EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

48156

Bijdrager:

Jaar:

1961

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stadhuisplein

Onderwerp 1.:

Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen

Onderwerp 2.:

Bevrijdingsfeesten / Bevrijdingsherdenkingen

Onderwerp 3.:

Overige Bevrijdingsfeesten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Bevrijdingsherdenking

Beschrijving

Een combinatie van een artikel en foto van de bevrijdingsherdenkiung van 1961 met een advertentie voor Hunter-sigaretten.
De tekst van burgemeester Witte (of van een ambtenaar?) is een mooi voorbeeld van de ambtelijke taal uit die jaren, maar de inhoud is vandaag nog ongeveer hetzelfde als destijds. Op de foto overhandigt een atleet de in Bayeux opgehaalde fakkel aan burgemeester Witte, die daarmee het bevrijdingsvuur bij het bevrijdingsmonument kan ontsteken.
Roken was toen nog heel gewoon en een pakje van 20 stuks kostte in die jaren in mijn herinnering zo'n 50 cent (ongeveer 23 eurocent). Tabak wordt binnenkort  net zo zeldzaam als de auto op de foto, een Borgward.
Ook foto 48169 toont een combinatie van tabaksreclame en een tekst over de bevrijdingsherdenking. Beide foto's komen uit een boekje over de bevrijdingsfeesten.
(Red.)


Geplaatst op

29-01-2020

Reacties:

Datum: 01-02-2020
Naam: Harrie Rulo  
img

Hallo redactielid. Ik weet niet welke sigaretten jij kocht en rookte. Ik rookte Kings Cross,maar die kostten toen al 80 cent.


Datum: 07-02-2020
Naam: bert van herk  
img

Beste allemaal. Een pakje king size Hunter-sigaretten, die ik jaren gerookt heb, kostte in die tijd 60 cent en er zaten 25 sigaretten in het volledig blauwe pakje. Daarna is de verpakking veranderd in de helft blauw en de helft wit.


Datum: 11-02-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

De prijs die het redactielid noemt komt mij niet bekend voor. Toen ik voor het eerst een cigaret rookte (toen nog cigaret met een c) met een paar jongens van de Kleine Berg, kochten we voor gezamenlijke rekening een pakje Golden Fiction van 10 stuks (in een smal kartonnen doosje) voor 35 of 40 cent. We rookten ze stiekem op in de tuin van Fens. In 1956 kostte een pakje van 20 stuks 80 cent en Caballero kwam toen met een pakje met 25 stuks voor een gulden. Daarna deden veel andere fabrikanten hetzelfde. Ik ben pas veel later echt gaan roken en ben er gelukkig niet lang mee doorgegaan, daarom ben ik er nog.