EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4483

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

712 Oude Spoorbaan

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Gestel

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Gestel, tussen Hagenkampweg en Hoogstraat.

Beschrijving

Oude luchtfoto's zijn prachtig materiaal, zeker als uitsneden als deze nog nog goed zichtbaar blijven. Je ontdekt dan steeds meer interessante details. Daarom moet deze foto een aantal mensen zeker aanspreken. Diagonaal van linksboven naar rechtsonder het Belze lijntje en de Hagenkampweg. Met rechtsonder de kruising met de Hoogstraat. Linksboven zien we vrijwel verticaal de Mecklenburgstraat. Na het Belze Lijntje heet deze straat Laagstraat. We zien dus het verdwenen deel Laagstraat, waar nu ongeveer de Karel de Grotelaan ligt.
(Aviodrome 026635zr)


Geplaatst op

04-06-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 04-06-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Deze Laagstraat was niet meer of minder 'een zwarte pad.' De witte vlek in het midden is het oude Gestelseboys-terrein. In het midden met de vele bomen de fruittuin van Buskens. Die hadden lekkere appeltjes en kersen. Als je de foto goed inzoomt zie je achter in de tuin de twee goudrenetbomen op Palingstraat 14 nog staan. Zelfs de 'buukehaag' van Dirkxs. Links de Anna van Engelandstraat en rechts daarvan 't kuffe van Toontje Welten. Prachtig mannen!


Datum: 06-09-2007
Naam: Carlo van der Zanden  
img

Op het grote veld op de foto midden links (met een draai erin) stond direct na de oorlog, ik was een jaar of zes, een in mijn ogen grote militaire tent. Daar gingen de in onze woning ingekwartierde soldaten eten. De namen van die soldaten herinner ik mij als Mick en Georges. Regelmatig ben ik met mijn jongere broer mee naar deze mess geweest. Op deze manier leerden wij al enige woordjes Engels en al snel spraken we met zijn tweeën over mestinks en pateetoes.


Datum: 06-09-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Inderdaad Carlo, dat was op het zogenaamde H.B.S.-veld ('t Hockeyveldje). Na de oorlog zijn er hekken omheen gezet. Wij mochten daar niet spelen (voetballen etc.) maar we groeven onder de omheiningen een onderdoorgang. Politieman Van de Wiel is ons daar vaak achternagekomen. Maar wij wisten meestal door de tuinen van de mensen aan de Hagenkampweg te vluchten.


Datum: 11-02-2011
Naam: Redactie  
img

Bovenstaande foto is een uitsnede uit een veel grotere foto. In het archief van Henk van Alphen troffen wij dezelfde foto aan die kwalitatief een stuk beter bleek. Daarom hebben we de foto vervangen door dezelfde uitsnede uit die betere foto. Ook de grote versie is vervangen maar dan wel door de complete foto. Daar staat ook nog eens de hele binnenstad op en stukken van Woensel en Tongelre.
Met dank aan Bauke Hüsken.


Datum: 05-08-2011
Naam: Hans van Melis  
img

Op de grote foto zit een plakplaatje van het nieuwe gemeentehuis.


Datum: 12-03-2013
Naam: Paul van der Cingel  
img

Deze foto is ook voor mij een terugkijkje in mijn wereldje van toen, mijn geboortehuis op de Kleine Berg, mijn kleuter en lagere school, het Eedenplein waar ik altijd te vinden was als er kermis of circus was. Het zwarte pad naar mijn vriendjes die aan de Laagstraat bij de Limburglaan woonden. Het Bels lijntje met de overweg op het Lodewijk Napoleonplein. De kale vlakte ten noorden van het spoor, de kerken die je herkende aan de torens enz. Kan er lang naar kijken, vooral de grote versie


Datum: 13-03-2013
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Ik kan me niets herinneren van een kermis op het Eedenplein. Paul, in welke periode was dat?


Datum: 19-11-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Lieke, ik denk late jaren '40. Ik weet het zo zeker omdat ik minutenlang naar de zweefmolen heb gekeken, en ik weet nog precies waar die stond, nl. op het laatste stukje gras tegen de Edenstraat aan, ik hoorde daar voor het eerst de muziek faria, faria, faria faria fa----ri---aa, ik vond dat heel mooi. Maar ook een andere keer, in '47 of '48. Ik kreeg bijna geen geld voor de kermis, maar er was gelukkig een overbuurmeisje, zo'n 13, 14 jaar ouder dan ik, en die had de voor mij prettige gewoonte mij af en toe te verwennen, bij haar thuis, ze woonde nog bij haar ouders, kreeg ik snoepjes en kauwgom, een luxe waar mijn ouders niet in voorzagen; "slecht voor de tanden" Zij nam mij op haar kosten mee naar het Eedenplein. Toen ze getrouwd was mocht ik bij hun logeren op hun woonboot in de buurt van Rotterdam, dat was pasen 1950, in mei kreeg ze een baby. Haar aandacht voor mij was misschien het verlangen naar een kind, ik denk er met liefde aan terug.


Datum: 20-01-2016
Naam: Ton Burghouts  
img

Voor wat betreft de benaming "zwarte pad" als benaming voor de Laagstraat: mijn grootouders (1906 en 1908 geboren) en hun broers en zusters (de oudste 1888 geboren) hadden het in gesprekken over "vruuger" eigenlijk alleen maar over de "zwarte pad".