Bijdrager Gerard van de Vorle
Jaar: 1924
Onderwerp.: Stadsbus / Lijnbus |Overig Stadsbus / Lijnbus
Eerste lijndienst Rondom Eindhoven
Beschrijving | De Heer van J. van Lieshout, ondernemer voorheen boer, kocht in 1921 deze Fordbus en ging daarmee een lijndienst onderhouden. Eindhoven - Helmond 50 cent Nuenen - Tongelre - Helmond 40 ct enz. De Pastoor van Nuenen die had bezwaren dat meisjes met de bus naar Eindhoven gingen, zij moesten maar met de fiets of te voet. De Hemel hangt boven het Nuenens Kerkhof en de hel hangt boven de stad Eindhoven waar het kwaad en het licht vandaan komt. |
---|---|
Geplaatst op | 08-02-2014 |
Reacties
Naam: Jan Toirkens
Eerst dus maar even over de pastoor van Nuenen die zo begaan was met het lot van de meisjes in een openbare bus. Deze pastoor Jacobus van Vleuten was geboren te Oirschot op 28 februari 1862 en vierde in 1928 zijn 40-jarig priesterschap in dat jaar als pastoor te Nuenen. Merkwaardig hoe religieuze inzichten veranderen specaai wat betreft dat licht en de hel boven Eindhoven, verder de duidelijke plaats van de hemel boven het kerkhof van Nuenen. Het vagevuur moet dan ongeveer in Tongeren zijn geweest is een gedachte die me nu te binnenschiet.
Naam: Jan Toirkens
En dan nu over de ondernemende persoon Johannes van Lieshout van hierboven. Hij is geboren te Son op 18 december 1872. als zoon van Jan van Lieshout uit Son en van Antonet Renders. In het bevolkingssregister van Nuenen wordt hij voor de periode 1921-1936 aangemerkt als landbouwer/autobusdienst- ondernemer. In 1921 als hij die bus kocht was hij dus al op leeftijd n.l. 49 jaar oud. Hij huwde te Nuenen/Gerwen op 13 november 1902 met Francisca Maria van Osch. Nu wacht ik op iemand die iets over deze Fordbus kan vertellen en van wie werd die gekocht?
Naam: Jan Toirkens
Johannes van Lieshout en zijn vrouw hadden 4 zoons en 1 dochter, een van de zoons werd chauffeur, een andere electro-technisch bankwerker en een werd berdijfsleider bij een kousenfabriek. Het gezin woonde te Nuenen op de Berg F9 in de periode 1921-1936, mogelijk nog daarna. De foto zou dus genomen kunnen zijn in Nuenen op de Berg daar. Zijn vrouw afkomstig uit Lieshout overleed te Nuenen op 24 november 1923.
Naam: Sierd Loman
De bus is géén Ford, maar een Franse bus van het merk Latil. Het grote, ronde embleem is goed zichtbaar op de voor- en zijkant van de haakneus. Deze typische vorm van de motorkap maakte deze bussen zeer herkenbaar. Op enkele zeer oude ansichten van de bussen op de Markt is zo'n Latil ook zichtbaar.
Naam: Lya Rijkse van Lieshout
Dhr. Johannes van Lieshout was mijn 0pa. Niet geboren op 18 december maar op 17 december 1872. Ik ben de dochter van zoon Johannes (Han) Josephus, die in 1952 van Nuenen naar Haarlem verhuisde. Opa woonde op Berg 9 in bij zoon Anthonius (Toon) Petrus en diens vrouw Helena Maria Van Lieshout-Coolen totdat hij overleed. Toon had tot zijn dood een taxibedrijf aan huis. Had in het begin, na de burgemeester met telefoon nummer 1, en de pastoor met nr. 2, telefoon nummer 3. Dat werd later 303, toen 1303.
Opa's onderneming bleef rendabel totdat de stadsdienst kwam. Het goedkoopste tarief was: Aarle-Rixel-Helmond: 25 cent. Berg 9 was precies tegenover "Rijwielhandel" Van Maasakkers; dat pand werd gesloopt in 1974 om plaats te maken voor een modernere winkel "De Concurrent" van de gebroeders Scheepers.
Opa overleed op 96 jarige leeftijd. Zijn kinderen zijn intussen allemaal overleden; de dochter als laatste.
Naam: Lya Rijkse-van Lieshout
De foto is genomen naast het huis van opa van Lieshout op Berg 9. De bus staat bijna tegen het pand aan. Links van waar opa staat woonde de familie van Wijck, die de kousenfabriek had. Berg 9 had 3 garages bij het pand. In de achterste heeft Dhr. Cinth Coolen (zoon van Jan Coolen (Boerenleenbank) in de 70-er jaren een autowerkplaats gehad. Jan Coolen was de broer van opa's schoondochter (getrouwd met Toon die taxibedrijf had). Ik kwam vaak van Haarlem naar Nuenen voor de zomervakanties. Heb zelfs vanaf 1969 nog een paar jaar in opa's kamertje gewoond omdat ik bij Philps ging werken. Op het brommertje de lange weg via het vagevuur van Tongelre naar Eindhoven en weer terug.