EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3148

Bijdrager:

Jaar:

1929

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Grote Berg

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Automobiel-, Busbedrijven / Garages ed

Onderwerp 3.:

Ant. Ooms

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Ant. Ooms met benzinepomp.

Beschrijving

Uit dit brievenhoofd blijkt, als men de werkelijkheid goed heeft weergegeven, dat er in 1929 een benzine pomp aan de Grote berg stond. Bron RHCe, Atlantisnr. 15259


Geplaatst op

22-02-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 23-02-2006
Naam: Anne Troost  
img

De Groote Berg in een schrijfwijze die wij nu niet meer kennen. Ook op de plattegrond van 1926 wordt deze schrijfwijze gehanteerd. Dus ook in de loop der jaren is de spelling aangepast. Op foto 3103 wordt verwezen naar een pomp op 200 mtr. waarvan ik denk dat het dit bedrijf is.


Datum: 20-11-2006
Naam: Harry Haerkens  
img

Als ik me niet vergis was dit pand inderdaad van een garagehouder -waarin later een tabaksgroothandel- dat er tot zeker 1955 heeft gestaan. Er recht tegenover staat nog steeds een winkelpand dat in 1953 voor Boekhandel Hugo Jonkers op de Kleine Berg was gebouwd door aannemer Hurks senior(destijds gevestigd a.d. Hoogstraat). Mevr.Jonkers-Eetgerink huurde in genoemde garage wel eens een auto van een Engels merk ik dacht: een Commer of Austin. Naast Hugo Jonkers zat een bakkerij de Groof hoek Catharinastraat, die naar men zei de lekkerste worstenbroodjes van Ehv. bakten. Aan de andere kant van Hugo Jonkers was Drogisterij Lachniet gevestigd.


Datum: 20-11-2006
Naam: Anne Troost  
img

Ik denk niet dat dit het pand is waar later Bemmelmans met zijn groothandel van tabaksartikelen en koffie heeft gezeten, ik denk eerder dat hier Riemersma later in gekomen is. Bemmelmans zat inderdaad vlak bij de Hoogstaat op de Grote Berg.


Datum: 23-11-2006
Naam: Marjo Spierings  
img

Zoals er staat, Bemmelmans op nr. 97! Riemersma zat op nr. 30 Anne! De spelling is aangepast ná de oorlog, Ik dacht zo rond 1950(?), dan zie je ook alle straten met sch. b.v. Stratumschedijk, Tongelreschestraat etc., veranderen.


Datum: 24-11-2006
Naam: Harru v.d. Velden  

De tabaksgroothandel heette niet Bemmelmans, maar Bemelmans. Overigens zat er ook een tabaksgroothandel op de Kleine Berg, tegenover v.d. Schoot. Dat was de firma Maas.


Datum: 22-05-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Anne en Marjo, in dit pand heeft de tabakshandel van de firma Bemelmans wel degelijk gezeten. Ik ben hier zelf geweest in de begin jaren 60, zie foto 5184 . Je ging onder het tunneltje door en daar moest je je eerst op het kantoor melden en daar de bestellijst afgeven. Als de bestellijst goedgekeurd was kon je naar het magazijn om de tabaksartikelen af te halen. Harry van der Velden vraagje, in welke jaren heeft de firma Bemelmans op de Kleine Berg gezeten?


Datum: 23-05-2008
Naam: Marianne van Hasselt-Hurkmans  
img

Dat klopt helemaal. Ik moest er wel eens naartoe als er iets niet meer op voorraad was bij mijn grootvader. Ik weet nog daar zat een dame en de leiding had een meneer La Haye. Dan met de fiets terug naar de nieuwstraat. Soms moest ik lopen omdat het teveel was. Dat was de goeie oude tijd.


Datum: 23-05-2008
Naam: Marjo Spierings  
img

Zoals ik al zei, de fa. Bemelmans (niet Bemmelmans, sorry) zat op nr. 97 Grote Berg inderdaad. In ieder geval heb ik het jaartal 1950 als het begin maar ik weet niet tot wanneer het daar heeft gezeten.


Datum: 23-05-2008
Naam: Marjo Spierings  
img

Op de Kleine Berg nr. 26 zat de fa. Bemelmans (Bozon) midden jaren 30 in ieder geval, daarvóór staat ook Turmac ( Turkish Macedonian Tobacco Compagny). Of dat ook van Bemelmans was of dat Bemelmans het over heeft genomen staat er niet bij. Van de Kleine Berg is de firma dus naar de Grote Berg gegaan.


Datum: 23-05-2008
Naam: Anne Troost  
img

Turmac was niet van Bemelmans. Maar was een sigarettenfabrikant. De Turkse tabakshandelaar Kiazim Emin heeft in Arnhem-Zevenaar de Turmac fabriek opgericht in 1912. Toen ik bij Gestel werkzaam was drukten wij de wikkels voor de pakjes sigaretten van Peter Stuyvesant, Pall Mall Rothmans en andere. Dit waren allemaal merken van de Turmac. Zelf ben ik wel in de fabriek in Zevenaar geweest. Nu is de naam Rothmans Nederland.


Datum: 24-05-2008
Naam: Harry Haerkens  
img

Anne Troost, Je schrijft in Nov.2006 dat Riemersma op de plek van Bemelmans zou hebben gezeten, wat niet klopt zoals ook al eerder is geschreven. Riemersma motoren, bromfietsen etc. zat veel verder terug aan de overzijde op de Grote Berg met voor die tijd een grote etalage met daarnaast een brede ingang voor de klanten naar de werkplaats. Ik heb als puber daar dikwijls naar die glimmende motoren staan te kijken/dromen.


Datum: 10-06-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Ja Anne jij kan er ook naast zitten, ik heb er in de jaren 64, 65 gewerkt als bezorger en ze zaten wel degelijk in dat pand op de grote berg 97. Op foto 5184 is zo'n VW busje te zien waarmee ik de bestellingen naar de dorpen bracht, naar tabakwinkels. Maar ze verkochten ook Kwatta's en zo voor in de cafe's. Je kreeg er als werknemer 3 pakjes sigaretten per week, maar er werden nogal een jongens buiten gezet, omdat ze er niet genoeg aan hadden.


Datum: 10-07-2008
Naam: Tom Jacobs  
img

Anne, Turmac, voluit Turkish Macedonian Tobacco Company, is een sigarettenfabriek die vanaf 1919 tot in 2009 in Zevenaar is gevestigd. In 2009 gaat ook deze fabriek sluiten.


Datum: 11-07-2008
Naam: Anne Troost  
img

Volgens de website van de Britisch American Tabacco Nedeland, de tegenwoordige eigenaar, is de Turmac in 1912 opgericht in Zevenaar. Zoals ik hierboven al omschreef. Ik wil de link wel plaatsen maar dat is zo'n lange dat ik dat maar niet doe. ===Nieuwsgierig als ik ben heb ik er naar gekeken (via www.batnl.nl) en een ding wil ik nog graag vermelden (overgenomen uit hun tekst): "Als u meer wilt weten over de rijke geschiedenis van Turmac, kunt u het boek ‘Onder de rook van Turmac’ bestellen, uitgegeven door de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar." = Red.===


Datum: 03-05-2015
Naam: Theo Need jr.  
img

Hallo Ad Pluim, ik heb ook bij Bemelmans gewerkt. Ik reed met de Hunter VW bus, later een Mercedes, voor de automaten service en om die te vullen. Ik heb er verschilende jaren gewerkt en heb pas nog met Huug Bozon contact gehad, die is inmidels aardig op leeftijd.