Fotonr.: 3505
Bijdrager Peter Vermeulen
Locatie 1.:Tongelre |311 Villapark |Tongelresestraat
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |DAF |Museum
Onderwerp 2: Bruggen / Tunnels / Viaducten |Bruggen Eindhovens Kanaal |Havenbrug/Hefbrug, Tongelresestraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Daf museum, hefbrug en ...

Beschrijving Als John van Iersel zich bij foto 73 afvraagt wat de tekst "TOT MEZELF" betekent, dan kan ik ook vragen waarom "EINDHOVEN" voormalig cafe De Valk siert.

Om tot een antwoord te komen moeten we ons wel realiseren dat in het hoekpand een bekende Eindhovense kunstenaar/architect huist: John Kormeling. Ik durf dan ook bijna zeker te kunnen stellen dat de belettering van zijn hand is. En ergens heb ik gelezen dat hij er plezier in stelt om simpele zaken tot vraagtekens te verheffen. Dus zou ik zeggen, denk niet te diep na: hij houdt van zijn stad en als hij zijn woning nadert dan roept hij net voor de brug: "he he, kom ik weer tot mezelf.
Geplaatst op 15-03-2006

Reacties

Datum: 18-03-2006
Naam: John van Iersel img

Heeft kunstenaar John zijn standpunten dan intussen vaarwel gezegd c.q. de stad Eindhoven verlaten? Immers de tekst 'EINDHOVEN' staat er tegenwoordig niet (meer). Volgens mij heeft de tekst 'TOT MEZELF' een andere betekenis waar we vast en zeker nog wel achter komen. Bovendien passeer ik dagelijks vier maal de brug en ben dan ook vlak bij huis. Ik geloof niet dat de gemeente mij daarom toestemming zou geven om op die brug te klauteren en dat op die brug met koeieletters te memoreren aan hen die er niets mee te maken hebben. N.m.m. een te gemakkelijk antwoord. Er gaat ook niets kunstzinnigs van uit.


Datum: 18-03-2006
Naam: Hans van Melis img

Ook ik ben van de generatie als je niet kunt zien wat het verbeeldt, is het geen Kunst. De stichting Peninsula dacht daar in 1996 duidelijk anders over toen zij de metalen tekst van Anne Marie Jugnet op de brug liet plaatsen voor de tentoonstelling Travaux Publics. Iedere Eindhovenaar moet zich in die tijd afgevraagd hebben wat al die teksten te betekenen hadden. Bijvoorbeeld Grauw Beeld Blind op parkeerterrein Fens (Ik moet daar nog een kleurenfoto van hebben!) en Connected to Sleep op de zijmuur bij Arie van Mil aan de Mauritsstraat. De tekst aan de Vonderweg, in de stationshal.


Datum: 18-03-2006
Naam: Wil van Hout img

Kunst is een product van een handeling vanuit de menselijke brein, die iets nalaat voor de komende generatie's. Zie; grottekeningen, piramides, muziek, dans, GRAFFITI, etc. Het feit dat we met deze tekst bezig zijn, betekent dat het toch de moeite waard is het onderwerp te behandelen.


Datum: 19-03-2006
Naam: John van Iersel img

Aha, zo komen we tenminste te weten dat niet de kunstenaar John de metalen tekst op de brug heeft geplaatst maar dat Anne Marie Jugnet dat heeft laten doen voor de tentoonstelling Travaux Publics. Ik herinner me inderdaad de vreemd aandoende teksten op de zijmuur van Arie van Mil. Maar veel zijn er al verdwenen. De metalen tekst 'EINDHOVEN' boven op de gevel van John's huis is er niet meer. Bovendien hadden de teksten die jij noemde Hans toch wel enigzins betrekking op de negotie die er in, rond of bij de tekst werden bedreven. 'CONNECTED TO SLEEP' is daar immers een mooi voorbeeld van omdat Arie van Mil met bedden te maken heeft. 'TOT MEZELF' geeft me ook in dit verband nog geen enkele aanknoping hoe graag ik dat ook zou willen.


Datum: 14-07-2006
Naam: Hans van Melis img

Andere tekst op foto 5065.


Datum: 11-03-2007
Naam: Hans van Melis img

Ik zie de tekst TOT MEZELF niet op deze foto, aan welke kant staat hij?


Datum: 11-07-2007
Naam: Henny Kalisvaart-Tiemens img

Waar nu het Daf-Museum is, was dat vroeger niet de Picus? Ik zie nog die rij mannetjes in hun (witte?) overalls op de stop tegen de muur zitten, als het schafttijd was. Kantines kenden ze toen kennelijk nog niet. Ik mocht soms met 'Jantje van de Picus' meerijden in zijn bakfiets als hij weer pakketten naar het station moest fietsen. Als we een bult op moesten, dan moest ik duwen.


Datum: 17-11-2014
Naam: Huub Spierings img

Waar nu het Daf museum is, was vroeger ijsfabriek Koolen, vandaar die mannen in hun witte overalls.