Biesterweg.
Beschrijving | Een stukje straat met karakteristieke pandjes. |
---|---|
Geplaatst op | 11-05-2006 |
Reacties
Naam: Petri van Gelder
De straat van mijn jeugd; hier heb ik gewoond als meisje van 7 (1939) tot 1954. Een kleine straat, 60 huizen misschien maar een heel gemêleerd gezelschap van neringdoenden, ambtenaren, bedienden, arbeiders. Links van deze huisjes had Sjoke Herps een snoepwinkeltje (ja, in de voorkamer), was er de kleermaker Visser, waar nu de Biesterdwarsweg is was vroeger een zanderige vlakte, dan kwamen er modernere huizen, waarvan het eerste bewoond werd door de Familie Bakers, Ma had een kapsalon (ja, in de voorkamer), daarnaast Tegelzettersbedrijf Sanders (waar wij altijd mooie tegelscherven kregen om mee te britsen), vervolgens de melkboer Kersten, dan een verbindingsgangetje naar de Aalsterweg, weer een kleermaker Vissers (een broer van de eerdergenoemde, zij werkten samen dacht ik), dan 'n tiental huizen met machinisten, leraren, kantoorbedienden, rechercheur (Buteijn), vervolgens een lange ligusterheg waarachter de tuin lag van de rijwielzaak van Ligtvoet aan de Aalsterweg), nog een paar huizen waarin 1 kruidenier was (Dings als ik me goed herinner), en dan waren we gekomen aan het eind bij de Anemonenstraat. Dan begin ik weer aan de overzijde (de oneven nummers) van de foto; daar woonde de Heer van de Molengraft (de Aanspreker), de dames Schenkels met hun textielwinkel, een eindje verderop weer een kleermaker (de 3e) de Heer Wienk, vervolgens weer een aantal ambtenaren etc en als laatste woonde de familie Cools de schoenmaker in een heel oud hutje a la Mie Peels, ze hadden niet eens tegels op de vloer, niets, ze leefden gewoon op een aarden vloer.
Naam: Petri van Gelder
De dames Schenkels moet zijn Schellekens, en dan ben ik nog vergeten onze overburen de familie Speijer (een glazenwasser), waar wij wel eens op zolder mochten komen kijken naar Pa's uitgebreide collectie modeltreinen, sporen met stations, rinkelende overgangen, bergen met sneeuw, enfin alles drop en dran, schitterend ! Zij hebben later een zaak geopend op de hoek Leenderweg /Rozemarijnstraat.
Naam: Wim Nouwen
Uit de tijd, dat ik nog in de Biesterweg kwam herinner ik me nog enkele families. De familie Hopmans had zeker 4 zoons: Guus, Kees, Peter en Hans en een dochter. Of er nog meer kinderen waren weet ik niet. Met Kees ben ik jaren bevriend geweest en wij voetbalden bij EVV Eindhoven. De vader van Petri de heer Frans van Gelder is tientallen jaren aan EVV Eindhoven verbonden geweest als lid van de Kascommissie. Zover ik weet woonde ook het bestuurslid van EVV Eindhoven de heer Jac Franssen in de Biesterweg. Ook de legendarische voetballer van PSV Piet Franssen woonde er. Anton van Beek woonde met zijn gezin naast het pad, dat liep naar de achterdeur van de ouderlijke woning annex drogisterij aan de Aalsterweg. Verderop woonde de familie Korenman waarvan ik me Pieter, Tjeu en Anky nog herinner.
Aan de kant van de Leenderweg woonde de familie Smulders met hun zoon Frans, die ook bij EVV Eindhoven voetbalde. Ook met Nico Speijer heb ik bij EVV Eindhoven gevoetbald. Ongetwijfeld weten geïnteresseerde lezers nog wel meer namen en bijzonderheden, ben benieuwd. Zelf woonde ik indertijd in de Merellaan maar ben altijd in mijn jeugd naar Stratum getrokken waar ik aan de Aalsterweg heb gewoond.
Naam: Jan Herps
Mijn ouders en mijn opa en oma hebben als ik me goed herinner gewoond Biesterweg 10. In 1946 ben ik (Jan Herps) er geboren, ook mijn oudere zus Joke en mijn jongere broer Tonneke zijn er geboren. In 1954 zijn wij verhuisd naar Amsterdam. Gelukkig woon ik sinds 69 weer in Eindhoven. Tongelre.
Mijn opa werkte bij drukkerij Erhard aan de Leenderweg. Ter hoogt van de bioscoop Plaza. Als klein kind kregen we van ons opa repen papier mee naar de kleuterschool om te vlechten en vouwen. Mijn vader Harry Herps (Bertje) werkte bij het Eindhovens Dagblad. Waar ik ook ruim veertig jaar gewerkt heb. Nu geniet ik van mijn VUT.
Helaas kan ik mij weinig herinneren van de Biesterweg. Wat ik nog weet was dat er bij ons thuis af-en-toe militairen kwamen slapen. De zware wagens stonden geparkeerd tegenover ons bij Schelekens. Daarnaast was ook nog een bedrijfje wat iets met ijzer te maken had. Onze acherom/brandgang kwam uit bij het woonhuis van de bakker. De winkel daarvan was op de hoek van de Aalsterweg. Als je buiten op je tenen ging staan kon je in de bakkerij kijken. Onze tuin liep tegen Rozenstein aan. Bij ons thuis werd er veel kiepen geslacht. Herken je mij of iemand anders van onze familie. Laat het mij dan ff weten. Houdoe Jan Herps (nu 62 jaar).
Naam: Hans Visser
Op de Biesterweg nummer 38 woonden de ouders van mijn pleegvader, de fam. Vissers, hij was kleermaker. Ook hun zoon Joop werkte lang in deze zaak. Naast nummer 38 was een gang naar de Aalsterweg, direct achter hun huis aan de Aalsterweg was café Dekkers, alwaar mij "opa" altijd wel even een borreltje ging drinken. Met mijn pleegouders ben ik later verhuisd naar Tongelre, wij hadden daar een cafetaria, 't Vissertje.
Naam: Joke Herps
Ik ben de zus van Jan Herps en woonde Biesterweg 12 en niet 10, daar woonde Tinie, de kolenboer. We hadden 2 meisjes en 2 jongens. Ook fam. van Es ging veel om met onze ouders. De buurvrouw was Drieka van Hoek en Visser. de kleermaker. Ik ben gelukkig weer in Eindhoven komen wonen en zou best nog eens contact willen hebben met Sjannie van Es of de meisjes van Hoek. Zij hadden een drankwinkel op de hoek Biesterweg/Leenderweg. Ik ben nog bij een tante van hun in Amsterdam geweest. Ik heb op de lager school in de Gasthuisstaat gezeten. Ik hoop ooit van iemand iets te horen. Houdoe, Joke Herps, ik ben van 1942, dus 69 jaar.