Bijdrager Marijke Brekelmans
Jaar: 1921
Locatie 1.:Tongelre |311 Villapark |Kanaaldijk Noord
Locatie 2.: Tongelre |311 Villapark |Rietvinkstraat *
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Houtindustrie / Houthandel |De Rietvink / Van Dijck-Stumpers
Molen en huisjes op het terrein van timmerfabriek de Rietvink
Beschrijving | Een serie glasnegatieven uit de nalatenschap van Franciscus Josephus Brekelmans leverde deze fraaie opname op. De molen die door Philips besteld werd voor de Wereldtentoonstelling in 1922 te Rio de Janeiro. (Zie ook foto 2296). Ook zien we een paar huisjes (Huize Ursula en Huize Nelly), wellicht waren dit voorbeelden van hetgeen men bij de Rietvink kon bestellen. Woonden er misschien ook (tijdelijk) mensen ? Voor nog een foto van de molen klik hier, voor een foto van Huize Nelly klik hier. |
---|---|
Geplaatst op | 29-10-2014 |
Reacties
Naam: Kees van der Hoeven
Geweldige foto.
Zien we hier dus de vooroorlogse Rietvinkstraat? Er lagen een paar woonadressen op het Rietvinkterrein, de straat heette er de Rietvinkstraat. Op het donkere huis meen ik een huisnummerplaatje te zien.
Niet te verwarren met wat tegenwoordig de Rietvinkstraat is, een straatnaam in 1967 vastgesteld op de plaats waar ooit de oude molen de Rietvink stond.
Naam: Sjef van Eijk
Kees, heb op de originele foto nog even ingezoomd en er lijken inderdaad huisnummers op aangebracht te zijn, het donkere huisnr. 1, het lichte huis nr. 3. Van een andere aanbieder hebben we nog een foto vanuit nagenoeg hetzelfde standpunt, nu zonder molen (uiteraard) maar ook zonder huisjes. Deze foto is uit 1914 en zal t.z.t. ook geplaatst worden.
Naam: Marijke Brekelmans
Wat betreft de foto van Huize Nellie, ook afkomstig uit de collectie glasnegatieven van mijn grootvader. Er is een beschrijving van mijn vader dr. F.A. Brekelmans bij deze foto. Zo weten we dat het voerman Janus van De Rietvinck te zien is op deze foto, met de (Duitse) Erna Kronenburg. En Janus vrouw Truda. Ook weet ik uit zijn beschrijving dat het huis in 1948 nog bestond, maar dat de houten wanden deels door stenen waren vervangen.
Naam: Sjef van Eijk
In het Eindhovens bevolkingsregister vond ik een Georg Adolf Kerkau met zijn vrouw en dochter (allen geboren in Duitsland) die vanaf 26 jan. 1921 in de Rietvinkstraat 1 woonde. Hij werd op 4 mrt 1926 ambtshalve weer uitgeschreven. Zijn functie was fabrieksdirecteur.
In potlood staat op het document vermeld "Achter de Rietvink Stratum, Rietvinkstraat".
Naam: Sjef van Eijk
En nu ook een bewoner gevonden voor Rietvinkstraat 3 : Odulphus Adrianus van Kronenburg die hier met zijn vrouw Geertruda Hol, nicht (zij woonde hier maar kortstondig) en pleegkind woonde. Als beroep staat eerst voerman vermeld, later wordt dat vervangen door het wat plechtiger "chauffeur".
Op dit document staat in potlood vermeld "Keet Rietvink"
Odulphus Adrianus van Kronenburg overleed 24 apr. 1947 te Eindhoven.
Naam: Sjef van Eijk
Tussen nov. 1928 en maart 1929 woonde op Rietvinkstraat 4 fabrieksarbeider Antonius Merks uit Heusden met zijn vrouw Anna Maria de Leeuw. Zij verhuisden van hier naar Mierlo.
Op de site van Kees van der Hoeven (http://www.ihesm.com/eindhoven1934/villapark/ een verwijzing naar de bewoner van Rietvinkstraat 6 waarbij hij opmerkt dat het hier mogelijk om een woonboot zou gaan. Het vorige adres van schipper Johan Gosewinus van Beers uit Hedel en zijn gezin was: aan boord "Drie Gebroeders".
Naam: Sjef van Eijk
Tussen juni 1929 en feb. 1931 woonde het gezin van walbaas Petrus Johannes van Rooij op Rietvinkstraat 6.
Was een walbaas iemand die verantwoordelijk was voor al hetgeen er aan de kanaalkade bij de fabriek gebeurde ?
In 1931 verhuisde het gezin naar Havenstraat 7.