Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1918
Locatie 1.:Woensel |426 Vredeoord |Grote Beek
Onderwerp.: Gezondheidszorg |Ziekenhuizen |Rijks Psychiatrische Inrichting / Grote Beek
Het Rijkskrankzinnigengesticht (1)
Beschrijving | Het Rijkskrankzinnigengesticht werd in 1918 in gebruik genomen. Het enorme complex had plaats voor 900 verpleegden. Weliswaar onder andere omstandigheden dan nu acceptabel zouden zijn. De naam Rijkskranzinnigengesticht werd later veranderd in Rijks Psychiatrische Inrichting (R.P.I.) en tenslotte in de huidige naam ziekhuis De Grote Beek van de G.G.Z.e. (Geestelijke Gezondheids Zorg Eindhoven). |
---|---|
Geplaatst op | 02-06-2005 |
Reacties
Naam: Ingrid Levens
inderdaad, hele andere omstandigheden en het heeft best lang geduurd voor daar een beetje verandering in kwam. ik weet nog dat ik, als kind van een jaar of zes, verdwaalde in de gangen van de inrichting en op een afdeling terecht kwam waar ik, achter een getralied raam, een man vastgeketend zag zitten. dat heeft enorme indruk op me gemaakt.
Naam: Hans Vervoort
Er ontstond in de 50er jaren ook een wisselwerkings-economie in de buurt van de Inrichting, bij de patienten zaten goede vaklieden. Van een patient een behanger stoffeerder is mij bekend dat hij buiten de Inrichting er stevig op los beunde. In zijn weinige vrije tijd als hij zich buiten het afgesloten terrein mocht begeven, had hij een flinke klantenkring opgebouwd. Hij kwam tijd en handen te kort om de aangeboden klussen tegen betaling te verrichten. Dit was natuurlijk niet geoorloofd maar hij leverde wel vakwerk tegen een gereduceerde prijs. Hij was blij met een aanvulling op zijn zakcentje.
Naam: Hans Vervoort
In die tijd kwam regelmatig een mevrouw uit Rotterdam bij ons logeren. Haar man werd verpleegd in de Inrichting. De reden was dat ze haar man dan enkele dagen achter elkaar kon bezoeken. Haar inkomsten waren geen vetpot en het reisgeld met de trein kon ze amper opbrengen. Als vergoeding werden wij dan met de vacantie bij haar in Rotterdam uitgenodigd.
Naam: Hans Vervoort
Deze Inrichting is een grote werkgever geweest, zowel in de medische- en verzorgende sector en civiele diensten die verricht moesten worden. Het personeel dat daar werkte woonde niet alleen in het rooie dorp. Maar er woonde ook personeel in mijn woonomgeving. Namen die ik ken van toen zijn: hr.van Rooy, hr. en mevr. Schipper, hr. Veldman, hr. Levens.
Naam: Corjan van der Peet
De gebouwen werden gebouwd en ontworpen door het Bureau van de Rijksbouwmeester der Onderwijsgebouwen (misleidende naam: het was de gebouwendienst van het Ministerie van Onderwijs Kunsten en Wetenschappen, voor 1918 van Binnenlandse Zaken, waar gezondheidszorg onder viel). Vanaf 1922/'24 ging deze Dienst op in de Rijksgebouwendienst. Eindverantwoordelijke voor de realisatie van de meeste oudste gebouwen was Rijksbouwmeester Johannes Vrijman, maar er is zéker ook door andere architecten van zijn bureau aan gewerkt. Na 1924 waren op het terrein tot in de jaren '60 diverse architecten van de Rijksgebouwendienst actief bij verbouwing en nieuwbouw. Nadien, nog in de 'Rijks-periode' ook steeds vaker externe ontwerpers.
Naam: A.van Iersel
Inderdaad, hele andere omstandigheden, ook ik heb als kind een ervaring meegemaakt op de RPI waar ik mijn hele leven al mee zit(nu 59 jaar).
Tijdens een bezoek aan mijn vader die daar was opgenomen, kwam ik in een zaal waar de mensen onder de vloer stonden met alleen hun hoofd boven de vloer. Heb nooit begrepen waarom, en wat hiervan het nut was.