Bijdrager Peter Vermeulen
Onderwerp.: Winkels / Winkelcentra |Winkelcentra |WC Vaartbroek
Winkelcentrum Vaartbroek
Beschrijving | Toen zat hier nog de Ziezomarkt. |
---|---|
Geplaatst op | 25-05-2012 |
Reacties
Naam: Tini van Rooij
De foto is waarschijnlijk gemaakt vlak nadat het winkelcentrum was geopend. Dat was dacht ik in 1971. Ik ga proberen uit mijn hoofd de winkels op te noemen die daar toen zaten. Beginnend bij de EDAH-Ziezomarkt op de hoek naar rechts (Tarwelaan): videotheek Vaartbroek, Etos drogist, Etos supermarkt, dan de toegang tot het Wijngaardplein, daarnaast Labeille damesmode, Buisman brillen, Nutsspaarbank, Jansen-Donkers huishoudelijke artikelen en de ABN-bank. Daarnaast Stenef de Peugeot-dealer.
Weer beginnend bij EDAH, maar dan naar links (De Stoutheuvel): Piet Stienen doe het zelf, Bob van Banier fietsen, Electra verlichting, Boerenleenbank, Chinees-Ind. Rest. Long Fung.
Bij Long Fung de hoek om (Wijnpeerstraat): Relou groenten en fruit, herenkapper V.d. Heuvel?, Dohmen boek- en kantoorboekhandel, Henk van der Heijden kaas noten en wijn, ?, Broodbakker slager.
Bij Broodbakker het plein op (Wijngaardplein): Postma grammofoonplaten, Spierings & van Vught sportartikelen en schoenen, Jamin, een dameskapper, Van de Pol postzegelhandel.
Overzijde plein: café Cascade, cafetaria Vaartbroek, Van Nistelrooij dierenbenodigdheden, bibliotheek, Van 't Hof juwelier, Van Nie fotograaf, 't Centrum textiel, Van Grieken herenmode, Boogers schoenen.
Ik zal er ongetwijfeld wel een vergeten zijn of een naam verkeerd hebben gespeld, dus aanvullingen en correcties zijn welkom.
Naam: Tini van Rooij
Hennie, het textielwinkeltje dat jij bedoelt is er pas ingekomen nadat Dohmen daar is gestopt. Zij verkochten voornamelijk huishoudtextiel, lakens en slopen, handdoeken enz. De naam van deze zaak wil me niet te binnen schieten, ze hebben er ook niet zo lang gezeten en stonden volgens mij ook op de markt.
Naam: Joost Vullings
Klopt Johan. Ik weet van een paar winkeliers iets meer. Piet Stienen is helaas veel te vroeg overleden en is daarom niet meer aanwezig. Buisman Brillen is echter nog wel prominent aanwezig, is nu aan het verbouwen en heropent feestelijk op 1 juni 2012. Louis van Grieken (herenmodezaak) zal waarschijnlijk binnen afzienbare tijd met pensioen gaan, waardoor ook deze zaak wellicht zal verdwijnen.
Naam: Tini van Rooij
We moeten even niet vergeten dat het winkelcentrum al weer 40 jaar bestaat. Middenstanders hebben in die tijd veel te verduren gehad, bovendien zijn ze ook allemaal 40 jaar ouder geworden of overleden. Wat er met Etos en Edah is gebeurd hoef ik niet uit te leggen, maar ook andere bedrijven zijn overgenomen, zoals Buisman door de volgende generatie en anderen door jongere ondernemers, ik noem de doe het zelfzaak van Piet Stienen, de Chinees, beide kapperszaken, de kaaswinkel, de Keurslager, de dierenwinkel en de bloemist. Anderen zijn verdrongen door filiaalbedrijven zoals Marskramer, Zeeman, Shoeby, Kruidvat en Brainwash. AH en Lidl zorgen voor de boodschappen. De drie bankfilialen zijn verdwenen. Er is geen juwelier meer te vinden, daarvoor in de plaats kwam de reformzaak van Bogers die er ook weer heel lang gevestigd is. Arie van de Pol vertrok al snel met zijn postzegels naar de Frederiklaan, hiervoor in de plaats kwam de Tabakker waar je tegenwoordig ook voor postzaken terecht kunt. En gelukkig is er nog geen leegstand, de zaak in de hoek die Kees hierboven noemt als de slijterij en tot voor kort de Voetwinkel, wordt binnenkort verbouwd en ingelijfd bij AH.
Naam: Tini van Rooij
Weer bijna goed Kees, Wouda zat niet op de Stoutheuvel maar op de Tarwelaan, evenals de Vijfeij, gerund door de famile Goudsmid. En inderdaad, de speelgoedzaak was van Van Nistelrooij die ook een zaak had op de Woenselsemarkt. De dierenwinkel, ook Van Nistelrooij, was afkomstig van de Boschdijk, zie foto 3522.
Naam: Tom Hoksbergen
De Edah is later nog Basismarkt en Sprinter geweest, toen weer Basismarkt. De speelgoedwinkel was een Speelboom, later een stoffeerder geworden. Vereijken stoffen heeft aan het plein gezeten, Whirlpool heeft kantoor gehouden boven de stoffenzaak. Wilgers textiel heeft er ook lang gezeten. Boekhandel Doomen aan de parkeerplaats. De groentenman naast de portiek die grenst aan de chinees en Bob van Banier fietsen aan de Stoutheuvel. Rabobank is later een Grieks restaurant geworden, ABN zat op de Tarwelaan waar nu de schoenenwinkel zit. Inderdaad de Wouda, later overgenomen door TOP, die het heeft uitgebreid waar nu Marskramer zit. De bibliotheek naast Boogers reform was toen het drukste filiaal van Eindhoven hoorde ik afgelopen week! En dat was het tot vorige week ook. Leuk dat er buurtbewoners zijn die nu weer een goede bibliotheek voortzetten op de plaats waar vroeger de Peugeot-garage (later Harley Davidson motors en nog later Skoda Van de Wiel) zat. Ilwa keukens heeft er tot 5 jaar geleden ook nog gezeten.
Naam: Tini van Rooij
Op zolder kwam ik nog een programmaboekje tegen met alle winkeliers van het eerste uur of iets later, 1974. Klik hier om het te bekijken.
Naam: Bart Vonk
Mooi om alles nog eens op een rijtje te zetten. Ik ben in 1973 in Vaartbroek komen wonen en herinner me nog bijna alle winkels die hierboven worden genoemd. Voordat de slager uitbreidde aan de kant van de parkeerplaats, zat er ook nog een klein winkelpand naast waar verschillende ondernemers in hebben gezeten, o.a. Ant Music, een CD-zaak. Ik denk dat dat eerste helft jaren 90 is geweest. In het voormalige pand van Doomen heeft foto Van Nie later ook nog gezeten (die is ooit verhuisd van het plein naar dit pand), later zat er hier heel kort een winkel maar knutselspullen om kaarten te maken. De Griek die wordt genoemd heette Dyonisos. Waar nu Buisman zit, zat vroeger L'abeille, een damesmodezaak. Links om de hoek, waar ook de Vijfeij heeft gezeten, heeft ook korte tijd Restiau schoenen gezeten (eind jaren 80 denk ik). En behalve een motorzaak heeft ook nog Automobielbedrijf Adriaanse de benzinepomp geëxploiteerd en in de showroom stonden geloof ik Subaru's. Het programmaboekje waarover Tini spreekt is in ieder geval ouder dan 1973, want er staan winkels op die ik me niet herinner. Bovendien zat de Jamin er al in 1973. En de voorganger van 't Centrum textiel heette Boogers Mode. In de hoek bij de brievenbus heeft o.a. Sjef v.d. Biggelaar keukens gezeten, een meubelzaak, en daarvoor nog het postkantoor (vanaf midden jaren 70). Want het postkantoor zat eerst in een caravan bij de Bijenkorfschool. Midden jaren 70 werd er ook nog een krantje uitgegeven genaamd Vaartje; ik meen me te herinneren dat daar een poppetje op stond met een propellor op z'n hoofd. Dat was ook toepasselijk bij de wijkgebouwen, De Schietstoel, de Parasjuut en later De Landing.