EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

411

Bijdrager:

Jaar:

1918

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

426 Vredeoord

Straat:

Grote Beek

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Ziekenhuizen

Onderwerp 3.:

Rijks Psychiatrische Inrichting / Grote Beek

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Het Rijkskrankzinnigengesticht (1)

Beschrijving

Het Rijkskrankzinnigengesticht werd in 1918 in gebruik genomen. Het enorme complex had plaats voor 900 verpleegden. Weliswaar onder andere omstandigheden dan nu acceptabel zouden zijn. De naam Rijkskranzinnigengesticht werd later veranderd in Rijks Psychiatrische Inrichting (R.P.I.) en tenslotte in de huidige naam ziekhuis De Grote Beek van de G.G.Z.e. (Geestelijke Gezondheids Zorg Eindhoven).


Geplaatst op

02-06-2005

Reacties:

Datum: 03-06-2005
Naam: Frans Gommers  

Tegenover dit gebouw lag een cafe met speeltuin. Zie foto 417


Datum: 09-09-2006
Naam: Ingrid Levens  
img

inderdaad, hele andere omstandigheden en het heeft best lang geduurd voor daar een beetje verandering in kwam. ik weet nog dat ik, als kind van een jaar of zes, verdwaalde in de gangen van de inrichting en op een afdeling terecht kwam waar ik, achter een getralied raam, een man vastgeketend zag zitten. dat heeft enorme indruk op me gemaakt.


Datum: 23-09-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Er ontstond in de 50er jaren ook een wisselwerkings-economie in de buurt van de Inrichting, bij de patienten zaten goede vaklieden. Van een patient een behanger stoffeerder is mij bekend dat hij buiten de Inrichting er stevig op los beunde. In zijn weinige vrije tijd als hij zich buiten het afgesloten terrein mocht begeven, had hij een flinke klantenkring opgebouwd. Hij kwam tijd en handen te kort om de aangeboden klussen tegen betaling te verrichten. Dit was natuurlijk niet geoorloofd maar hij leverde wel vakwerk tegen een gereduceerde prijs. Hij was blij met een aanvulling op zijn zakcentje.


Datum: 10-10-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

In die tijd kwam regelmatig een mevrouw uit Rotterdam bij ons logeren. Haar man werd verpleegd in de Inrichting. De reden was dat ze haar man dan enkele dagen achter elkaar kon bezoeken. Haar inkomsten waren geen vetpot en het reisgeld met de trein kon ze amper opbrengen. Als vergoeding werden wij dan met de vacantie bij haar in Rotterdam uitgenodigd.


Datum: 24-10-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Deze Inrichting is een grote werkgever geweest, zowel in de medische- en verzorgende sector en civiele diensten die verricht moesten worden. Het personeel dat daar werkte woonde niet alleen in het rooie dorp. Maar er woonde ook personeel in mijn woonomgeving. Namen die ik ken van toen zijn: hr.van Rooy, hr. en mevr. Schipper, hr. Veldman, hr. Levens.


Datum: 11-01-2007
Naam: Corjan van der Peet  
img

De gebouwen werden gebouwd en ontworpen door het Bureau van de Rijksbouwmeester der Onderwijsgebouwen (misleidende naam: het was de gebouwendienst van het Ministerie van Onderwijs Kunsten en Wetenschappen, voor 1918 van Binnenlandse Zaken, waar gezondheidszorg onder viel). Vanaf 1922/'24 ging deze Dienst op in de Rijksgebouwendienst. Eindverantwoordelijke voor de realisatie van de meeste oudste gebouwen was Rijksbouwmeester Johannes Vrijman, maar er is zéker ook door andere architecten van zijn bureau aan gewerkt. Na 1924 waren op het terrein tot in de jaren '60 diverse architecten van de Rijksgebouwendienst actief bij verbouwing en nieuwbouw. Nadien, nog in de 'Rijks-periode' ook steeds vaker externe ontwerpers.


Datum: 31-08-2007
Naam: A.van Iersel  
img

Inderdaad, hele andere omstandigheden, ook ik heb als kind een ervaring meegemaakt op de RPI waar ik mijn hele leven al mee zit(nu 59 jaar).
Tijdens een bezoek aan mijn vader die daar was opgenomen, kwam ik in een zaal waar de mensen onder de vloer stonden met alleen hun hoofd boven de vloer. Heb nooit begrepen waarom, en wat hiervan het nut was.


Datum: 31-08-2007
Naam: Johan Vervest  
img

Vreemd sedert de jaren 60 zijn de inzichten en behandelingen dermate aangepast dat dit soort extremen niet meer nodig was. In welk jaar was dat?
=== Johan, lees het boek "De komst van Joseph Alexis K." (Tini) ===


Datum: 25-12-2012
Naam: Eric Eijgelsheim  
img

Mijn overgrootvader Hendrik Jacobus Wilhelmus Bazuin (geboren 30-04-1876 te Den Haag) is daar op 5 December 1942 overleden. Hij was KNIL-militair. Wie weet meer over hem?