Bijdrager Louis van Tuijl
Locatie 1.:Woensel |412 Hemelrijken |Boschdijk
Onderwerp.: Horeca |Cafés |Woensel, De Tramhalte
Café De Tramhalte
Beschrijving | .Dit café was op het adres Boschdijk 282. |
---|---|
Geplaatst op | 31-05-2006 |
Reacties
Naam: Mari Kieneker
De tram naar Rooi passeerde bij de Gagelstraat de treinrails en reed dan achter de luciferfabiek om naar de Lijmbeekstraat en kwam rond 1900 via de Peperstraat op de Boschdijk en reed hier langs de vroegere Brouwerij de Arend. Op foto 3877 de andere hoek van de De Ruijterstraat.
Toegevoegd door Hans van Melis on 01 June 2006
Later reed de tram door de Bondstraat naar de Boschdijk maar al voor 1937 was de hele tram verleden tijd.
Toegevoegd door Hans van Melis on 01 June 2006
Stond dit cafe op de hoek van de Boschdijk en de De Ruyterstraat?
Toegevoegd door Mari Kieneker on 01 June 2006
Ik weet nog goed dat dat cafe er stond, mijn schoonouders hebben er altijd tegen over gewoond op Boschdijk 263. Daarnaast was de spuiterij van Staals volgens mij en daar naast was slagerij Vonken.
Toegevoegd door Thjeu Rooijakkers on 13 September 2006
Aan de overkant van de weg was een slager op de hoek van de Peperstraat, maar t.o. de Ruijterstraat stond het huis van de Rooij, Transportbedrijf. De familie die schatrijk geworden is door vervoer van grond bij de aanleg van de Philips fabrieken. Meestal met paard en wagen, maar ook met truck's. Niet verwarren met Graad de Rooij die een end terug naar richting de stad woonde, geen familie bij mijn weten. Dan had je er nog Brabantia zitten met een garagebedrijf, wat later O.B.A.M. is geworden. Weer later vertrokken naar de Aalsterweg/Leostraat.
Toegevoegd door Wil van Hout on 07 November 2006
Aan de overkant van dit cafe heeft ook nog Vonken Supermarkt gezeten en in de helft van de jaren zestig stonden daar vlgs mij ook de meisjes van plezier, maar ik wist toentertijd niet wat die daar deden, nu nog niet.
Toegevoegd door Mari Kieneker on 07 November 2006
Aan de overkant werd dus overdag zowel als 's-avonds vlees verkocht, Mari. Zat aan de overkant op de hoek dan Gérard van Vugt met zijn banden? Die was in ieder geval niet bandenloos.
Toegevoegd door Ben Brekelmans on 08 November 2006
Staals woonde aan dezelfde kant, echter wel naar het zuiden. Tussen de van Kinsbergenstraat en de Peperstraat. Aan de overkant was een smal pad wat toegang gaf tot de Lijmbeekstraat. Daar ergens was ook de meubelfabriek van de firma Buijs. In het afgebeeld pand heeft ooit een familie Mandigers gewoond. Heeeel vroeger! Van Vugt met zijn banden was een klein beetje noordelijker. Er was nog een bandenzaak en wel Soons. De dochter woont nog in de buurt n.l. in de Weteringstraat, (Hans! Praatje maken.)
Toegevoegd door Wil van Hout on 08 November 2006
Vlgs mij zat van Vugt bandenhandel hoek Schoolstraat/Boschdijk
Toegevoegd door Mari Kieneker on 08 November 2006
Ben, het vrouwelijk schoon gingen bij Pietje "Friet" op de andere hoek van de Ruyterstraat/Boschdijk "op"warmen in de winter.zie foto 3877
Naam: L.A.Laus
Op de hoek van de Boschdijk/Gemmastraat (vroeger 't heksenpad) zat slager Vonken. Daarnaast woonde de fam. Verleg, met een blinde oma, die zondags trouw naar de kerk ging, begeleid door haar (klein-)kinderen. Aan de andere kant van de Gemmastraat woonde Leonard (Lennard?) van Rooy, die een priesterzoon had die later pastoor zou zijn geworden in Noord Nederland. Het vrachtrijden voor Philips was voor van Rooy schijnbaar een lucratieve bezigheid, gehoord de verhalen die hierover de ronde deden. Wie vult het verhaal aan?
Staals woonde tussen de Van Kinsbergenstraat en en de Kaneelstraat met een autospuiterij (richting centrum). Na café t Huukske, de familie de Lepper, een slagerij en de familie Rensen, kwam Staals? Zat daar ook nog niet de winkel Riro ? Ladderreparatie (nylons)?
Naam: Wil van Hout
Met die kousen klopt, Leo. Dat was Cees de Turck die daar met zijn ophalertjes zat. Later is in het pand de dochter van van Tuijl, uit de Hemelrijken naast het gangetje met Fransen, in gekomen met gesneden vleeswaren, kaas en dergelijke. Zuivelproducten zogezegd. Zoon van Staals heeft bij mij op de lagere school gezeten. Aan de overkant was ook een garagebedrijf. Heette ook de Rooij. (De Rooij v Vlijmings?). Ze hadden een geheel glazen pui. In de rij van Staals woonde v.d.Ven. Harrie heeft bij mij in de klas gezeten in de Frankrijkstraat. Ik heb hem onlangs na 40 jaar ontmoet en in een gesprek vertelde hij mij dat er 3 luchtdoelnesten in de Marconilaan stonden. Ik mag hem altijd bellen voor meer details. Ook herinnerde hij zich het opbreken van de rails voor de deur. Hij wist niet meer precies de datum, maar zou er over nadenken. Ik spreek hem zeker nog.
Naam: Tini van Rooij
Klopt bijna helemaal An, bijna omdat Dook van de Ven op de hoek van de Peperstraat zat en dat is 100 meter zuidelijker. Zijn dochter is getrouwd met Karssemakers, meubelhandelaar. Een zoon van smid van de Ven woont in Paulusstate, hij is in de tachtig en kan nog heel veel vertellen. Van welke tak van de van de Vens ben jij An?
Naam: Wil van Hout
Op de hoek van de Peperstraat zaten aan weerskanten de van de Ven's. De ene kant de melkboer en aan de andere kant de slager met de buurman, cafe de Muis, waar de militairen, vogels van diverse pluimage, na de bevrijding van Eindhoven met de benen buiten hingen. En knokken natuurlijk.
Naam: Piet van de Kerkhof
Ik kwam daar in de vijftiger jaren met mijn ouders. Wij woonden in de Archimedesstraat. De halfzuster van mijn moeder had het café. Zij heetten Piet van Geene en Tante Riek van Geene-Saasen. Hun zoon Pietje is in 1940 samen met zijn vriendje Jan Steven Roolink door het ijs gezakt. Zij liggen samen in een graf begraven op het St. Pauluskerkhof. Er waren duizenden mensen bij de begrafenis. Piet van Geene is begin jaren zestig overleden. Ik denk denk dat Nel, de dochter het café heeft voortgezet. Zij was met een Van der Kant getrouwd. Een andere dochter, Marietje van Geene, was met Jan Bax getrouwd. Zij hadden café De Vriendenkring in de Lijmbeekstraat. Hier is mijn tante Riek ook gaan wonen. Vreemd dat niemand de naam Van Geene noemt.