Fuutlaan
Beschrijving | Foto uit 1963 of 1964 van de Fuutlaan, tussen de wijk Villapark (links) en het spooremplacement (rechts). De straat werd destijds vaak de Losweg genoemd. Er was op het terrein rechts vroeger inderdaad overslag van materialen, zoals steenkool (foto 15894). Voorheen was op dat terrein ook de locomotievenloods met de draaischijf voor stoomlocomotieven (foto 35828). Ook stond er een watertoren die de watervoorraad in de stoomlocomotieven moest aanvullen (zie foto 35804). De Fuutlaan werd in 1956 doorgetrokken naar het station. We kijken richting centrum. De zijstraat helemaal vooraan links is zeer waarschijnlijk de Goorstraat. De voorste auto is een Renault Dauphine en de achterste een Renault 8. |
---|---|
Geplaatst op | 10-08-2020 |
Reacties
Naam: Tini van Rooij
Aanvankelijk liep de Fuutlaan dood bij de Dommel, dat wil zeggen, daar begon het terrein van de NS. Vanaf de Dommel tot aan het stations lag de losweg. Ik schrijf die met een kleine letter want het was geen officiële straatnaam, hij lag op het NS terrein en werd inderdaad gebruikt om te laden en te lossen. Medio de jaren vijftig van vorige eeuw, na de ingebruikname van het derde station, werd op deze losweg de Stationsweg aangelegd, werd ook de huidige brug over de Dommel gebouwd en vond de aansluiting op de Fuutlaan plaats. Aan deze kant van de Dommel lag ook de goederenloods van Van Gend & Loos. Van Gend & Loos is vertrokken, maar de gebouwen staan er nog en ook de losplaats ligt er nog. Die ken ik als de plaats waar de carnavalswagens werden opgebouwd.
Naam: Paul van der Cingel
Wat Tom zegt over het doortrekken, dat betreft het gedeelte tussen het station en de losplaats aan het stukje straat tegenover villa De Laak en de losplaats. Ik ben daar een paar keer geweest met de voerman van de glashandel op de Grote Berg. Dat ging zo: De voerman nam mij mee op zijn wagen die getrokken werd door een gemoedelijk paard dat beslist geen haast had. De Grote Berg was nog geplaveid met zogenaamde kinderkopjes waarop de paardenhoeven fraai klonken. Via Kerkstraat, Ten Hagestraat en Tramstraat kwamen we op de Dommelstraat, gingen rechtsaf, de brug over en dan linksaf richting losplaats. De terugweg ging heel anders, via de Dommelstraat, Stationsplein, Parallelweg, Mathildelaan en Elisabethlaan kwamen we bij het PSV-stadion, waar de voerman kaartjes kocht voor de eerstkomende wedstrijd. Ik heb een paar wedstrijden gezien maar was nog te jong om te weten welke wedstrijden het waren. Dat veranderde in 1951 toen mijn vader me meenam naar de wedstrijden om het landskampioenschap. Op de sintelbaan rondom het veld waren extra tribunes gezet en werden de andere districtskampioenen achter elkaar verslagen: Blauw Wit met 3-0, DWS met 6-1, Heerenveen met 2-0 en tenslotte Willem II met 2-1. Toen was ik verknocht aan het voetbal.