Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 2006
Locatie 1.:Strijp |612 Philipsdorp |Strijpsestraat
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Tabaksindustrie |Smulders
Reacties
Naam: Franka Saes-Bijsterveld
Mijn opa Jonkergouw heeft in 1896 het huis met de fabriek gebouwd. Mijn ouders en ikzelf, familie Bijsterveld-Jonkergouw hebben hier altijd gewoond. Na de dood van mijn vader in 1996 heb ik het huis met fabriek verkocht. Ik heb bij de verkoop bedongen dat het een gemeentelijke monument zal worden. Dat is ook gebeurd.
Naam: Hans van Melis
Volgens de bouwvergunning van 18-3-1911 is deze sigarenfabriek op perceel a2464 gebouwd door Wlhelmus Smulders van Schouwbroek A224 te Strijp. Toen in 1920 A224 Strijpsestraat 80 Eindhoven werd, woonden de kinderen van metselaar (aannemer?) Hermanus Jonkergouw aan de overkant op A274 (1920-Strijpsestraat 87) en in het naastgelegen huis Strijpsestraat 89 (in 1920).
Naam: Franka Saes-Bijsterveld
Geachte van heer Melis, ik moet het anders uitleggen. Smulders heeft de fabriek gebouwd, niet het huis. Mijn oom Herman heeft met zijn gezin aan de overkant gewoond. Dat was de broer van mijn moeder Helena. Het huis op 116 (voorheen 80) is altijd in het bezit geweest van de familie Jonkergouw. Na het huwelijk van hun dochter Helena (mijn moeder) met Jan Bijsterveld is het eigendom in handen gekomen van fam. Bijsterveld, inclusief het fabriekje. Oma Jonkergouw is hier tot haar dood blijven wonen. In 1960 is er nog een grote brand geweest in het fabriekje, waarin mijn vader een werkplaats had. Daarbij is de bovenste verdieping afgebrand en nooit meer opgebouwd. Een brandweerman is om het leven gekomen, toen een muur op hem is gevallen. Ik heb het huis later gekocht van mijn vader. Hij mocht daar blijven wonen tot zijn dood. Mijn vader Jan Bijsterveld is in 1996 overleden. Toen heb ik het huis verkocht met werkplaats aan een bedrijf in grafische vormgeving. Of dat daar nog zit weet ik niet. Overigens ben ik degene geweest die ervoor gezorgd heeft, dat het huis met opstal op de gemeentelijke monumentenlijst kwam. Dat in verband met de industrieel historische waarde met de sigarenfabriek Smulders. Het perceel is nog even verkocht geweest aan de gemeente. Dat in verband met een geplande weg. De geplande weg is nooit gekomen. Daarom konden wij het perceel met veel winst terugkopen. Dus meneer Van Melis, ik ben daar opgegroeid. Zelf heb ik nog een tijdje op de St. Severusstraat gewoond, tot ik mijn man leerde kennen. Wij hebben elders een huis gebouwd.
Naam: Tini van Rooij
Volgens mij was die brand waarbij die brandweerman om het leven kwam in 1923. De betreffende brandweerman was Camille van der Harten, de brandweercommandant. Zie ook foto 852.
Naam: Franka Saes-Bijsterveld
Dat klopt. De brand was inderdaad in oktober 1923, waarbij de brandweerman om het leven kwam. Na de brand heeft Smulders het fabriekje voor een habbekrats verkocht aan mijn opa. Smulders was niet verzekerd. Ik was in de war met een brandje in 1960. Ik was toen 5 jaar.
Naam: Franka Saes-Bijsterveld
Toen was het een opslag bouwmaterialen. Althans tot de dood van opa in 1932. Opa was namelijk een aannemer. Zoals de gehele familie. In de periode van maart 1937 tot 11-5-1938 had Nieuwenhof (Siniho) een sigarenfabriekje. Nieuwenhof woonde op de Willemstraat 76. De periode tussen 1932 tot maart 1937 is voor mij ook niet duidelijk. Oma Jonkergouw woonde in het huis. In februari 1939 heeft Nieuwenhof de fabriek weer gebruikt. Alleen had de fabriek toen het huisnummer 116A. Waarschijnlijk had oma het pand verhuurd. Om een pand dat op je erf lag te verhuren, moest je bij verhuur voor dat huurpand een ander huisnummer hebben. Hoelang Nieuwenhof gehuurd heeft, weet ik niet. Na de Tweede Wereldoorlog heeft mijn oom Herman een tijdje in het fabriekje gewoond. Toen mijn ouders trouwden hebben zij het huis en fabriek van oma gekocht. Oma is daar blijven inwonen.
Naam: Mathee Roos
Hallo Franka. Rond de jaren 70 heb ik nog met je vader gewerkt op de zaterdagen. Hij had houtbewerkingsmachines en maakte o.a. klompjes.
<<< Mathee, we missen je e-mailadres. (Red.) >>>