EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

35087

Bijdrager:

Jaar:

1955

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

615 Schoot

Straat:

St Trudoplein

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Huishoudelijke Artikelen / Speelgoed

Onderwerp 3.:

Overige Speelgoed / Huishoudelijke Artikelen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Savenije, het huis voor geschenken

Beschrijving

Mijn geboortehuis op de hoek Strijpsestraat/St. Trudoplein.


Geplaatst op

20-04-2014

Reacties:

Datum: 21-04-2014
Naam: Jan Toirkens  
img

Jos, was het pand eigendom van Savenije of was het gehuurd? Ik zou wel eens willen weten wanneer het gebouwd is. De kleine vuilnisbakken doen vermoeden dat de foto in de zestiger jaren is gemaakt. Ik was op de lagere school 1945-1952 een vriend van Henk Savenije (reeds overleden te Breda). De foto is vrij zeldzaam. Van dit stukje aan het Trudoplein is bijna niets gefotografeerd. Je vader woonde ooit in de Schootsestraat in het oude huis van Tumora dat er nog steeds staat. Hij was glas-in-loodzetter als ik het goed heb. Achter dit huis aan de Strijpsestraat had je vader een werkplaats, annex loodgieterij. Jullie verkochten haarden, kachels, huishoudelijk gerei, lampen etc. etc.


Datum: 21-04-2014
Naam: Jan Toirkens  
img

De naam Savenije komt uit Frankrijk, is een schrijfwijze voor "des Avignons", samengetrokken Savignon en weer verder vernederlandst tot Savenije.


Datum: 21-04-2014
Naam: Jan Toirkens  
img

Links van jullie, de winkel van Wenting, had volgens mij nog niet verbouwd.


Datum: 21-04-2014
Naam: Jos Savenije  
img

Jan, je bent goed op de hoogte. Het pand was eigendom van mijn ouders en is ergens in de jaren 1930 gebouwd. Door ziekte van mijn vader is de loodgieterszaak overgegaan naar Piere van Hoof en diens zoon Leo heeft die later weer van hem overgenomen. In 1961 zijn mijn ouders door genoemde ziekte gestopt met de winkel. Mijn opa heeft inderdaad in de Schootsestraat in het pand van Tumora gewoond, maar dat was voor mijn tijd. De naam Savenije komt volgens onze stamboom uit de buurt van Luik (B) en was toen, in 1730, Savene. Mijn broer Henk is inderdaad in Breda overleden, zijn vrouw Ank Thomasse (ook een Strijpse naam van slijterij de Arend op de Strijpsestraat) woont daar nog.


Datum: 21-04-2014
Naam: Jan Toirkens  
img

Jos: als ex-Schootsestratenaar heb ik wat onderzoek naar de huizen daar gedaan, vandaar dat ik dat van Tumora wist. Savenije is een interessante familie, ooit afkomstig uit Borger (Drenthe), die zijn heil bij Philips meende te kunnen zoeken. Het werd een familie van glasblazers, reclameschilders, loodgieterij etc. met een ware koopmansgeest. Grootvader Savenije aan de Schootsestraat had al snel een winkel en verkocht ook sigaren. Veel veranderingen dus. Blijkbaar met roots in het Belgische Wallonië, via via in Borger, ten slotte Eindhoven.


Datum: 21-04-2014
Naam: Ria Bax Olfers  
img

Wat leuk om deze foto te zien. Ik heb zelf ook in de Strijpsestraat gewoond en wij hebben daar onze zaak gehad (Olfers Brood en Banket). Ik ben wel eens bij jullie geweest en ik heb ook op de school gezeten bij je zusje Hennie. Jouw moeder is bij mijn moeder op bezoek geweest, dat was in Waalre, bejaardencentrum De Hoevenakkers. Ik ken jullie familie goed.
Mijn broer Frans, overleden, heeft wel eens over jullie Harm gesproken. Ik kijk altijd of ik wat foto's zie van Strijp en zeker van de Strijpsestraat. Ik ben al jaren op zoek naar een foto van onze zaak van vroeger, maar helaas. Wij hadden voor de afbraak van de zaak een foto moeten maken, maar dat is er nooit van gekomen. Wie weet is er toch nog iemand die toevallig een stukje Strijpsestraat op een foto heeft, waar onze zaak ook nog op staat.


Datum: 22-04-2014
Naam: Jos Savenije  
img

Ria, ik heb vroeger met jullie Frans nog brood rondgebracht met de bakfiets en met zijn schoonvader Frans Dirks melk met paard en wagen. Ik ben Dinie nog wel een paar keer tegengekomen. Van onze familie zijn alleen Harm en ik nog in leven. Ik zal hier en daar eens informeren of iemand nog een foto heeft van jullie zaak.


Datum: 04-05-2014
Naam: Jan Toirkens  
img

Ria, er is wel een luchtopname van het gebied rond de Trudokerk en de pastorie, met daarop de achterkanten van de huizen tegenover de Schouwbroeksweg, die daar op de Strijpsestraat uitkomt, dus dat rijtje huizen tussen de pastorie en verder richting het Sierhuis etc. Het is alleen de achterkant helaas. Ik heb de foto op mijn PC maar ik meen dat die ook op deze website ergens te zien is. Anders stuur me maar een e-mail, dan stuur ik die foto op.


Datum: 04-05-2014
Naam: Ria Bax Olfers  
img

Hallo mijnheer Jan Toirkens. Wat leuk dat je mij even antwoordt. Ik wil graag de foto zien, maar ik heb geen nummer. Het is moeilijk om de foto zo te vinden. Als je de moeite wilt doen om de foto even door te sturen is dat erg fijn.


Datum: 04-05-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Zoeken op deze site is niet zo moeilijk. Ga naar de Home-pagina. Klik op Zoeken op onderwerp. Kies Panorama's / Luchtopnames. Kies Strijp en dan krijg je een aantal mini-luchtfoto's, daar zit ie vast tussen. Maar ik denk dat ik de foto gevonden heb, klik op dit nummer: 11066. Succes.
En Jan, mocht je deze foto in een hogere resolutie hebben, wil je die dan insturen zodat we een grote versie kunnen plaatsen. Alvast dank.


Datum: 04-05-2014
Naam: Jan Toirkens  
img

Dat is ´m dus Ria. Dank je wel Tini voor het opzoeken. Op die foto 11066 zie je dus de huizen staan in de bocht tegenover de Schouwbroekseweg. Een andere foto is nr. 3997, genomen vanuit de Schouwbroekseweg kijkend richtig Trudokerk. Horizontaal op die foto, middenin van links naar rechts loopt de Strijpsestraat. Daar zou je het huis van de bakkerij uit moeten kunnen halen. Zie verder foto's 14681 en 22837 voor andere panorama's.


Datum: 04-05-2014
Naam: Jan Toirkens  
img

Helaas Tini, ik heb geen ander of beter exemplaar van foto 11066. Die luchtoponame is mij ooit als vriendendienst ter hand gesteld. Ik heb het vermoeden dat ie gemaakt is vanuit een ballon.


Datum: 04-05-2014
Naam: Ria Bax Olfers  
img

Hallo heer Toirkens. Hartelijk dank voor het zoeken van de foto's. Ik ga ze eens goed bekijken.


Datum: 22-05-2014
Naam: Jan Toirkens  
img

Ria, kijk eens op de website van het BHIC, Den Bosch, onder foto's. De provincie heeft in 1989 heel wat van de Strijpsestraat gefotografeerd. Zoeken op ¨Strijpsestraat¨ levert 90 foto's op, waaronder volgens mij twee of drie van jullie huis, zij- en vooraanzicht, nr. 107 etc.


Datum: 09-09-2016
Naam: Marc Adang  
img

Vandaag, 8 september 2016, reed ik weer eens langs mijn oude buurt uit mijn kindertijd begin jaren 60. Kan 1961 of 62 zijn en mijn vader had in het voormalige pand van, naar ik nu lees, Savenije, een filiaal van Hoogenbosch schoenen. Ik ga ervanuit dat het pand destijds door Hoogenbosch werd aangekocht. Ik heb aan het gebouw goede herinneringen omdat wij als kinderen boven de zaak woonden. En inderdaad het glas en lood was ook erg mooi. Op het plein voor was regelmatig een kleine kermis en onze buren waren inderdaad van Wenting. Ik kan me de Philipsbussen die elke ochtend bij ons de hoek omscheurden nog goed herinneren.
We hebben daar tot geloof ik tot eind jaren 60gewoond en met veel plezier.


Datum: 12-10-2016
Naam: Jos Savenije  
img

Marc, het klopt dat mijn ouders het pand verkocht hebben aan Hoogenbosch. Fijn te horen dat ook jij met plezier in dat huis hebt gewoond.


Datum: 26-09-2017
Naam: Herman Savenije  
img

Even nog reageren op de "roots" van de familie Savenije en de (eenvoudige) reden waarom de familie in Drenthe terecht kwam:
Onze voorouder Johannes Savenije (Jan Savenije) was rond 1775 militair (grenadier/kanonnier) onder Capt Willem van Mourik, in de omgeving Luik/Maastricht. Zijn familie woonde in het nabij gelegen Valmeer (B). Regimenten werden in die tijd regelmatig verplaatst en ergens rond 1780 werd zijn regiment verplaatst naar het noorden, in de omgeving Coevorden/Boertange. Net over de grens lag daar het plaatsje Emmelkamp (Emlichheim), waar hij "kennis kreeg aan" een jongedame, genaamd Johanna Weermans. Ze trouwden op 25 juni 1784 in de Martinikerk in Groningen en binnen vier maanden(!) kwam het eerste kind ter wereld in Groningen. Het tweede kind wordt echter in Valmeer geboren. Vanaf het derde kind wonen ze in Coevorden, waar ze beiden overlijden.
Vanwege de werkloosheid in het noorden begin vorige eeuw én de grote behoefte aan o.a. glasblazers in Eindhoven, is mijn overgrootvader (Harmannus Savenije) met zijn gezin naar het zuiden getrokken, om hier een nieuw bestaan op te bouwen. En zo'st gekomen ;-)