EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4410

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Woensel, De Driestam

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Nutsschool a.d. Schoenmakerstraat.

Beschrijving

Een foto van het schoolreisje van de 4e klas van de "School tot Nut van 't Algemeen" aan de Schoenmakerstraat, gekregen van mijn toenmalige "hartsvriendin". Ik volgde toen RK onderwijs (da's heel wat anders, met catechismussen en zo) maar niettemin herken ik o.a. Janny en Jaap Stinissen, Bonny Moet, Hans Koot en Bea van Hemert.


Geplaatst op

30-05-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 13-08-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

De Nutsschool aan de Schoenmakerstraat is inmiddels helemaal tegen de vlakte, zie ook foto 3499. Via een groot gapend gat kijk je nu vanaf de rondweg rechtstreeks tegen de voorgevels van de (duplex)woningen in de Schoenmakerstraat.


Datum: 11-01-2007
Naam: Corjan van der Peet  
img

Heette die leerkracht rechts niet 'Mijnheer Wim'? En de locatie lijkt me Valkenburg, kasteelruïne.


Datum: 29-03-2007
Naam: Arie Spruijt  
img

Ook ik heb op deze school/klas gezeten, maar kan me geen meester Wim herinneren. Na de eerste klas op de Petrus Canisiusschool, eerder op de Pastoriestraat waar ik als 7-jarige (1957/'58) door frater Ignatius vanaf ben geslagen (gebroken arm). Ik heb nog steeds de excuusbrief die ik van mijn ouders nog meegekregen heb. Lijfstraffen kwamen toen blijkbaar nog voor. Ik heb op de Nutsschool de tijd van m'n leven gehad.
Ik herinner me juf Lefevre klas 1, juf 't Hart (lief mens) klas 2, klas 3 weet niet meer, meester Overstegen klas 4, meester Van Lierop (kon prachtig voorlezen) klas 5 en meester Bouwman (schoolhoofd) klas 6.
Ik had ik deze klas meer contact met Gerard van Ingen en Peter Vervoort. De Stinissen woonden in een groot appartement op de Montgomerylaan, vond ik toen heel indrukwekkend, maar verliefd was ik o.a. op een Anske Nederhorst (lange blonde lokken), maar ook Bonnie liet me niet onberoerd... Mijn tante woonde toen op een bovenwoning aan de Schoenmakerstraat vanwaar je zo in de klassen kon kijken. Graag keken we bij haar wekelijks naar Bonanza.
Het eindejaarsfeest in klas 6 als afscheid is nog blijven hangen met een optreden van de Beatles (ik was John dacht ik) met I want to hold your hand.
Ik woon niet meer in Eindhoven, kwam ik er even wél dan altijd even melacholiek mét een heimweetraan langs die fantastische Nutsschool.


Datum: 22-08-2007
Naam: Peter Vervoort  
img

De leraar links op de foto was de heer Hans Oversteegen. Die woonde destijds in Son. Op woensdagmiddag gingen wij met hem naar de bossen (o.a. braakballen ontleden). De groeten aan Arie Spruijt. Hij woonde destijds op de Frankrijkstraat. Wij woonden drie huizen naast de tante van Arie, op Schoenmakerstraat 13. Jannie en Jaap Stinissen (een tweeling) woonden in de flat aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan. De foto is inderdaad genomen in Valkenburg tijdens een schoolreisje.


Datum: 22-08-2007
Naam: Peter Vervoort  
img

De namen die ik me nog herinner zijn: v.l.n.r. Jannie Stinissen, op de rug gezien Jan Slikker, ?, Dinie Vermeulen, hiervoor zit Els Riedijk, naast Dinie sta ikzelf, hiernaast Laurien Ter Keurst, hiervoor hurkend Bonny Moet, hiernaast zittend Karin Roelofs, achter Karin Roelofs staat Jan Kwappenberg, jongen met blouse in zijn hand is Hans Koot, hiernaast staat Jaap Stinissen, hiernaast Bennie van Iersel, om het hoekje kijkt Andries van Straaten. Rechtsvoor komt Bea van Hemert aangelopen. Achter leraar Hans Oversteegen staan van boven naar beneden Hans Tulp, Jan Kley en Linda van Teerling.


Datum: 22-08-2007
Naam: Peter Vervoort  
img

De leraar staat natuurlijk niet links maar aan de rechterkant.


Datum: 30-09-2007
Naam: Arie Spruijt  
img

Dag Peter, bedankt voor je fijne reactie. Wwat een site die je eigen geschiedenis zo kan helpen herinneren, prachtig. Ook kindernamen, die ik een halve eeuw kwijt was, komen weer tevoorschijn.


Datum: 09-10-2007
Naam: Louis van Acht  
img

De derde persoon van links is volgens mij Marianne Puts, waar ik toen straalverliefd op was.


Datum: 09-10-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Ik denk dat je gelijk hebt, Louis. Marianne, zus Anita en broer Benny woonden destijds in de Verwerstraat.


Datum: 01-02-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Het meisje achteraan, achter de jongen met dat soort doek in zijn handen, is Ineke de Boer. Meisje vooraan, half gehurkt met witte blouse is Babs Verstraaten. Daarnaast links op de grond René Appels.


Datum: 01-02-2009
Naam: Ben Brekelmans  
img

Half gehurkt, met witte blouse is toch echt Bonny Moet, zoals Peter Vervoort het hierboven ook al aangeeft. Zij was het die me deze foto gaf. En die jongen met "dat soort doek in zijn handen" is Hans Koot, Marijke.


Datum: 02-02-2009
Naam: Vic van Lijf  
img

Aanvullende opmerking: Marijke, het door jou als René Appels aangeduid meisje is voor 100% Els Riedijk. Opmerking van Ben is ook voor 100% correct.


Datum: 02-02-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Als bovenstaande inderdaad zo is als omschreven, dan kan ik alleen aan Ineke de Boer doorgeven dat ze even beter moet kijken. In dit geval herkent ze dus alleen zichzelf. Ineke is nog helemaal bekend met EIB maar mogelijk komt ze er zelf nog eens op terug.


Datum: 02-02-2009
Naam: Louis van Acht  
img

Volgens mij sta ik zelf ook op deze foto, maar ik ben niet gekwetst omdat niemand dat heeft opgemerkt :) Ik zit onder dat blonde haar, net achter het hoofd van (wie anders) Marjan Puts.


Datum: 02-02-2009
Naam: Louis van Acht  
img

Datum van de foto: juli 1962. Locatie: kasteelruïnes Valkenburg.


Datum: 02-02-2009
Naam: Ben Brekelmans  
img

Nou herken ik Ineke de Boer ook weer, het nichtje van mijn buurjongen Jan Schreuders. Ineke's moeder is volgens mij het zusje van Jan's moeder en die twee leken, vond ik, heel erg op elkaar. En ja, Marijke, het bovenstaande is inderdaad zoals is omschreven.


Datum: 02-02-2009
Naam: Ben Brekelmans  
img

Louis, als jouw datum klopt (en ongetwijfeld is dat zo), dan was mijn toenmalige "vriendinneke" Bonnie Moet net goed en wel 11 jaar. En dus waarschijnlijk de rest van de klas ook. Ik vermoed dat dit dus de 5e klas is en niet de 4e. Er staat me bij dat de klas toen op zomerkamp o.i.d. was in Kasteel Doenrade in Voerendaal. Jarenlang heb ik de prentbriefkaart bewaard die zij me van daaruit stuurde.


Datum: 03-02-2009
Naam: Louis van Acht  
img

Hoi Ben, twee dingen van de drie weet ik echt zeker; dit is de vierde klas (ik mocht samen met Bennie van Iersel een weekend doorbrengen bij meneer Overstegen thuis) en ik herinner mij de setting ook heel goed; inderdaad de ruïnes in Valkenburg. Maar over het jaar valt te marchanderen. Het kan best wel eens juli 1961 geweest zijn. Ik denk het eigenlijk wel na jouw commentaar. Trouwens, die Bonny Moet deed mij ook wel wat :)


Datum: 03-02-2009
Naam: Peter Vervoort  
img

Het was de 4e klas met klassenleraar Hans Oversteegen. In de 5e klas was onze klassenleraar Van Nierop. Ook waren het de ruïnes in Valkenburg en niet het kasteel in Doenrade te Voerendaal (daar zijn we nooit met een schoolreisje geweest).


Datum: 04-02-2009
Naam: Ineke Pulles-de Boer  
img

Ben wat heb jij een ijzersterk geheugen ovr mijn familie. Bovenstaande foto is inderdaad bij de ruïnes in Valkenburg gemaakt. Het meisje met de witte blouse: dit moet inderdaad Bonnie zijn.


Datum: 04-02-2009
Naam: Louis van Acht  
img

Heeft er iemand nog meer foto's van deze 4e, 5e of 6e klas?


Datum: 15-12-2011
Naam: Else Westerbeek-Riedijk  
img

Hallo allemaal, wat leuk om deze foto te zien. Ik heb hem volgens mij zelf ook. Ik ben inderdaad het meisje dat op de grond zit met dat donkere vestje. Dat ik door een paar mensen herkend ben, verrast me. Ik was altijd wel iemand op de achtergrond. Ook ik woonde in de flat aan de Montgomerylaan en kwam pas in de 2e klas op de nutsschool. Ben nog ooit op een reünie geweest, georganiseerd door Andries en Hans van Straaten. Ik was overigens verliefd op die Andries. De leraar Oversteegen was een kanjer! Kan me de trips naar het bos nog goed herinneren.


Datum: 16-12-2011
Naam: Peter Vervoort  
img

Else, leuk dat je reageert op deze foto. In onze tijd heette je nog Els, maar Else klinkt ook mooi. De reünie die jij noemt, was destijds door Andries en mijzelf georganiseerd. Juffrouw 't Hart was hier ook nog bij aanwezig. Een leuk voorval was dat Els Venhuis en Rudi Wiener allebei in Zwitserland bleken te wonen, en nog wel niet zo ver bij elkaar uit de buurt. Rudi heeft Els met de auto dan ook mee teruggenomen naar Zwitserland. Als ik het me nog goed herinner, heet jouw man met zijn voornaam Gerard en speelde hij vroeger hockey.
Leuk je reactie gelezen te hebben.


Datum: 24-11-2012
Naam: Ben Brekelmans  
img

Helaas vandaag in het E.D. het trieste bericht dat Peter Vervoort op 20 november jl. plotseling is overleden.


Datum: 24-11-2012
Naam: Else Westerbeek-Riedijk  
img

Ja, ik heb 't ook gelezen. Mijn condoleances voor de familie. Peter heeft veel interessante feiten toegevoegd aan deze site.


Datum: 25-11-2012
Naam: Johan Vervest  
img

Condoleances voor familie en nabestaanden.


Datum: 25-11-2012
Naam: Arie Spruijt  

Toch nog zo onverwacht, zeer spijtig, dank Peter voor je wie je was.
Mijn medeleven voor de familie en vrienden...


Datum: 01-02-2013
Naam: Etine Soethout  
img

Ik heb niet op deze school gezeten maar zie de naam Jannie Stinissen staan, de tweelingzus van Jaap. En Jannie zoek ik al heel lang. We waren hartsvriendinnen in de jaren 1965-1966, daarna verhuisde Jannie. Wie kan me verder helpen?


Datum: 03-02-2013
Naam: Else Westerbeek Riedijk  
img

Hallo Etine. Ik weet dat Jannie jaren in Veldhoven woonde of nog steeds woont. Ik heb haar regelmatig gezien en ook gesproken. Ik woon zelf ook in Veldhoven, vandaar. Ik hoop dat je er iets aan hebt, want ik weet verder geen bijzonderheden van haar.


Datum: 10-06-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ik zat tot 1953 op deze school, dat ik de leerlingen niet ken is logisch, maar de onderwijzers die ik gehad heb waren er in de jaren van de foto ook al niet meer. Van een paar oudere kan ik me dat voorstellen, maar er waren er ook bij die nog niet aan hun pensioen toe waren. Ik herken overigens wel 1 naam, Else Riedijk, ik denk dat ik bij een broer van haar, Wouter, in de klas heb gezeten.