Fotonr.: 45113
Bijdrager Henk van Alphen
Jaar: 1965
Locatie 1.: Woensel |423 Barrier
Locatie 2.: Woensel |424 Mensfort
Onderwerp.: Panorama - Luchtopnames |Woensel
Onderwerp 2: Bedrijven / Industrie |Philips |Complex Vredeoord

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Barrier en Mensfort

Beschrijving De Woenselse wijk Barrier en erboven Mensfort. Tussen die wijken loopt de Doctor Berlagelaan. Schuin door de foto loopt vanaf linksonder de Boschdijk naar rechts richting centrum.

Rechtsonder het, tot 2001, voormalige hoofdkantoor van Philips Nederland op het complex Vredeoord. Het was tot 1999 het hoogste kantoor- of woongebouw van Eindhoven, maar raakte die positie kwijt bij de oplevering van De Regent. Binnen Philips stond het gebouw bekend onder de naam VB, waarbij de V verwijst naar kantorenpark Vredeoord en de letter B de aanduiding is voor het gebouw zelf. Het bouwwerk bestaat behalve uit hoogbouw ook uit laagbouw. Het werd 22 juli 2021 ingeschreven in het register van rijksmonumenten.

De wijk Barrier werd grondig gerenoveerd. Alleen de muren van de woningen bleven overeind. De huizen werden binnen gemoderniseerd, maar de buitenkant werd in de oude stijl hersteld.

Bij het kruispunt onder in het midden begint boven de Boschdijk de 2e Lieven de Keylaan. Die loopt via het plein met de vijver naar de kruising met de Doctor Berlagelaan en wordt aan de overkant de 1e Lieven de Keylaan. Die loopt door naar de kruising links tegen de rand. Daar is nu het kruispunt bij het Catharinaziekenhuis, de Churchilllaan en de Huizingalaan. Die bestaan in 1965 nog niet.

Dicht bij de rand rechts staan rechts van de Berlagelaan drie schoolgebouwen. Dat zijn van links naar rechts de Huishoudschool, het Van de Puttlyceum en de Detailhandelsschool. Al die scholen zijn intussen vervangen door woningen.

Nog hoger op de foto lopen van links naar rechts de Cuyperslaan en de Veldmaarschalk Montgomerylaan. (Red.)
Geplaatst op 01-07-2024