EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3080

Bijdrager:

Jaar:

1960

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

413 Gildebuurt

Straat:

Visserstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Overige Bedrijven / Industrie

Onderwerp 3.:

Glasinstrumentmakerij Pulles & Hanique

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Pulles & Hanique Meesterglasblazers. (4)

Beschrijving

Het (destijds moderne) nieuwe bedrijfspand aan de Visserstraat. Tegenwoordig werkt het bedrijf als toeleverancier van optische componenten voor de high-tech industrie.


Geplaatst op

19-02-2006

Reacties:

Datum: 15-09-2006
Naam: Johan Vervest  
img

Op deze hoogte was in een paar autoboxen ook gevestigd machinefabriek van Oosterhout, welke hier failliet is gegaan.
Daar tegenover was gevestigd machinefabriek De Snep, welke later naar Veldhoven is verhuisd.


Datum: 15-09-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Links van bovenstaand pand zat Latour Groothandel in kruidenierswaren. Daar tegenover van der Velden met zijn oud papier. Naast Latour zat Van der Jagt (azijnen, zuurwaren e.d.) en daarnaast Schrameyer (gereedschappenfabriek). Tegenover Schrameyer zat de garage van het V&D-wagenpark en daarnaast een bananengroothandel waar je een knaak kon verdienen met het sjouwen van boomtrossen bananen. Van de vrachtwagen naar de cellen waar die trossen ter rijping werden opgehangen. Zwaar en smerig werk omdat die trossen vaak vol vreemd ongedierte zaten.


Datum: 15-09-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Snep was meer een constructiewerkplaats. Aardige mensen, als b.v. je step kapot was waren ze niet te beroerd de stukken even aan elkaar te lassen.


Datum: 16-09-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Zo is het, Tini! Snep was (en is?) gespecialiseerd in stalen wenteltrappen. De familie woonde in de Spinnerstraat naast de familie van der Jagt van het zuur en van der Velden van het oud papier.


Datum: 06-11-2006
Naam: Huub de Mul  
img

Hallo Ben, Ik meen me te herinneren dat Papierhandel v.d. Velden het eerste bedrijf was dat zich in de Visserstraat vestigde. Dat moet omstreeks 1951 geweest zijn. Je kon er oud papier brengen en kreeg toen a.h.v de waarde 3 centen per kilo.


Datum: 06-11-2006
Naam: Henny van Melis  
img

Een deel van het pand van v. d. Velden (oud papier) stond in onze gedeeltelijk onteigende achtertuin. De tuin hield eigenlijk op in de goot welke voor het pand (nu in gebruik door Verouden) in de Visserstraat doorloopt.


Datum: 07-11-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Huub, je hebt gelijk, denk ik. Of het 1951 was, weet ik niet.Toen was ik nog wel erg piep. Ik weet wel dat Snep er later naast is gebouwd. En waar nu Verouden zit, was toen de ingang naar het binnenterrein van kolenhandel Jan van der Kaa. Het ouw-papierkeetje zoals we het toen noemde, had altijd zijn los- en laaddeuren wagenwijd openstaan, zodat je met je bolderkar vol oude Woensels Belang's enz. zò op de bascule kon rijden. 3 ct/kg Huub! En daarna snoep kopen bij Nellie van Gennip. Het staat me bij dat die keet ooit behoorlijk in brand heeft gestaan maar dat ze daarna weer gewoon zijn doorgestart. Of zit ik ernaast?


Datum: 16-11-2006
Naam: Huub de Mul  
img

Nee Ben, je zit er niet naast maar eerst nog dit: Weet je dat er een oud mannetje was die met een grote jute zak zelfs het veld afstroopte voor oud papier. Je moest hem voor zijn. Hij reed ook rond met de bakfiets en haalde lompen op. Broekspijp in de sok om niet tussen de ketting te komen.
De brand bij van de Velden hebben we met zo'n beetje de hele jeugd uit de Spinnerstraat gezien. Natuurlijk hield de politie ons weer op afstand. Nog sensationeler waren de branden van de leerhopen aan de Brouwerstraat. Daar ging je op af als er opnieuw grote zwarte rookwolken boven de Weverstraat te zien waren.
Het afval dat daar opgeslagen lag was erg verleidelijk en zoeken tussen de balen naar stukjes leer deden we dus vaak. In ons taalgebruik gezegd: we gingen schoepen!


Datum: 16-11-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Leer schoepen bij de leerhoop, jaja. Als-t-ie tenminste niet in de fik stond. Maar voor het juiste begrip: het waren wel afvalresten waar wij dan weer o.a. polsbanden van fabriceerden. Soms stukken huid met de koeienharen er nog op.
Prachtige jeugd, mooie herinneringen. Jij heette toen nog Hubrecht en ik Benny, weet je nog? Heel leuk dat we elkaar hier op deze digitale hangplek weer treffen!


Datum: 16-11-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Ik heb ze pas nog wegggegooid leertjes voor bretels ze lagen er toen met duizenden. Wij passeerden de leerhoop iedere dag als we door de Brouwerstraat van school naar huis fietsten. Toen heb ik er een handje vol van meegenomen je weet maar nooit of je ze kon gebruiken. Uiteindelijk nooit gebruikt.


Datum: 26-05-2007
Naam: Nico van Valen  
img

Ben, zat tegenover Schrameijer niet Taxibedrijf Hotax en Mansveld rechts daarvan, en links Bartje van de Ven?


Datum: 26-05-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Klopt Nico, de Hotax is daar tegenover ingetrokken na vertrek van de V&D-garage. Mickey Finn, de band met Paul v/d Honert, repeteerde daar regelmatig, eind '60's. Mansveld rechts? Ikke nie weten. Links zat in ieder geval ook die bananengroothandel waarover ik het hierboven heb.


Datum: 29-05-2007
Naam: Gerard van Rooij  
img

Ben, de bananengroothandel heette Van Hoekel, schuin tegenover zat ook nog De Leeuwerik, handel in triplexplaten.


Datum: 30-05-2007
Naam: Nico van Valen  
img

Ik wist het niet zeker meer, ik werkte bij Schrameijer (Visserstraat 1) van 1968 tot 1974 daarna is het bedrijf verhuisd naar Rapenland in de Raedeckerstraat, en Mansveld (elektrotechniek) ook. Het zat daar in die garageboxen. Waar ook later de schoenmaker zat.
Ik heb er laatst nog een foto genomen zie foto 11140 en foto 11139


Datum: 30-05-2007
Naam: Nico van Valen  
img

Ben is dit de rolschaatsbaan? foto 11894


Datum: 30-05-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Inderdaad, Nico, dat is 'm! En de bank die je daar in de bocht van de rolschaatsbaan ziet, was destijds onze "hangplek". Op de foto 6662 en foto 6456 kom je ze ook tegen.


Datum: 06-09-2007
Naam: Paul van den Honert  
img

Firma Mansveld zat naast de Hotax en is later weer (1971) naast de Hotax gekomen aan de Gen. Dibbetslaan. Vandaar zijn ze naar hun eigen nieuwbouwpand getrokken.


Datum: 06-04-2008
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

De Fa. Mansveld is nogal eens verhuisd. In 1962 startte Toon Mansveld het bedrijf in de schuur achter zijn woonhuis aan de Cyclamenstraat. Van daaruit vertrok Jan naar de Winkelstraat, waar ze een winkel uitbaatten in witgoed en lampen met daarnaast een werkplaats. In 1966 werd de winkel verkocht en betrok Jan Mansveld een pand in de Visserstraat. Van de Visserstraat verhuisde het bedrijf naar de Gen. Dibbetslaan, de Raedekkerstraat en de Dillenburgstraat. In 1987 betrekt Mansveld een nieuw pand aan de Freddy van Riemsdijkweg op Eindhoven Airport. Zoon Ruud Mansveld is, nadat hij in 1985 in dienst kwam bij het bedrijf, nu al weer 9 jaar algemeen directeur.


Datum: 29-05-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Klopt, Gerard, nou weet ik het weer. En ook jij hebt daar bananen gelost voor een knaak. En daarna samen krom naar huis via de rolschaatsbaan! Mooi he?!