Werkmanswonigen in Philipsdorp
Reacties
Naam: Anne Troost
Als je in het boek Philips'Woningbouw 1900-1990 op pagina 52 kijkt dan staat daar een uitgebreidere afbeelding van de tekening. Hier staat ook bij dat deze woningen (ontwerp van Kooken) wel in Woensel maar niet in Strijp gebouwd mochten worden. De vergunning is inderdaad op bovengenoemde datum verleend maar in een raadsvergadering van 10 oktober 1910 is er afwijzend beschikt op een wijzinging van de bouwverordering over het vloer oppervlak. Hier mee konden de Strijpenaren Philips dwars zitten en tegenwerken.
Naam: Hans van Melis
Zoals je in het bewuste boek ook kunt lezen behandelde de raad niet het op 7-5-1910 goedgekeurd ontwerp voor de grotere werkmanswoningen type F, maar een in september binnengekomen verzoek. Zoals Otten schrijft is hiervan is in het archief van de gemeente Strijp niets terug te vinden maar wel bij de gezondheidscomissie.
Ik denk dat Otten de brief van foto 4687 nooit onder ogen heeft gehad anders kan ik de fout op blz 52 niet verklaren. Oordeel zelf.
Naam: Anne Troost
Ik schrijf ook en zo staat het ook in het boek dat de vergadering op 10 oktober ging over een wijziging in de bouwverordering. Dus niet over de verguning zelf. Verder heb je gelijk dat als Otten die brief had gezien (een wonder dat jij hem hebt) er een andere omschrijving had gehad.
Naam: Hans van Melis
Bovenstaande werkmanswonigen bleven goedgekeurd, die vergunning is nooit ingetrokken.
Het ging hier over een nieuwe vergunningsaanvraag, met een viertal voorbeeldwoningen.
De bouwverordening en vooral art 10 bood uitkomst. Geen woning met een grondoppervlak van minder dan 50 vierkante meter. Ook al werd de totale woonruimte door de verdieping veel groter.