EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

325

Bijdrager:

Jaar:

1954

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Begijnenhof

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Begijnenhof. (1)

Beschrijving

Begijnenhof gezien richting Wal, vanaf het Stadhuisplein. De panden op de foto werden later gesloopt. Op de achtergrond het gebouw van Katholiek Leven (Wal 30) dat later eveneens werd afgebroken.


Geplaatst op

24-05-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 16-08-2006
Naam: Silvo Hoeks  
img

Toen ik deze foto had uitgeprint en aan Cor Hoeks heb getoond kwamen de verhalen over vroeger los. Hij heeft namelijk in het huis links op de hoek gewoond. Mijn oma, Riek Hoeks-Jansen woonde in het rechtse huis.


Datum: 27-08-2006
Naam: Mieke Taphorn  
img

Is er tussen de twee hoge daken al een pand weggevallen of was dat een lager pand? Weet iemand of daar nr 17 tussen stond. Wie woonden er eigenlijk in deze huizen? Of woonden er meerdere gezinnen in?
Ik weet dat Guus van Winkel er heeft gewoond met zijn ouders en er later een kapperszaak heeft gehad. Nu staat er de ABN-bank, die jammer genoeg niet meer te bezoeken is.


Datum: 27-08-2006
Naam: Wim Toirkens  
img

Ook mijn grootouders (van moeders kant) Van Der Stam woonden daar, ongeveer in het midden met de dakkapellen. Het huisnummer was toen 70, maar die nummering is diverse malen veranderd.
Er is bij het open gat dacht ik ook oorlogsschade geweest. Er stond een garage met benzinepomp aan de Wal. Mijn grootvader werkte in die garage en kon van zijn huis binnendoor erheen. Achter de huizen hadden ze volkstuintjes.


Datum: 06-10-2006
Naam: Hans Wielage  
img

Zie foto 339 voor dat stuk van de Wal.


Datum: 21-11-2006
Naam: Jan Toirkens  
img

En dan te bedenken Wim Toirkens, beste neef, dat onze grootvader van de Toirkens-kant, Harrie Toirkens, hier in een van die witgeschilderde huisjes aan de Begijnhof woonde. Ik geloof dat jouw vader Harrie Toirkens daar zelfs in 1908 is geboren, maar dat kan ook in een ander huis op de Begijnhof zijn geweest op de hoek van het Stratumseind waar hij een klompenmakerij begon. Een andere bijzonderheid van die grote huizen op de Wal is dat een ervan is gebouwd door de overgrootvader Piet Toirkens. Hij woonde daar met zijn tweede vrouw Cato op de Wal.


Datum: 22-01-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

P. Toirkens woonde in 1920 op Wal 21, tot 1920 nummer 40 en later garage Van der Meulen (1937).


Datum: 12-03-2007
Naam: Jan Toirkens  
img

En om nog maar even verder het verleden uit de doeken te doen: op Begijnhof 50 vestigde zich Hubert (Bert) Klompenhouwer in 1934, vanuit Hamont (België). Hij was weduwnaar en kapper van beroep, in dienst bij de bekende kapssalon Buesgen aan de Willemstraat etc. Later huwde hij Agnes Toirkens, een zus van de hiervoor vermelde Harrie Toirkens (attentie Ria Stoever en Wim Toirkens resp. nicht en neef van mij).


Datum: 14-03-2007
Naam: Will van Oers  
img

Nog iets uit het verleden: het Begijnhof was, samen met het Eindje, verboden gebied voor Duitse soldaten tijdens WO 2.


Datum: 20-06-2007
Naam: John Van Wijgerden  
img

Mijn oma Coppens heeft ook op het Begijnhof gewoond. Ik ben de zoon van Tonnie Coppens, hun jongste dochter. Ik speelde vroeger met een jongen die ook daar woonde, hij heet Hendrie Kruze. Weet iemand wat er van hem is geworden?


Datum: 20-06-2007
Naam: Silvo Hoeks  
img

Hendrie Kruze was vast en zeker de broer van Marie Kruze. Deze is getrouwd met mijn oom, Cor Hoeks. Cor was eerst getrouwd met Della van Engelen en woonde in het huis geheel links op de foto. Hun vader werkte in de garage.


Datum: 22-06-2007
Naam: John Van Wijgerden  
img

Wij woonden bij mijn oma in, ik, mijn vader en mijn moeder. Kent iemand Cor Strik nog? Dat was een oud vrouwtje van plezier, die kwam altijd bij ons langs. Wij hebben op het Begijnhof gewoond tot alles plat ging. Ik mocht van mijn moeder nooit vertellen dat ik daar gewoond heb, het was geen frisse buurt meer. Op het laatst woonden er allemaal hoeren tegenover ons. Mijn opa Karel Coppens was een dronkenlap die ons oma afsloeg. Hij is vroeg overleden. Mijn oma is later bij haar jongste zoon Sjakie ingetrokken in Woensel. Ze heeft daar nooit graag gewoond.


Datum: 22-06-2007
Naam: John Van Wijgerden  
img

De familie Coppens bestond uit Beth, Toos, Miet, Tonnie, Huub, Harrie, Sjakkie, Broer, Willie, Sjaan en Lies. Alleen Tonnie, Huub, Harrie en Sjaan leven nog. Sjakkie is een jaar geleden overleden.


Datum: 20-06-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Ik denk dat Cor Strik de bekendste was van het Begijnhof, dat weet ik nog uit mijn jonge jaren. Ik ben haar ooit tegengekomen in het café aan de Jan van Lieshoutstraat. Ik was toen een broekie van een jaar of 16-17.


Datum: 24-07-2009
Naam: Truus van Rooij-Sanders  
img

Och ja Cor Strik, ik zie haar zoweer voor me met haar pikzwarte haar. Ze heeft nog een keer geprobeerd ons vader te verleiden, die nietsvermoedend na een vergadering in de Karseboom, de korste weg naar huis (Stratumseind) nam. Ze kwam al op hem afgelopen ,maar het was donker en ze had niet gezien dat hij het was (ze kende hem van de winkel), toen ze al dichtbij was kreeg ze in de gaten wie het was, stamelde sorry meneer en liep haastig door. We hebben nog vaak gelachen om ons vaders avontuurtje.


Datum: 28-11-2009
Naam: Mark van de Laar  
img

Mijn vader werkte in de oorlog op het postkantoor aan het Begijnenhof. Destijds stond daar een bord met "Verboten für Wehrmachtangehörige".


Datum: 28-11-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Mark, voor dat bord zie foto 13750.


Datum: 18-10-2010
Naam: Ricye Wouters-Hoeks  
img

Ik ben geboren in het rechterhuis op de hoek bij mijn oma Riek Hoeks-Jansen. Daarna woonde ik op de linkerhoek met mijn vader en moeder Cor Hoeks en Adella van Engelen. Ik herinner me Cor Strik en Gijs de Lange haar buurvrouw en de fam. Coppens ook nog. En bij hen op de hoek woonde een toddenboer met witte keeshonden, daar ben ik nog door gebeten. Verder de familie Kroeze, Marie is later met mijn vader getrouwd. Naast ons woonde de familie Van Gullik en naast mijn oma de familie Miet Sanders. Hij was kleermaker en ze hadden een dwergpincher.


Datum: 22-11-2010
Naam: Annelies Koopman v Winkel  

Ik ken een Riekie Hoeks van het Begijnenhof, ze zat bij mij in de klas. Haar broer heeft dacht ik een ongeluk gehad, erge brandwonden, klopt dat?


Datum: 22-11-2010
Naam: Rickye Wouters-Hoeks  
img

Ja, ik heb bij jou in de klas gezeten en mijn broer Harrie heeft een ongeluk gehad en is ernstig verbrand. Dat is op de Fellenoord gebeurd rond 1961.


Datum: 01-10-2011
Naam: John Van Wijgerden  
img

Hallo Ricye, ik ben de zoon van Tonnie Coppens en ik heb ook nog op het Begijnenhof gewoond. Ik heb altijd met de zoon van Kruze gespeeld, volgens mij heette hij Rinie. Weet jij wat er van hem terechtgekomen is?


Datum: 17-02-2017
Naam: Eric Mos  
img

Mooie foto van het Begijnenhof! Vanaf 19 juni 1944 tot 28 augustus 1945 woonde hier mijn opa, Jacobus Eduardus Denie (geboren 1891). Hij was o.a. stoelenmatter. Kan iemand hem zich herinneren? Hij woonde in die periode op Begijnenhof 10.


Datum: 24-03-2017
Naam: Els Geelen  
img

Ik kom toevallig op deze site terecht, ken die huizen zeer goed. Mijn grootouders woonden daar, oma en opa Van der Stam. Ik ben een dochter van Els Geelen-van der Stam. Ik ben op zoek naar Wim Toirkens, zoon van Ria Toirkens-van der Stam.