EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

38803

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Emmasingel

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Complex Emmasingel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Emmasingel Philips lichttoren

Beschrijving

De Lichttoren aan de Emmasingel omstreeks jaren vijftig. In het verleden werd deze toren in de volksmond en op ansichtkaarten ook wel de "lampentoren" genoemd. Het complex inclusief de huidige Witte Dame is tussen 1928-1931 "afgebouwd" onder architectuur van Dirk Roosenburg volgens de regels van de Nieuwe Zakelijkheid. Philips heeft het gebouw vanaf het begin gebruikt als productiefaciliteit voor gloeilampen. Het gebouw kreeg zijn markante witte kleur in 1953. Tussen het gebouw met de Lichttoren en wat nu de Witte Dame heet staat het vroegere hoofdkantoor van Philips. (Red.)

 


Geplaatst op

02-09-2021

Reacties:

Datum: 02-06-2023
Naam: Henny van Laarhoven  
img

In 1921 werd het fabrieksgebouw met de Philipscode ED op de hoek Emmasingel/Mathildelaan volgens het principe van de Nieuwe Zakelijkheid gebouwd. De opdracht ging naar TABROS, een bureau van drie architecten, waaronder Dirk Roosenburg. Op de bovenste etage werden duurproeven voor de lampenfabriek gedaan. Tot ver in de omtrek was de toren ’s avonds te zien. Daarom heette het gebouw in de volksmond al gauw de 'Lichttoren'. De hoogbouw gaf Eindhoven een nieuw gezicht. Tot op de dag van vandaag is het een van Eindhovens markantste gebouwen. Het is dan ook een rijksmonument.


Datum: 03-06-2023
Naam: bert van herk  
img

Dat was toen een mooi gezicht als je 's avonds door de stad liep en het gele licht van die brandende natriumlampen zag. Ze waren altijd aan, ik heb nooit gezien dat ze niet branden. Als je naar de linkerkant kijkt, zie je dat donkere gebouw (nu gesloopt) en net boven de stoep zie je die witte ramen. Twee ramen waren dichtgemetseld, daar liep de Gender onderdoor. Ernaast staat de Witte Dame, die is gebouwd op houten palen.