Bijdrager Hans Vervoort
Locatie 1.:Strijp |625 Zwaanstraat |Philips Complex Strijp 2/T*
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Philips |Complex Strijp 2 / T
Philips Complex T.
Beschrijving | En kijk nu ook even naar foto 3483. |
---|---|
Geplaatst op | 01-04-2006 |
Email bijdrager |
Reacties
Naam: Hans Vervoort
Vic, de levensloop die jij beschrijft geldt ook voor mij. In het gebouw op de voorgrond(TQ) werden de producten gemaakt voor industriële toepassingen. Ook werden hier de productiemiddelen voor intern gebruik gemaakt. Zo werden hier zelfs de soldeerbouten gemaakt die in alle fabrieken in de wereld werden toegepast. Het was toen nog een dogma dat Philips alles zelf moest doen. Het was ook de kweekvijver van nu bekende bedrijven in de regio. Uit Industrial Electronics(IE) zijn voortgekomen: ASML, Assembléon, Fluke en FEI.
Naam: Joep van de Laar
Beste Mari, ik moet even reageren op je schrijven dat RAU in 1979 is geopend. Dat is niet zo. Wanneer wel weet ik niet precies. Ik heb gewerkt op de complexen R en T als pijpfitter en plaatwerker van 1955 t/m 1963 en toen heb ik ook projecten gemaakt, zoals gas, perslucht en veel meer, in zowat alle gebouwen en ook in het RAU-gebouw. Dat stond er toen al, dus 1979 is onmogelijk.
Heeft iemand nog een plattegrond met de gebouwcodes van alle complexen? Deze stonden allemaal in de telefoonboeken van Philips.
Naam: Mari Kieneker
Beste Joep, ik denk dat jij je toch vergist wat betreft RAU, ik weet het namelijk zeker omdat ik de opening zelf heb moeten organiseren. En de plattegronden van Philips uit de telefoongids van Philips staan ook op deze site of zijn te vinden in het archief van Eindhoven in Beeld aan wie ik verschillende jaargangen van de telefoongids ter beschikking heb gesteld voor deze site. Misschien ben je in de war met gebouw RU.
Naam: Joan van de Laar
Vanmiddag (dinsdag 26-02-2013) kwam ik over de Achtseweg gefietst. Bij de poort die toegang geeft tot complex T kwam net iemand uit de poort..Op mijn vraag wat er nog te doen was in gebouw TQ wist hij te melden: 'Niets', behalve dat hij er zelf inwoonde bij wijze van antikraakbewoning. In het hele gebouw 1 bewoner en verder niks. Dat was wel ooit anders getuige het aantal auto's op het parkeerterrein voor TQ3 en langs de Achtseweg, zoals op de foto te zien is. Ooit heb ik gehoord dat de GG&GD hier naar toe zou komen. De bewoner wist te zeggen dat het pand niet meer voldoet aan de huidige brandveiligheidseisen. Zal dus wel niet doorgaan. Ook dit pand kan dan tegen de vlakte. Omdat de liftschacht in een keer gestort is zou het best wel eens kunnen zijn dat we weer een drukke zaterdagmiddag krijgen wanneer deze opgeblazen wordt.
Naam: Hans Vervoort
Bij de onderhandelingen om het gebouw TQ te verhuren aan de GG&GD kwam een ander probleem om de hoek kijken. De oorspronkelijke opzet van het gebouw TQ was het ontwikkelen en produceren van apparatuur bestemd voor de industrie. In het bestemmingsplan is dit ook duidelijk opgenomen, alles moest ten dienste staan van de producten die daar gefabriceerd werden. Wat daarbinnen gebeurde was het ontwikkelen, produceren, verpakken en verzenden van apparatuur. De kantoren waren specifiek fabriekskantoren, dit is duidelijk anders dan de activiteiten van de GG&GD. Dus hierdoor ontstond een conflict. Er moest dus een wijziging komen in het bestemmingsplan. Ik weet niet of die aangevraagd is, want deze wijziging zou dan gaan gelden voor het hele complex T. GG&GD is inmiddels verhuisd naar de Emmasingel.
Naam: Hans Vervoort
In de jaren '60 en '70 werkten er zo'n kleine 800 werknemers in het gebouw TQ. Ik kan met nog goed kan herinneren dat men op regenachtige dagen moest parkeren tot op de Achtseweg-Noord, ver voorbij het Philips-de Jongh wandelpark. Toen gingen autobezitters nog selectief om met de keuze van hun auto voor het woonwerkverkeer, de fiets kreeg de voorkeur. Alleen in uiterste noodzaak pakte men de auto om een nat pak te voorkomen. Er was ook een verwoede strijd onder het personeel om in het bezit te komen van een parkeerkaart. Deze gaf dan recht om op het binnenterrein te parkeren. Toen stond ook iedereen zaterdags zijn auto te poetsen in de straat.