EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4175

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

214 Tuindorp

Straat:

Burghstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

DAF

Onderwerp 3.:

Burghplein

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
DAF-complex Burghstraat. (1)

Beschrijving

De ingang van de gebouwen aan de Burghstraat, kort voor de afbraak.


Geplaatst op

19-05-2006

Reacties:

Datum: 19-05-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Jammer dat ik het nummerbord niet mee gefotografeerd heb voor de datering. De spannendste tijd was na september 1944 toen het een herstelwerkplaats van tanks was. Ik herinner me o.a een Canadese? brugtank. De straat stond vol met tanks en vrachtwagens tot ver in de Jorislaan. En dan 's avonds het afmarcheren van Duitse krijgsgevangenen naar waar nu de Tivolisporthal staat.


Datum: 19-05-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Vic, wat je hier als eerste van het gebouw ziet, is de z.g. spuiterij. Daar moeten de mensen in de buurt wel last van gehad hebben. In 1950 mochten de arbeiders nog geen eisen stellen aan de werkomgeving en sloeg de zuurtjeslucht op je adem. Een 50 meter verder was de ingang. Bij het begin van de werktijd moest men nog een penning omhangen als bewijs van je aanwezigheid. Dat waren twee borden met haakjes en de penning was een messing rond plaatje zo groot als een 2 euro muntstuk voorzien van een gaatje en loonnummer. Dat met de tikklok en de tikkaart kwam iets later.


Datum: 19-05-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

We schatten dat de nieuwe huizen, op dit terrein, gebouwd zijn in 1995. Het terrein heeft ongeveer 5 - 10 jaar braak gelegen, dus afbraak in 1985-1990? Ik geef deze schatting voor een betere.


Datum: 19-05-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Vic, volgens mij heb je voldoende van het kenteken gefotografeerd. Achteraan staan volgens mij de letters XF. Datering: 1966/1968


Datum: 11-05-2007
Naam: P Hertogs  
img

Beste Peter,
Autokentekens eindigend met XF zijn uitgegeven in 1973.
in 1966 waren de letters BK.

<<< Beste P. je hebt helemaal gelijk! Ik geef me direct gewonnen (Peter) >>>


Datum: 02-04-2008
Naam: Annie van Doorne  
img

Ik heb tegenover de laatste schilderswinkel en de poort van de service-ingang gewoond op no.43. Mijn ouders trouwden in 1939 en kregen toen de woning. Ik ben geboren in 1943 en weet alleen via verhalen van de oorlogstijd. Mijn vader was toen medeverantwoordelijk voor het gebeuren daar en werd regelmatig door de Duitsers gehoord. Er mochten toen alleen maar legerwagens gemaakt worden voor de Duitsers. Veel later is de productie van de legerwagens naar Daf 3 gegaan op de Geldropseweg bijna in Geldrop. (ongeveer waar nu van Rooy zit.)


Datum: 03-03-2011
Naam: Leo Kuipers  
img

Nog even over die auto. Precies zo'n strak blauwe Renault Viertje Combi heb ik gereden van 1974 tot 1984: de voorloper van de huidige mini MPV's Mijn jongste dochter lag onderweg naar Frankrijk , princesheerlijk, op een plankier ter hoogte van de achterruit. Ja dat kan toch wel, dachten wij toen nog.


Datum: 15-11-2015
Naam: Corinne Hoekstra  
img

Vanaf 1965 heb ik in de Burgstraat nummer 31 gewoond. Mijn vader werkte bij de DAF Geldropseweg Eindhoven. Hoofd Constructeur. Wij hebben inderdaad veel last gehad van de lucht. Wij hadden vaak keelpijn. Ik weet te melden dat vele omwonenden longaandoeningen hebben gekregen door deze spuiterij . Er werden daar ook vele auto onderdelen ontroest. De garagedeuren stonden altijd open, zodat alle roestdeeltjes naar buiten konden ontsnappen. Twee of drie huizen links naast de ingang woonde familie De Koning. Meneer Gerrit de Koning is ook overleden aan een longziekte.
Er werd op een gegeven moment ingebroken. Mijn ouders hebben vanachter de vitrage alles gevolgd. Zij hebben zelfs het merk, de kleur en het nummerbord van de auto waarin de inbrekers mee aan kwamen rijden genoteerd. Zij hebben dit niet aan de politie door durven geven. Zelfs niet aan het Hoofd van de Zedenpolitie van Noort Brabant en Zeeland, die links naast ons woonde.