EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3535

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Ten Hagestraat

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Villa's

Onderwerp 3.:

Balkwiel 1

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Balkwiel van Redele.

Beschrijving

De villa van de zeepfabrikant tegen het decor van de fabriek van Mignot & De Block. (RHCe 0002500)


Geplaatst op

12-08-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 18-03-2006
Naam: Anne Troost  
img

Links van de villa lag de oude zeepziederij "De Lelie" voordat hij naar de Tramstraat verhuisde.


Datum: 11-08-2006
Naam: Hans van Melis  
img

In 1930 kwam de villa op de hoek van de Vestdijk te liggen. Alles rechts op de foto moest verdwijnen voor de aanleg van die Vestdijk. Een villa zonder tuin, een goede reden om te verhuizen.


Datum: 22-01-2007
Naam: Vic van Lijf  
img

Moet dat niet ongeveer 1950 zijn? De doorbraak met de nieuwe Verdijkbrug is van na de oorlog.


Datum: 01-08-2018
Naam: Theo van den Dungen  
img

Anne, ligt deze villa dan op de hoek Kanaalstraat-Vestdijk? Later, vanaf 1930, is familie van zeepfabrikant Redele gaan wonen in een villa op Parklaan 56. Dit pand dateert van 1916 en is gebouwd in opdracht van F. van Dijck (zie sigarenfabriek "Juliana") naar tekening van architect Karel P.C. Bazel. Het pand Parklaan 56 werd door F van Dijck "Stroohuis" genoemd, maar de familie Redele heeft het omgedoopt in "Balkwiel" m.a.w. ze namen de namen van hun vorige villa mee.


Datum: 01-08-2018
Naam: Cor van Suydam  
img

Hans, ik begrijp niet hoe de tuin van Balkwiel al in 1930 verdwenen is vanwege de doorbraak van de Vestdijk naar de Bleekstraat. De tuin lag er nog steeds gedurende de oorlog, mét de oprit naar het huis. Ik heb er nog peren en appels gehaald in de achtertuin, toen het bezet was bij de Duitse SS. Ik kreeg wel flink op mijn donder van mijn vader toen ik thuiskwam met een halve mud fruit, en hem moest vertellen waar ik het vandaan gehaald had. Maar niettemin werd er lekker van gegeten, maar als jongen deed je die dingen.


Datum: 01-08-2018
Naam: Hans van Melis  
img

Jazeker Vic en Cor, te veel naar 1930 geredeneerd. Op de kaart van 1937 is de weg nog niet doorgetrokken.


Datum: 01-08-2018
Naam: Cor van Suydam  
img

Ik heb altijd gedacht dat de straten lagen als volgt: Kanaalstraat tot aan de Tramstraat rechts, en Ten Hagestraat links, verderop langs de Ten Hagestraat naar rechts Vestdijk, dan lag "Balkwiel" op de hoek Kanaalstraat-Ten Hagestraat. De doorbraak van de Vestdijk heb ik nooit meegemaakt, omdat ik in 1950 in dienst moest en vandaar naar Australië. Graag opheldering hierover. Wel was er gedurende de oorlog een loop- en fietsbruggetje over de Dommel gelegd, zodat je van de Bleekstraat naar de Plekhoek en Rechtestraat kon gaan. Het pad kwam uit bij de oude grachtbrug op het Stratumseind. Er was ook een pad langs Balkwiel dat naar het distibutiekantoor ging. Dat zal het begin geweest zijn van de Vestdijk-doorbraak.


Datum: 01-08-2018
Naam: Jan van der Meulen  

Onder burgemeester Kolfschoten is de doorbraak Vestdijk langs Huize Balkwiel gerealiseerd richting Bleekstraat. Naast het betreffende huis richting Paterskerk stond voorheen de zeepziederij. Die werd afgebroken en een nieuwe fabriek werd gebouwd met in de gevel o.a. een Lely. Het betreffende huis lag op minstens 25 meter afstand van de Kanaalstraat. Later is het pand nog gebruikt voor de Sociëteit Concordia, de Huurcommissie enz. tot de slopershamer het inmiddels uitgewoonde pand met de grond gelijk maakte.


Datum: 01-08-2018
Naam: Marjo Spierings  
img

De doorbraak is geweest in de 50er jaren. In 1957 is de Bleekstraat officieel veranderd in het achterste gedeelte van de Vestdijk. Toen moet ook de Verdijkbrug er zijn gekomen. Ik herinner me dat wij daar speelden toen het net klaar was. In 1958 werd het adres van de Villa veranderd van Ten Hagestraat 1 in Vestdijk 125. Redele was in 1930 naar de Parklaan gegaan en toen is er burgemeester Verdijk in gekomen. Die heeft er gewoond tot 1942. Daarna zat er de Nederlandse SS Standaard 5. Er heeft nog veel meer in gezeten, is in ieder geval bewóónd geweest tot 1961 en is gesloopt in 1981.


Datum: 01-08-2018
Naam: paul van der Cingel  
img

Marjo heeft gelijk, die doorbraak is van de jaren '50. Maar als ik mij goed herinner werd eerst de Verdijkbrug gebouwd voordat de Vestdijk doorgetrokken werd. Ik denk dat de hele operatie paatsgevonden heeft in 1952/1953. Ik ging wel eens met mijn moeder mee naar het distributiekantoor dat op het College stond, helemaal achteraan, ook na de oorlog nog, want de distributie werd geleidelijk afgeschaft, koffie als laatste in 1950. Achter het College was nog niets dat op het doortrekken van de Vestdijk wees, het was een wat rommelig, enigszins begroeid terrein met links Balkwiel en recht vooruit fabrieksgebouwen van Mignot en de Block.


Datum: 11-08-2018
Naam: Anne Troost  
img

Ja Theo dat klopt, hij lag op de hoek van de Kanaalstraat en de Tramstraat. Boven in de voorkant bij de dakuitbouw stond de naam in zandsteen aan weerskanten van het raampje. Hadden ze die stenen ook meegenomen zou wel zo mooi zijn geweest.