Fotonr.: 42505
Bijdrager Ronald Otter
Locatie 1.: Stratum |237 Kruidenbuurt
Locatie 2.: Stratum |233 Sintenbuurt
Categorie.: Panorama - Luchtopnames |Stratum
Categorie 2.: Panorama - Luchtopnames |Woonhuizen-Stratum

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Kruidenbuurt

Beschrijving De Kruidenbuurt en op de voorgrond een deel van de Sintenbuurt.

De Kruidenbuurt is hier nog volop in vernieuwing. Ongeveer de helft van de wijk is weer bebouwd. Anno 2024 is de wijkvernieuwing zo goed als klaar.

Historische straten als Kalmoesstraat, 1e en 2e Lavendelstraat, Lavendelplein, 1e en 2e Kruizemuntstraat en 1e en 2e Akkermuntstraat bestaan niet meer, maar wel is er nu een Kalmoesplein en een Lavendellaan. Laatstgenoemde loopt als een ovaal door de wijk.

Bij de Heezerweg is links op de foto de toren van de voormalige St. Jozefkerk ofwel Tivolikerk zichtbaar. Oorspronkelijk was het de bedoeling appartementen in de vorm van de vroegere kerk om deze toren heen te bouwen maar brandstichting in de toren gooide letterlijk en figuurlijk roet in het eten.

De appartementen zijn gebouwd maar dus zonder de karakteristieke kerktoren.

Zie ook o.a. foto's 42396, 42416 en 42474. (Red.)
Geplaatst op 13-06-2024

Reacties

Datum: 13-06-2024
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Voor de bouw van de appartementen moest alles behalve de toren afgebroken worden. De toren zou een van de vluchtwegen worden. Dit ging lange tijd niet door o dat er vleermuizen in de kerk zaten en die zijn beschermd. Toen deze vleermuizen een nieuw onderkomen kregen in de toren, waren het monumentale bomen, die voor oponthoud zorgden. Toen kregen we die brand in de toren, die ze toen ook maar afgebroken hebben.