Bijdrager Gerard van de Vorle
Jaar: 1922
Locatie 1.:Stratum |237 Kruidenbuurt |Lavendelplein
Boeken uitleenppost
Beschrijving | Een van de boeken uitleenposten in Stratum op het Lavendelplein. Na het bekijken van de plattegrond foto 34214 zou het in het midden van de foto kunnen staan die gemaakt is in 1943 al is de foto niet zo best, toch mogelijk wel interessant |
---|---|
Geplaatst op | 25-08-2014 |
Reacties
Naam: Harrie Rulo
Het huisje in de 1e Kruizemuntstraat is ook een hele tijd door de padvinderij gebruikt.
Er was ook een tijd op woendagmiddag de mogelijkheid om spaarzegels te kopen via de Volksbank.
Je kon dan voor tien cent een zegeltje kopen,die zegeltjes werden op een kaart geplakt en als er 25 zegeltjes op zaten was de kaart vol en werd er f 2,50 op een spaarboekje bijgeschreven.
Het huisje is inderdaad een tijd in gebruik geweest als bibliotheek door de Tivoli parochie en stond onder supervisie van pater Timmermans.
Naam: Ties van den Berge
Pater Timmerman was inderdaad de moderator en geestelijk adviseur van de parochiële bibliotheek van de parochie Tivoli. Deze bibliotheek was destijds gevestigd in een aanbouw van de Jozef & Mariaschool op de hoek Heezerweg / Tivoliliaan, de latere Zevensprong, die inmiddels opgeheven is.. Mijn volle neef Harrie is een paar jaar, nou ja een paar, ouder dan ik en kan dat weten aangezien hij destijds daar dichtbij woonde, in de Kamillestraat namelijk. Ik weet dit dus niet, maar het is wel een interessant gegeven. Overigens had pater Timmerman ook de leiding over de misdienaars en acolythen. Alle paters van Tivoli hadden een of meerdere van dit soort taakstellingen en zij kweten zich zeer nauwgezet van hun taak.
Naam: Harrie Rulo
Ties,als antwoord op jouw reactie: De bibliotheek was daar tijdelijk ondergebracht en heeft later ook nog een tijd op het Lavendelpleintje gezeten in het pand waar later de fietsenwinkel van Piet Zweegers in heeft gezeten, tegenover slager Voorkamp. Ik heb daar heel wat boeken geleend want ik ben jaren lang lid geweest. En pater Timmermans liet zich daar heel dikwijls zien.
Naam: Harrie Rulo
Als antwoord op de vraag van Gerard van de Vorle: De gebouwtjes waren eigendom van de Eindhovense woningstichting en bedoeld als opslagruimte voor materialen, hout, steen. Eigenlijk alles wat te maken had met het onderhoud van de huizen in de Kruidenbuurt. Als er problemen waren kon je dit melden in de 1e Kruizemuntstraat of in de 1e Akkermuntstraat en meestal kwam er dan heel snel iemand kijken en repareren. Wel iets anders dan tegenwoordig.
De huisjes zijn gebouwd in de jaren 1930 tot 1933. Mijn ouders hebben een nieuw huis betrokken in de Kamillestraat. Ik heb nog 2 kwitanties in mijn bezit van de borgsom voor het huis van f 6.gulden,en een kwitantie van f 2,50 als borg voor de gemeentebedrijven voor gas, water en licht. Beide kwitanties zijn gedateerd 7 Juni 1933. De huur voor het huis was dacht ik f 3 gulden per week, maar mijn vader verdiende behoorlijk in die tijd, want die hield meer dan f 25 gulden per week over.
Waar moeten we dat in hemelsnaam nu mee vergelijken. Waren dat die goede oude tijden?
Naam: Harrie Rulo
Ik heb nog een herinnering aan dit huisje van de woningbouw.
Op 18 september 1944 is Eindhoven bevrijd. Op 19 september werden er oranje lichtkogels afgeschoten en iedereen dacht dat dat ter ere van de bevrijding zou zijn. Mijn vader zei: dit is niet pluis, we moeten zien dat we thuis komen. Ik liep met mijn vader en moeder in de Korianderstraat op dat moment. Voordat we in de Kamillestraat waren kwamen er duitse jagers overvliegen en we hoorden ze schieten.
Mijn vader zei: we zien dat we in de bossen komen en we liepen zo snel mogelijk richting badhuis. Plotseling kwam er weer een vliegtuig over en mijn vader greep mij en ging met mij naar het stoepje van 2 tegels, wat je aan de zijkant van het huisje ziet, en we hoorden de kogels over de straat ketsen maar werden gelukkig niet geraakt. Dat waren benauwde ogenblikken en daarna zijn we de Leenderhei ingevlucht en hebben enkele nachten in het bos geslapen, maar overdag waren we in huis.
Ik was toen een jongen van 8 jaar maar dit voorval is mij altijd bijgebleven
Naam: Ties van den Berge
Hoe oud was je toen Harrie? Ik heb al eerder gezegd dat ons verschil in leeftijd ook een flink verschil in beleving met zich meebrengt. Dat blijkt ook weer uit dit verhaal, Maar het is buitengewoon interessant, zeker in deze dagen van herdenken en herinneren.
Naam: Ties van den Berge
Is me ontgaan Harrie. Sorry. Wel weet ik van ons moeder dat ook zij gevlucht zijn naar de Leenderhei met mij in de kinderwagen. Ik was pas 1 jaar en 3 maanden oud. Bij die vlucht is ons moeder haar huishoudportemonnee kwijtgeraakt. Dat was natuurlijk ook een regelrechte ramp voor het gezin. De Leenderhei bestond toen nog. Er was nog geen A2 en geen A67.
Naam: Harrie Rulo
Ja Ties dat was grote paniek.Half stratum lag toen in de Leenderhei. Ik weet nog dat wij via het Lavendelplein langs het badhuis en via de Korenbloemstraat , waar tante Jo en ome Frans toen woonden zo de hei inliepen. Ik weet ook nog dat er in de Korenbloemstraat bij diverse huizen de voorkamerramen open stonden omdat de bewoners in paniek gevlucht waren. Ja jongens dat was een spannend gebeuren en is mij altijd bijgebleven. Ik weet me ook nog te herinneren dat er ook dat er veel mensen in de meisjesschool op de Heezerweg op zolder hebbenn geslapen en dat het daar wemelde van de houtvlooien.
We kunnen nog heel wat verhalen vertellen, bv.over de tijd na de bevrijding en de strenge winter die daar op volgde met alle straten in Stratum vol met legerautos en tanks. Het autokerkhof aan de Floralaan waar we nog al eens gingen zoeken naar spulletjes voor het bouwen van een zeepkar. Maar dat zijn weer andere verhalen. Daar hebben we het nog wel eens over. Groetjes
Naam: H..Verhoeven
Ik zat in 1943-44 op de lagere school in de Thijmstraat, 6e klas.Wij hebben toen een half jaar in dit gebouwtje les gehad,omdat een gedeelte van de school in de Thijmstr. gebruikt werd door de luchtbescherming. Het was best een avontuurlijke tijd.
Henk Verhoeven uit de Korianderstraat.