EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

32874

Bijdrager:

Jaar:

1973

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Catharinaplein/Ten Hagestraat*

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Overige Winkels

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
ten Hagestraat 12

Beschrijving

Dieren- en zaadhandel G. Rebel en Zn.


Geplaatst op

28-12-2012

Reacties:

Datum: 30-12-2012
Naam: An de Groof  
img

Ik kwam hier dagelijks voorbij als we naar school gingen in de Jan van Lieshoutstraat. Ook ging ik daar vogeltjeszaad halen. Ik ruik de geur die daar hing nog. Ze moesten daar weg en zijn toen naar de Nieuwe Emmasingel gegaan. Ik ben benieuwd of Rebel in de Winkelstraat er vervolg op is.


Datum: 06-09-2013
Naam: Theo Verschueren  

Gijsbert Rebel, hij liet zich Gijp noemen, beheerde G. Rebel & Zn. een zaak in zaden, bloembollen, tuinbenodigdheden en allerhande artikelen voor de verzorging van huisdieren op de hoek Ten Hagestraat / Jan van Lieshoutstraat. Hij stond dan altijd in zijn onafscheidelijke beige stofjas achter de toonbank en voor de ouderwetse kast met maar liefst 187 laden, waarin evenzoveel verschillende soorten zaden. Zijn vader begon in 1918 een handel in zaden en bloembollen in een serre aan de Vestdijk en dat werd voortgezet in 1926 in de Ten Hagestraat, waar de familie ook ging wonen.
Gijp begon als achttienjarige jongen zijn vader rond 1938 wat te helpen en nam geleidelijk de zaak over. In 1974 toen het pand door de gemeente werd onteigend in het kader van het city-plan van Van de Broek & Bakema, dat achteraf gelukkig niet gerealiseerd is, opende Gijp op de weinig sfeervolle Nieuwe-Emmasingel een nieuwe zaak en zette daar zijn handel voort, weliswaar op een zakelijk veel mindere locatie. Op achtenzestigjarige leeftijd en na 50 jaar in het vak te hebben gezeten stopt Gijp Rebel ermee, sluit de zaak op 1 mei 1988 en hangt zijn beige stofjas voorgoed aan de wilgen.


Datum: 19-11-2013
Naam: P R F vander Cingel  
img

Wie heeft er geen goudvisjes van Rebel gehad? Een zoon, zijn voornaam helaas vergeten, was een leeftijdgenoot van mij en was net als ik welpje bij de "Roode Vlam"


Datum: 24-02-2016
Naam: Gijp Rebel  
img

Mooi verhaal van Theo maar 'n paar kanttekeningen.
Gijsbert (Gijp I) is begonnen op de Bleekstraat, nu Vestdijk, met een kwekerij en is later pas begonnen met de handel in zaden bollen en tuingereedschappen. Hier is ook Gijsbert (Gijp II) geboren in 1919, juist die met die beige stofjas. Vestdijk en de orangerie heeft nog lang dienst gedaan als magazijn.
Ik, Gijsbert (Gijp III) heb nog geruime tijd op dit adres gewoond, wat ze overigens nog altijd "Den Blijk" noemen. In 1988 hebben Gijp II en Gijp III samen besloten te stoppen met de winkel en groothandelactiviteiten. De winkelstraat in Stratum is geen vervolg, Gijsbert's (Gijp I) broer Jan heeft deze winkel opgezet.
"Roode Vlam" is me wel bekend maar zat van het begin bij troep 7 "De Kempenaren".