EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

4652

Bijdrager:

Jaar:

1910

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Werkmanswonigen in Philipsdorp

Beschrijving

Op 7 mei 1910 verleende burgemeester J. Vogels van Strijp een bouwvergunning voor deze werkliedenwoningen met huren van fl.2,50 tot fl.2,70 per week (leidingwater inbegrepen). Voor arbeiderswoningen van fl.2,00 per week was in Strijp geen plaats.


Geplaatst op

16-06-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 16-06-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Nergens in Philipsdorp heb ik deze huizen kunnen vinden. Wel echter in de > Weverstraat in Woensel.


Datum: 16-06-2006
Naam: Anne Troost  
img

Als je in het boek Philips'Woningbouw 1900-1990 op pagina 52 kijkt dan staat daar een uitgebreidere afbeelding van de tekening. Hier staat ook bij dat deze woningen (ontwerp van Kooken) wel in Woensel maar niet in Strijp gebouwd mochten worden. De vergunning is inderdaad op bovengenoemde datum verleend maar in een raadsvergadering van 10 oktober 1910 is er afwijzend beschikt op een wijzinging van de bouwverordering over het vloer oppervlak. Hier mee konden de Strijpenaren Philips dwars zitten en tegenwerken.


Datum: 20-06-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Zoals je in het bewuste boek ook kunt lezen behandelde de raad niet het op 7-5-1910 goedgekeurd ontwerp voor de grotere werkmanswoningen type F, maar een in september binnengekomen verzoek. Zoals Otten schrijft is hiervan is in het archief van de gemeente Strijp niets terug te vinden maar wel bij de gezondheidscomissie.
Ik denk dat Otten de brief van foto 4687 nooit onder ogen heeft gehad anders kan ik de fout op blz 52 niet verklaren. Oordeel zelf.


Datum: 20-06-2006
Naam: Anne Troost  
img

Ik schrijf ook en zo staat het ook in het boek dat de vergadering op 10 oktober ging over een wijziging in de bouwverordering. Dus niet over de verguning zelf. Verder heb je gelijk dat als Otten die brief had gezien (een wonder dat jij hem hebt) er een andere omschrijving had gehad.


Datum: 20-06-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Bovenstaande werkmanswonigen bleven goedgekeurd, die vergunning is nooit ingetrokken.
Het ging hier over een nieuwe vergunningsaanvraag, met een viertal voorbeeldwoningen.
De bouwverordening en vooral art 10 bood uitkomst. Geen woning met een grondoppervlak van minder dan 50 vierkante meter. Ook al werd de totale woonruimte door de verdieping veel groter.