EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

33980

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Luchtfoto Woensel 1944

Beschrijving

De foto is gemaakt op 26 december 1944 door de RAF


Geplaatst op

02-07-2013

Reacties:

Datum: 03-07-2013
Naam: Gerry de Bie  
img

..met in het hart van de foto, de nog volop in bedrijf zijnde Woenselse watermolen. Jaren later moest hij plaats maken om de bouw van de TH mogelijk te maken. Daarvoor werd zelfs de Dommel een aantal meters naar links verlegd. Zelfs nu vraag ik me nog steeds af of dat wel allemaal wel nodig was.


Datum: 03-07-2013
Naam: Michaël Hendriks  
img

Duidelijk is ook te zien de grijze vlek op het kruispunt Kruisstraat / Gildelaan. Een week eerder ( Zaterdag 16 December 1944 om ong. 17.45 u ) was hier een V1 neergekomen. Mijn grootouders met hun drie kinderen woonden toen in de Gildelaan op nr. 36. Het huis was helemaal doorgeblazen : De voordeur lag in de keuken, de keukendeur in de tuin. Mijn moeder ( toen bijna 17 ) zou die avond gaan dansen. Ze had een zelfgemaakte jurk van parachutezijde aan. Ze kwam bij in het kippenhok, jurk aan flarden, een paar tanden uit haar mond en haar hoofd vol met glassplinters. Men heeft haar toen naar een verbandpost in de pastorie van de St. Petrus gebracht.
Mijn grootouders kregen van de Engelsen toestemming om planken te halen ( om de ramen dicht te spijkeren ) uit de totaal vernielde huizen aan de overkant.
Toen ze een plank uit het puin trokken, hing er een arm aan !!!
Mijn grootouders hadden ook inwoning.


Datum: 03-07-2013
Naam: Michaël Hendriks  
img

Dat echtpaar had een baby van toen 7 dagen oud, die boven in de wieg lag te slapen. Dank zij de stoffen hemel boven de wieg is al het puin uit het plafond langs de wieg afgegleden en mankeerde het kindje niets.
De hele familie is toen naar familie op het Hemelrijken gegaan. De volgende dag wilden ze gaan opruimen. Mijn oma ontdekte toen dat die nacht er al ingebroken was : Al de kostbaarheden waren weg !
Beneden in de eetkamer stond een kast waarvan de hele inhoud was gebroken, alleen de spullen op de plank waarop een Mariabeeldje stond waren nog heel !!!
Toeval ???


Datum: 03-07-2013
Naam: Wil van Hout  
img

Dan heette je moeder ook Willie en is ze bij leven 84 jaar en was mijn buurmeisje, Michaël..


Datum: 03-07-2013
Naam: Wil van Hout  
img

Wie het zwarte pad vanaf de watermolen volgt via de aftakking van de Dommel, schuin rechts naar boven, ziet op het eind rechts het Duitse afweergeschut met woningen staan.


Datum: 03-07-2013
Naam: Michaël Hendriks  
img

Hallo Wil : Mijn moeder is Corry, de oudste van de drie. Willie ( wordt dit jaar 82 ) met haar man en Mea ( is enige weken geleden 75 geworden ) wonen nog steeds in de Gildelaan, hoewel niet meer op 36.


Datum: 08-07-2013
Naam: Eric Kemperman  
img

Een opvallend detail op deze foto (rechtsboven): het tracé voor de Insulindelaan en de dubbele brug over de Dommel liggen er al in 1944!


Datum: 08-07-2013
Naam: Tini van Rooij  
img

Klopt Eric, die zijn in de crisistijd alvast aangelegd in het kader van de werkverschaffing. De Insulindelaan is zelfs al bestraat tot aan de Sumatralaan. De weg bestond uit een hoofdrijbaan en 2 ventwegen. De hoofdrijbaan was bestraat met kinderkopjes. Zie ook foto 2191 en de reacties hierbij.


Datum: 08-07-2013
Naam: Tini van Rooij  
img

Inmiddels heb ik foto 34013 geplaatst. Daarop zie je zelfs een soort rotonde op de kruising Insulindelaan / Balistraat en Celebeslaan, ongeveer op de plek waar nu de Berenkuil ligt.