EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

31116

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Don Boscostraat

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Gezellenhuizen

Onderwerp 3.:

Ons Thuis

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kapel Gezellenhuis

Beschrijving

Vergelijk ook met foto 25597


Geplaatst op

01-05-2012

Reacties:

Datum: 24-01-2014
Naam: Johan Vervest  
img

Was dit allemaal liefdewerk van de Kath. Kerk ?


Datum: 24-01-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Het huis is gebouwd en werd aanvankelijk beheerd door nonnen. En dan hoorde er natuurlijk een kapel bij. Zie de reacties bij foto 1879


Datum: 24-10-2014
Naam: Rina van Alphen-Kessels  
img

In deze kapel werden in de jaren 60 ook de Russische Missen opgedragen.
Deze werden gehouden voor de Russen die na de oorlog in Nederland terecht waren gekomen. Later, ik weer zo niet meer wanneer zijn ze naar Eikenburg verhuisd en worden daar de 1e zondag in de maand de missen gedaan.


Datum: 24-10-2014
Naam: Johan Vervest  
img

Wat voor missen worden dan bij de nonnen aan de Hoogstraat gelezen?


Datum: 10-08-2015
Naam: Frank Zuylen  
img

Dit plaatje komt mij zeer vertrouwd voor en moet gemaakt zijn ergens in de jaren dat ik hier misdienaar was. Vanaf eind 1952 (de Kerstnacht) tot ongeveer 1959 was ik ingeroosterd, samen met mijn 2 broers, enkele jongens van de familie Krop uit de Jan Luykenstraat en Jos IJzermans uit de Guido Gezellestraat. Op werkdagen om 07:00 u. (zaterdag was toen nog een werkdag en ook een schooldag) en soms 's zondags nog een Hoogmis, met zang van de nonnen. Later viel ik nog wel eens in op hoogtijdagen, ik denk in 1967 voor het laatst. Meestal werden we, als misdienaar, geassisteerd door één van leerlingen van het Instituut voor slechthorenden. Zij hoefden niet de latijnse gebeden uit te kunnen spreken maar waren heel goed in staat de liturgische handelingen te verrichten van een misdienaar. Doorgaans werd de mis opgedragen door de eigen rector van het Instituut, maar bij diens afwezigheid werd hij vervangen door gastgeestelijken uit de omgeving. Onder hen waren vaak paters augustijnen, zoals pater van Iersel, pater Camps en pater Meijknecht. Van alle 3 kreeg ik later, op het Augustinianum, les: van Iersel voor wiskunde, Camps voor Latijn en Meijknecht voor biologie.
Aan de rechterkant van het altaar was de ruimte van de koster (een non). Daar ook kleedden wij ons voor de eredienst om: een zwarte toog met superplie. Daarna staken we over naar het kamertje links van het altaar, de sacristie. Daar hielpen we de dienstdoende priester met het aantrekken van de rituele gewaden: de albe, de stola, de cingel en het kazuifel. Ik sta er verbaasd over dat me dat nu allemaal weer te binnen schiet.