EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

3437

Bijdrager:

Jaar:

1882

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Gedrukte en Geschreven Media

Onderwerp 2.:

Documenten

Onderwerp 3.:

Overheidsdocumenten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Koepokinenting.

Beschrijving

Een maand na haar geboorte in 1882 kreeg Maria Louisa Keuning een koepokkeninenting. Ook toen was hier al sprake van medische zorg voor pasgeborenen. Al hadden we nog geen wijkgebouw van een kruisvereniging. Over de pokken en inentingen nog wat bijzonderheden; Vooral kinderen werden in de 19e eeuw door de pokken getroffen. Een op de 10 kinderen stierf voor het 10de jaar aan de ziekte en is zo'n 40 procent van de kindersterfte. In de overbevolkte achterbuurten kon het virus, dat zich verspreidde via de luchtwegen, snel om zich heen grijpen. Herstelde een kind van de pokken, dan was het wel voor altijd immuun. In 1798 werd de koepokinenting of vaccinatie ontdekt. Door inenting met de koepokken werd men immuun voor de menselijke variant. De eerste inenting met dierlijke pokstof vond plaats in 1799. De onderste lagen van de samenleving bleven nog lang een groot wantrouwen tegen de vaccinatie koesteren. De uitvinder van de pokkenvaccinatie Edward Jennes stierf in 1823 op 73 jarige leeftijd. In 1871 kende Nederland nog een grote pokkenepidemie met als droevig gevolg 23.000 doden. Pas in 1939 volgde een inentingswet. Nadat in 1977 het laatste pokkengeval in de wereld voorkwam volgde hier de afschaffing van de pokkenvaccinatie.


Geplaatst op

10-03-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 10-03-2006
Naam: Wil van Hout  
img

In 1950 is er ook een pokkenepidemie geweest. Wel in beperkte mate, maar toch moesten de militairen in de kazerne blijven. Die nog geen enting hadden moesten meteen ingeent worden. Naar ik mij nog herinner zou de haard in de buurt van Tilburg geweest zijn. Ook weet ik, dat het niet altijd op de bovenarm gedaan moest worden in verband met de klachten van veel dames, die boven op de bil lieten enten, niet wetend dat een enkele jaren later (half) naakt lopen heel gewoon werd gevonden.


Datum: 10-03-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Weer een van die ziektes waar alleen de oudere generaties immuun voor zijn, maar waarvoor hele generaties vatbaar zijn. Jack Bauer heeft in 24 beslist al een terroristische organisatie bestreden die de besmetting bijna wist te verspreiden.


Datum: 10-03-2006
Naam: Anne Troost  
img

Klopt Wil, dat was in 1951. In eerste instantie dacht men aan waterpokken omdat er toen meerdere waterpokkenpatienten waren. Tot de kweek postief aangaf dat het de pokken was. De eerste melding was op 23 februari 1951. In totaal werd er bij 51 patienten de diagnose gesteld. Op 30 juni was alles voorbij. Dat er weinig mensen ziek werden was te danken aan de goede vaccinatietoestand van de bevolking van Tilburg.


Datum: 10-03-2006
Naam: Anne Troost  
img

Als je net als wij met genealogie bezig bent, en de familie die je zoekt door heel het land verspreid is geweest, dan merk je de epidemiejaren op. Je ziet op een gegeven moment in de data voor de verplichte vaccinatie, veel overlijdens in korte tijd. Zoek je verder dan is er vaak een invloed op dit overlijden van een epidemie. Zo ook met de cholera-epidemie van 1866 en de pokkenepidemie van 1870.


Datum: 10-03-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Dat moet dan 1951 geweest zijn. Toen moest men nog 2 jaar dienen. Ik was in Maastricht en mocht niet meer reizen. En burgerkleding was toen ook niet mogelijk. Maar er waren daar veel jongens die later last ondervonden van de schrammetjes. Het inenten op latere leeftijd is niet geheel ongevaarlijk als je nooit bent ingeent. Ik had er helemaal geen last van. Je bent een bepaald aantal jaren immuun.


Datum: 06-04-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Ik heb even gekeken naar de Koepokvaccinaties in Stratum, in 1893 109 en in 1894 48 inentingen. Later rond de 100 per jaar met een uitschieter van 212 in 1904. Alle gemeenten moesten jaarlijks allerlei zaken rapporteren in een beredeneerd verslag.