EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51706

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Ten Hagestraat

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Villa's

Onderwerp 3.:

Balkwiel 1

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Balkwiel 1

Beschrijving

Villa van de familie Redelé aan de Ten Hagestraat, zoals dit deel van de straat in 1930 werd genoemd. Tegenwoordig ligt hier de verlengde Vestdijk en de Kanaalstraat.
Redelé was zeepfabrikant. Zijn fabriek stond oorspronkelijk aan het deel van de huidige Kanaalstraat, dat destijds nog Ten Hagestraat werd genoemd. Die fabriek werd vanaf 1898/1899 verplaatst naar de Tramstraat, waar tot een paar jaar geleden supermarkt Jan Linders was.
De villa werd in 1867 gebouwd door Johan Eduard Redelé, bewaarder der hypotheken. Op kleine afstand ervan had hij eerder op een groot stuk hooiland een zeepziederij gebouwd (kadastraal Woensel F1300). Op het hooiland aan de zijde van de Vestdijk liet Redelé in 1867 een villa bouwen, die de naam Balkwiel ging dragen. In 1874 gingen de zeepfabriek en de villa na annexatie van dit gebied met de naam Dommelbeemden over naar de gemeente Eindhoven (kadastraal B244, later C588). Foto uit de  jaren zestig.
Op de achtergrond de in de jaren tachtig afgebroken tabaksfabriek van Mignot & De Block, later overgenomen door Philip Morris.


Geplaatst op

19-10-2020
Geen reacties gevonden bij deze foto