Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 36519
Bijdrager Ton Burghouts

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Opa op de motor; zgn kopklepper

Beschrijving
Geplaatst op 03-01-2016
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 03-01-2016
Naam: Ton Burghouts img

Deze foto is mogelijk gemaakt ergens in Eindhoven, omdat mijn opa geen motorkleding draagt. Op foto's van motorritten buiten Eindhoven - tot vrij diep in België - droegen de motorrijders lederen jassen, kappen en brillen.
Mijn oma vertelde lachend (maar vast niet op het moment dat het gebeurde) dat opa de motor al gestart had en klaar was om te vertrekken. Oma had echter wat langer tijd nodig om het huis af te sluiten. En terwijl opa vertrok met de motor - denkend dat oma al achterop zat - stond oma op de stoep voor het huis en had het nakijken. Pas toen opa verschillende straten verderop was, en hij van oma geen reacties kreeg op het gesprek dat hij dacht met haar te voeren, merkte hij dat hij alleen op de motor zat.


Datum: 03-01-2016
Naam: Ton Burghouts img

Oma Burghouts-Van Hout had twee Heerooms die les gaven aan de universiteit van Santander in Spanje. De Heerooms brachten geregeld bezoekjes aan de familie in Eindhoven. Zo is mijn in 1937 geboren vader gedoopt door een Heeroom van oma. De Heerooms nodigden mijn oma en de broers en zussen van mijn oma uit om eens naar Santander te komen. We spreken nu over de jaren '30. Auto's hadden ze nog niet bij mijn oma en haar broers en zussen. Motorfietsen echter wel. Mijn opa en oma vonden de reis op de motor naar Santander te ver (het enige land dat bezig was met het aanleggen van snelwegen was Hitler-Duitsland). Een zus van mijn oma, Mien van Hout, die getrouwd was met Piet Koop (directeur bij de Karel I-fabrieken), heeft de reis op de motor naar Santander wel gemaakt. En ze zijn uiteraard heelhuids teruggekomen.


Datum: 04-01-2016
Naam: Ton Burghouts img

Waar Wikipedia al niet goed voor is: uitleg gevonden van de term "kopklepper". Kopkleppen van een ABC-motorfiets (ca. 1920): goed zichtbaar zijn de stoterstangen die de tuimelaars bedienen. Deze duwen de kleppen (met de kleine veren eromheen) naar binnen. De veerwerking sluit de kleppen weer. Boven de kleppen bevindt zich de bougie.
Cilinderkop van een kopklepmotor, in dit geval één van de cilinders van een boxermotor: links worden de inlaatkleppen bediend, rechts de uitlaatkleppen. In het midden zit de bougie. Een kopklepmotor is een type viertaktmotor waarbij de in- en uitlaatkleppen in de cilinderkop zitten en recht boven de verbrandingsruimte staan.
In tegenstelling tot een zijklepmotor heeft dit type motor geen last van te lage compressie, detonatie, ongelijkmatige verbranding en meer kwalen die een hoog vermogen in de weg staan. Daarom worden ze bij viertaktmotoren tegenwoordig algemeen toegepast.
In de jaren twintig, toen kopklepmotoren opkwamen, werden ze voor veel toepassingen echter wel als nadelig beschouwd: ze waren duur om te maken, moeilijk te onderhouden en leverden een lager koppel dan zijklepmotoren. In veel gevallen gebruikten fabrikanten van auto's en motorfietsen de kopklepmotoren alleen voor sportieve modellen, en produceerden ernaast ook nog zijklepmotoren voor meer toeristisch gebruik.
Ook wel OHV-motor (OverHead Valves) genoemd.


Datum: 08-01-2016
Naam: Ton Burghouts img

In de jaren '30 was er slechts één persoon in de familie Burghouts die een auto bezat; dat was oudoom Noud Brusselers, getrouwd met oudtante Go Burghouts. In de jaren '30 tot vlak voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog woonde en werkte hij in Leuven bij Philips. Volgens mijn oma was de auto eigenlijk een "two seat" , maar je kon aan de achterzijde een klep openen waaronder nog twee zitplaatsen waren. Oma en opa Burghouts hebben bij Noud achterin gezeten, maar oma was niet zo te spreken over de stuurmanskunst van chauffeur Noud. Ze vertelde dat ze enorm misselijk uit de wagen kwam na een ritje meegemaakt te hebben.
Circa 1939 woonde de familie Brusselers aan de Hagenkampweg, zowat op de plaats waar de ouderlijke woning/boerderij van tante Go had gestaan.