Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 4020
Bijdrager Bertie van den Broek
Jaar: 1946
Onderwerp.: Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen |Bevrijdingsfeesten / Bevrijdingsherdenkingen |1946

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

De mecanicien v.d. 1e Bevrijdingsestafette.

Beschrijving 1946. Door de man achter in de bus werd het vuur van de bevrijdingsfakkel brandend gehouden voor de allereerste bevrijdingstocht Bayeux-Eindhoven.
Geplaatst op 04-05-2006
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 05-05-2006
Naam: John van Iersel img

Dit is niet mijn vader Jan van Iersel die vanaf 1946 meer dan twintig jaren achter in de bus de fakkels verzorgde zodat ze bleven branden. Volgens mij is dit de mecanicien. Onduidelijk is of hij hier met de koningsfakkel, een koperen pot op een houten steel, bezig is. De steel op de foto lijkt me te dun en de koperen pot te klein. Ik heb die fakkel honderden keren in mijn handen gehad dus weet ik waarover ik schrijf. Hij lijkt me eerder met een fietswiel bezig te zijn, spaken aantrekken o.i.d. Dat was trouwens ook zijn taak. Bovendien, mijn vader kennende wilde die absoluut niet dat iemand anders zich met 'zijn vuur' bemoeide.


Datum: 03-08-2006
Naam: Redactie img

De titel is inmiddels aangepast


Datum: 14-08-2006
Naam: Frans van den Broek jr img

Ben blij dat de fietswielen er toen die tijd niet uitzagen als fakkels, want als pa deze fakkel in z'n voorvork had gemonteerd dan was hij nu nog onderweg geweest.


Datum: 13-08-2007
Naam: Frits van Gelder (kleinzoon van Piet van de Wouw) img

Inderdaad John van Iersel dat was jou vader niet dat was namelijk mijn opa. Mijn opa heet Piet van de Wouw, bestuursvoorzitter van wielerclub Het Zuiden.
De fakkel is maar drie jaar in gebruik geweest, dat was in 1946, 1947 en 1948. Dus hoe kan jij hem dan honderd keer in je handen hebben gehad.
De mensen die toentertijd voor het eerst afreisden waren bestuursvoorzitter Piet van de Wouw, de wielrenners van Heys, Frans van de Sommen, Tjeu Jansen, Harrie Schoenmakers, Frans van den Broek, Gerrit Peters, Jan Libregts, Jan de Turck, Wim van Halen, Cees Koot, Wil Huygen en Piet Ekelmans en Toon Duffhuis was de mecanicien.
Er waren ook drie journalisten bij, met name Sjoerd de Vrij, en van de Gemeente Eindhoven waren Jan Goderie en Leo Nouwen er bij.
De fakkel heeft mijn opa in de fabriek van Baekers-Raaymakers laten maken.
De fakkel is gemaakt van twee granaathulzen en een eikenhouthandvat en de inscriptie is, op de binnenste granaat Portsmouth en op de buitenste granaat, W.C. Het Zuiden Bajeux-Eindhoven 15-9-18-9-`46 18-9-`47 18-9-`48. Na deze datum hebben ze een andere fakkel laten maken en gebruikt. Vanaf die tijd heeft mijn opa de ordinale koningsfakkel in zijn bezit en nooit meer afgegeven.
Inderdaad Frans van den Broek jr. dat was geen wiel maar de koningsfakkel die mijn opa aan het verzorgen is want de vlam moest tenslotte blijven branden om het bevrijdingsvuur te ontsteken in Eindhoven. Dus ik weet niet wat jou vader precies heeft gedaan toen die tijd maar de naam Jan van Iersel komt pas in 1947 voor op mijn lijstje met de rest van 1947, Piet van de Wouw (bestuursvoorzitter), Jan Libregts, Cees Koot, Henk van Meyl, Tjeu Jansen, Graad Vlemmix, Cor Wijdenes, Toon Duffhuis, Jo Olthof, Frans van den Broek, JAN VAN IERSEL, Sjef van de Laar, heer Kamerbeek (chef d`èquipe), Frits Hansen, Wil Huygen, Harrie Schoenmakers, Jan Klip en de bus chauffeur Rinus.
De fakkel is op zich niet echt groot, die we nu gebruiken wordt is veel groter dan de ordinale fakkel.
De nieuw titel voor deze foto moet worden, Bestuursvoorzitter Piet van de Wouw verzorgt achter in de bus van De Cruyff de koningsfakkel.


Datum: 14-08-2007
Naam: Ria de Leeuw-van de Wouw img

Hiermede bevestig ik het verhaal van mijn zoon Frits van Gelder. Ik ben de dochter van Piet van de Wouw. Mijn vader was de initiatiefnemer voor het ophalen van het bevrijdingsvuur. Samen met het bestuur en de wielrenners van het Zuiden. De originele koningsfakkel is nog steeds in ons bezit.