EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5068

Bijdrager:

Jaar:

1905

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

724 Bennekel-Oost

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Cafés

Onderwerp 3.:

Gestel, Bal van Gennip / Café de Zwaan

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bal van Gennip. (2)

Beschrijving

De tramhalte in vol bedrijf. Onder de veranda van het café wachten de reizigers op de tram en werden te verzenden goederen opgeslagen. Ook de voerman met paard en kar is present. Het uit ongeveer 1810 stammende pand, het Gestels Koffiehuis, heeft natuurlijk niet altijd als tramhalte dienst gedaan, de tram verscheen op 30 juni 1897 voor het eerst in het Gestels straatbeeld. Voordien zal het wel een voornaam huis (en/of café) geweest zijn. De tramrails links lopen niet naar de Bennekelse Akkers, maar zijn een zijspoor waarop goederenwagons worden gerangeerd voor het lossen en laden. Dit spoor eindigde midden op het zo hetende "Marktpleintje", in feite de kruising Hoogstraat - Genneperweg.
=== De oorspronkelijke foto uit het boek van Jan Jegerings is vervangen door een scan van de originele ansichtkaart. (Red.) ===


Geplaatst op

14-07-2006

Reacties:

Datum: 14-07-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Het hoge gebouw rechts is de sigarenfabriek Keraco van foto 676.


Datum: 17-11-2011
Naam: Tini van Rooij  
img

Het zijspoortje waarover wordt gesproken bij de tekst onder de foto werd vooral gebruikt om de tram op te parkeren, van of naar Reusel. Die moest daar dan wachten tot de tegemoetkomende tram was gepasseerd alvorens zijn reis over het enkele spoor te kunnen voortzetten. Dat wachten duurde meestal wel een paar borrels, goed voor de omzet van Bal van Gennip.


Datum: 14-04-2023
Naam: Henny van Laarhoven  
img

Sinds 1897 reed een tram van Eindhoven, onder andere via de Hoogstraat in Gestel, naar Reusel. De maximumsnelheid mocht niet hoger dan 7,5 km per uur zijn. De tram reed soms rakelings langs de huizen wat veel ongelukken tot gevolg had. Hij werd daarom wel ‘de goede moordenaar’ genoemd.