EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4023

Bijdrager:

Jaar:

1990

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Don Boscostraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Bijzonder Onderwijs / Pensionaten

Onderwerp 3.:

St Marie

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Don Boscostraat.

Beschrijving

.


Geplaatst op

04-05-2006

Reacties:

Datum: 06-05-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

In de Don Boscostraat was ook een speeltuin, waar je tegen entree van een dubbeltje de hele dag mocht spelen. Wat zijn we daar als kleine mennekes veel naar toe geweest.


Datum: 25-07-2006
Naam: Marga van Vugt  
img

Opa mag ik een matje? zul je je dan ook wel herinneren? Ook ik speelde daar als kind, maar ik kan me de speeltuin tegenover de brandweer ook herinneren, ik weet niet welke speeltuin er nu eerder was.


Datum: 03-08-2006
Naam: Ton van Kan  
img

De speeltuin tegenover de brandweer kwam er, nadat er op het terrein van de speeltuin in de Don Boscostraat het witgele kruis gebouw moest gaan komen. De speeltuin tegenover de brandweer, tegenwoordig parkeerterrein, kwam dus later. Ik heb in beide speeltuinen veel gespeeld als kleine jongen. Anneke van de Hoorn was destijds mijn eerste liefje. Ze woonde destijds op de Hoogstraat.


Datum: 18-08-2006
Naam: Greetje v Beek  
img

Het gebouw op de foto dat was toch een klooster met daaraan vast een school voor doven en slechthorenden en om de hoek was het gezellenhuis met daar tegenover het politieburo. Ik heb daar 18 maanden gewerkt.


Datum: 26-02-2007
Naam: AJA Jonker  
img

Alle hierbovenstaande verhalen kloppen. Ik zat op die slechthorende school Sint Marie. Het meeste is nu gesloopt geloof ik. Ik woon nu in de bollenstreek, dus ver weg van Eindhoven. In dit gebouw verbleven nonnen en broeders die ook les gaven aan de slechthorenden. Ook verbleven daar kinderen intern omdat ze uit heel Nederland kwamen. Er stonden achter dit gebouw nog wat noodlokalen waar meestal de jongens les kregen. Jongens en meisjes waren nog gescheiden. Ook was er een houten gebouw wat aan de zijkant stond met geestelijk gehandicapten. Ik heb daar zes jaar onderwijs gehad. De laatste drie jaar kwamen er ook burgerjuffen en meesters. Ik zat daar van 1956 tot 1962. Later is de school verhuisd naar het noorden van Eindhoven, een heel nieuw complex wat er nu nog staat.


Datum: 26-02-2007
Naam: Frank Zuylen  
img

Vanaf 1952 tot omstreeks 1960 ben ik, samen met mijn 2 broers, Jos IJzermans en twee jongens van Krop misdienaar geweest bij de zusters. Joep van Amelsfoort, zoon van de slager aan de Grote Berg, heeft ons de beginselen van het dienen van de mis bijgebracht. Door de week was de mis om 7 uur 's ochtends, op zondag de hoogmis. Hoogtepunt van het jaar was de nachtmis met Kerstmis. Zo nu en dan werd er voor de leerlingen een speelfilm gedraaid in de gymnastiekzaal, en wij, de externe misdienaars, mochten daar ook bij zijn. Ik herinner me dat rector van den Berg hier een tijd gewoond heeft; hij was in die tijd ook als moderator verbonden aan het Sint Joriscollege. De nonnen hadden in die tijd ook nog een moestuin achter de kapel en hielden varkens.


Datum: 28-02-2007
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

De school voor Spraak-, taal- en gehoorgestoorden is inderdaad verhuisd naar Blixembosch en heet nu 'De Horst. Het internaat wat daar bij ligt heet nog steeds St.Marie.


Datum: 04-07-2008
Naam: Eddy Heijting  
img

Was dat niet een gymzaal daar waar die hoge ramen zijn? Ik ben daar door onze (Philips-)huisarts heen gestuurd om heilgymnastiek te volgen om mijn houding te verbeteren. Het zou omstreeks 1955 zijn geweest.


Datum: 04-07-2008
Naam: Toon Geevers  
img

Daar was inderdaad een gymnastiekzaal waar ik 2 keer per week naar de heilgymnastiek moest van de schoolarts. De leraar heette v.d. Linden. Ik kan me een medeleerling herinneren, Antoon van Ganzewinkel. De lessen vonden plaats 's morgens vroeg voordat de lagere school begon. De gymzaal hoorde bij de BLO-school die daar toen was gevestigd. Aan die school was ook Juffr. Mia Clijs verbonden, die eveneens de administratie deed voor het jongenskoor van de Maria Middelareskerk. Zij regelde ook de kleren via die school voor het driekoningen zingen en de carnavalsoptocht van het jongenskoor.


Datum: 05-07-2008
Naam: Peter van Gansewinkel  
img

Toon, de naam was en is nog Peter van Gansewinkel. Ik moest ook een paar keer per week naar de heilgymnastiek, heel vroeg in de morgen en nog wel voor twee jaar. De leraar was inderdaad dhr. van der Linden, een prettige kerel. En later heb ik nog les gehad van zijn broer, die woonde in de Willem de Zwijgerstraat en was ook een heel fijne leraar. De heilgymnastiek was geen lolletje maar het moet wel een hoop goed gedaan hebben.


Datum: 06-07-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Aanvankelijk was de Rk Jongensschool ook in deze straat namelijk langs de kerkhofmuur, het gebouw thans is nog volledig in takt en in gebruk naar ik meen door een Islammitisch oreganisatie. De Jongensschool werd begin de jaren 60 samengevoegd met de Clé Schellens school op de Vestdijk die inmiddels ook weer is verdwenen voor de inmiddels volledig bewoonde Vesteda toren.


Datum: 23-04-2009
Naam: Jo van den Boogaard  
img

Weet iemand iets meer over de BLO school eind jaren 1950? De school was in de Don Boscostraat.dat weet ik nog. Ik heb daar veel geleerd. O.a. handenarbeid. Ik wil graag iets meer weten.


Datum: 03-07-2016
Naam: Anne-Mieke Taphorn  
img

Op het randje van de muur hoog zitten. Zand tussen je tenen uithalen , sokken, schoenen aan en dan naar huis. Opa Sorree, bewoner heilige Geeststraat, was de Opa van de speeltuin. Lekker hoog schommelen hoorde bij de meiskes tot een bezigheid. Over de schutting gluren van de jongensschool lukte aardig. Helaas waren de jongens niet op school maar wel in de speeltuin. Later kwam er het Wit-Gele-Kruis en Consultatiebureau te staan.