Fotonr.: 34879
Bijdrager Theo Verschueren
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Catharinaplein/Stratumseind*
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Centrum, St Catharina

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Stergewelf vervangt koepelgewelf

Beschrijving Bij de bouw van de Catharinakerk werden de stenen gewelven gemetseld volgens het kruisrib systeem, met als enige uitzondering het gewelf van de viering. Dit gewelf was een koepelgewelf dat gesloten werd door een grote sluitring afgedekt door een houten luik, in die tijd noodzakelijk om de klok voor het angelustorentje naar boven te kunnen takelen. Het luik was beschilderd met een Christus figuur zittend op een zetel met uitgestrekte armen, waaromheen in rondschrift de tekst: "Venite ad me omnes qui laboratis et oneratiestis" (komt allen tot mij die belast en beladen zijn). Op een foto van het interieur uit 1918 is heel vaag te zien hoe dit gewelf eruit heeft gezien. Voor een detail van deze foto - klik hier.

Het kerkgebouw werd tijdens het bombardement van 6 december 1942 zwaar getroffen door twee brisantbommen aan de zuidzijde van het priesterkoor. De explosie-overdruk veroorzaakte een enorme schade, niet alleen alle ramen werden uit hun sponningen gedrukt, maar vrijwel alle gewelven vertoonden scheuren en zijn zelfs op meerdere plaatsen naar beneden gevallen. Alle gewelven moesten eruit en door speciale gewelvenbouwers vervangen worden. Kort na de bevrijding in september 1944 werd het herstel van de oorlogsschade ter hand genomen, zodat vanuit de tweede noodkerk in het "Katholiek Leven" aan de Wal op 29 augustus 1945 het kerkgebouw tot aan het priesterkoor en de kooromgang voorlopig weer in gebruik kon worden genomen. Het algehele herstel zou nog duren tot 25 oktober 1947, dit alles onder leiding van de architect C.H de Bever.

Bij de restauratie zijn alle gewelven in dezelfde kruisribvorm hersteld, echter het koepelgewelf van de viering kwam niet meer terug, het werd een stergewelf met vier sluitstenen en een grote sluitring afgedekt met een houten luik waarin acht schijnwerpers zijn gemonteerd. De bovenstaande foto geeft daarvan een goed beeld.

Een achtergelaten "handtekening".

Boven de gewelven van de straalkapellen is op de muur van het noordtransept een zelfgemaakte gedenksteen aangebracht. Een stukje van 48 x 47 cm. is met cement bepleisterd waarin een tekst is gekrast:

A. UIJEN - J. UIJEN

28 JUNI 1946

ENSCHEDE - HILVERSUM

Waarschijnlijk de "handtekening" van twee gewelvenbouw specialisten, die de restauratie hebben uitgevoerd en daarmee in 1946 gereed gekomen zijn. Een veelvuldig voorkomend gebruik van vakmensen en kunstenaars om een handtekening achter te laten. - voor de foto klik hier

Geplaatst op 04-02-2014

Reacties

Datum: 05-02-2014
Naam: Netty de Laat-Uijen img

Ik heb destijds de familie van deze heren uit Hilversum en Enschede gewezen op deze steen. Zij zijn die met eigen ogen komen bewonderen en het had heel wat stof doen opwaaien in hun familie. Via stamboom onderzoek naar de naam Uijen kwam ik in contact met H. Uijen uit Hilversum, de zoon van een van deze heren. Op de steen staat ook nog Hilversum vermeld.


Datum: 30-04-2015
Naam: Giovanni Hartogs img

Netty, ik ken ook een Yvonne van der Linden - Uijen. Misschien familie?