EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3639

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Helmerslaan

Onderwerp 1.:

Bruggen / Tunnels / Viaducten

Onderwerp 2.:

Dommelbruggen

Onderwerp 3.:

Hagenkampbrug/Knuppelbruggetje, Dr Schaepmanlaan

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Het 'Klippelbrugske'

Beschrijving

Het "Klippelbrugske" verbond de Dr, Schaepmanlaan met de Helmerslaan. Het was een van de (weinige) fietsverbindingen tussen Stratum en Gestel. Een andere mogelijkheid was via het 'Zwarte Pad' over Gennep of door de Alberdink-Thijmlaan en dan via het viaduct onder de Rondweg door.


Geplaatst op

26-03-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-10-2006
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

Het Klippelbrugske is niet correct.
Het was voor zover ik weet het Knuppelbrugske vanwege de knuppels waarmee het bruggetje is gebouwd. Het werd zo al genoemd in 1950.
Bij de grote treurwilg links, begon ongeveer de kanoverhuur van mijn vader.
Klippel is Belgisch snoep (bargoens)


Datum: 27-10-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Volgens van Dale:
klippel (1573) nevenvorm van kleppel (gewestelijk)
1·kluppel, knuppel
2·stuk brandhout
2a.stuk, homp
3.klepel


Datum: 28-10-2006
Naam: Henniedegroot  
img

We zeggen toch soms ok wel 's; Wa bende toch 'ne klippel. (onhandig - lomp persoon) En nou komde gellie op men terrein. KLIPPEL: Een houten stok; een harde kerel; een onaardige man. Voorbeeld:'Ge het die klippel van hierneffe toch nie uitgenoddigd, want dan kom ik nie?' Iemand die dikwijls dwarsligt, is een DWERSKLIPPEL. 'Klippel'komt ook voor in; KLIPPELMIKSKE (=stokbrood) 'Klippel'is een variant van 'klepel'maar er kan ook 'knuppel' in doorklinken. Dus hebben de heren Tuur en Hans beiden gelijk. Zu ziede mar, da ge ons dialect in eere moet haauwe.


Datum: 28-10-2006
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

Ik hoef geen gelijk. Het gaat mij om het feit dat het vruuger Knuppelbruske hiette.


Datum: 28-10-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Mijn commentaar, Tuur, was alleen een bevestiging, van dialectwoorden die wij gebruiken. Ze zeiden bij ons inderdaad 't knuppelbrugske. In 'aauw-Gessel' (over de overweg) sprak men van 't klippelbrugske. Net zoals in Stratum. Dicht bij elkaar wonend en toch verschillende dialecten. Ik heb dus alleen maar willen aangeven dat in het dialect veel andere woorden zijn met de zelfde betekenis. Vraag maar aan verschillende mensen die dialectspreken hoe een Merel heet.


Datum: 28-10-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Familieanekdote: Mijn vrouw was indertijd (in Waalre) aan 't tollen en riep naar haar moeder: hij gao nie, hij stao nie, waarop moeder (Woenselse) terugriep: hij ginnie, hij stinnie en vader (uit Antwerpen) zei: hij gaat niet, hij staat niet (zo ongeveer).


Datum: 14-11-2006
Naam: Henk den Exter  
img

Klippel wordt ook gebruikt in Nuenen, dat zijn de Dwersklippels, in carnavalstijd. Men heeft dan een klippel (een stuk hout) aan de kerktoren hangen die dan op dinsdagavond in de brand wordt gestoken, door het bij zijn van de brandweer en zelfs de Burgemeester. En de sport is, dat een andere carnavalsvereniging de klippel uit de toren probeert te pakken (ongezien dan) en deze pas laat op dinsdagavond terug te brengen.


Datum: 24-11-2006
Naam: Redactie  

Zie ook foto 7480.


Datum: 08-04-2022
Naam: paul van der Cingel  
img

Wij, van de Kleine Berg, zeeën ook knuppelbrugske. Begin 20e eeuw is het een tijdje mode geweest natuurlijke elementen in architectuur te verwerken. Op dit bruggetje van houten takken, maar vaak ook van met ijzer versterkt beton of cement. Ook gestileerde menselijke figuren in natuursteen als gevelelement b.v. of in monumenten, fonteinen enz. kwamen voor.