EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4151

Bijdrager:

Jaar:

1940

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

114 Fellenoord

Straat:

Boschdijk*

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Woensel, St Antonius Fellenoord

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
St. Antonius van Paduakerk, Fellenoord. (1)

Beschrijving

Op het RHCe heb ik deze foto gevonden van mijn nicht uit de Binnenpad. Die trouwde in 1940 met Jan van Kasteren in de St.Antoniuskerk op de Boschdijk. RHCe, atlantis nr. 4941 Willie v. Hout


Geplaatst op

17-05-2006

Reacties:

Datum: 18-05-2006
Naam: John van Iersel  
img

Een van de drie! In 1920 beek het toenmalige Groot-Eindhoven drie Antonius van Paduakerken te hebben. Deze op de Fellenoord, de bekende steentjeskerk aan de St. Antoniusstraat en nog een in het villapark. De belangrijkste bouwbedragen voor de drie kerken werden toen geschonken door de schatrijke J.P. Grewen, Commissionair in effecten.


Datum: 18-05-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik laat mijn dochter deze foto zien en ze zegt ; O, wat een mooie kerk, hij zal zeker wel afgebroken zijn


Datum: 18-05-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ja en dan te bedenken het schip herbouwd is moeten worden na de oorlog, vanwege oorlogsschade en dat het interieur opnieuw is ontworpen en wel door Architect Schijvens uit Tilburg, de vader van een vriend van me. En hoe kort daarna is de kerk dan maar afgebroken.


Datum: 18-05-2006
Naam: Rini Talens  
img

Zo zijn (of waren!) kerktorens veel gezichtsbepalender voor een stad als bebouwing a la Vesta toren. In New York (USA) staat nog een zielige kerk. Gebouwen in Eindhoven komen altijd in de afbraak gevaar zone, als ze een leeftijd van 60 a 80 jaar hebben. Om het maar af te breken hoor je dan opmerkingen zoals: 'Oude troep', of 'Dit kan toch echt niet meer in deze tijd'. Haalt een gebouw de 120, dan heeft het pas overlevingskans. Je mag niet vergeten, dat veel kerken door de parochianen met zilverpapiertjes, centenzakjes e.d. zijn gefinancierd. Maar wat het instituut kerk er nu mee doet, daar heb je weinig invloed op, evenals op de plannen van de project ontwikkelaar, als die het overgekocht heeft. Gelukkig zie je soms ook een kerk in de steigers staan, zodat als de kleinkinderen over 100 jaar aan hun opa vragen wat dat nou was 'een kerk', dan kan die nog iets laten zien.


Datum: 18-05-2006
Naam: Matty van de Zanden  
img

In ieder geval is dit niet de steentjeskerk.


Datum: 19-05-2006
Naam: Willem de Vries  
img

Nee en ook niet het PSV stadion en nog veel meer niet. Zouden ze deze kerk daarom Antonius van Padua Fellenoord genoemd hebben? En de Pulkenskerk bij Philipsdorp: De kerk van de H. Antonius van Padua en O.L.V. Onbevlekt Ontvangen?


Datum: 05-10-2006
Naam: Leo Laus  
img

Volgens overlevering werd de bouw van de Villaparkkerk ook gesponsord door Past. van Oerle (fam. van de fabrikanten uit Boxtel). De preekstoel uit de Fellenoordkerk is, volgens mij, grotendeels herbouwd in de Pauluskerk. De kap is in afgeslankte vorm overgeplaatst. Die luidsprekers waren zeer eigentijds.....


Datum: 01-03-2007
Naam: Will van Oers  
img

Wat een mooie kerk was dat toch he,
ik werd daar misdienaar 6 weken voor het bombardement.