Bijdrager Eugene Hanique
Jaar: 1960
Locatie 1.:Woensel |413 Gildebuurt |Visserstraat
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Overige Bedrijven / Industrie |Glasinstrumentmakerij Pulles & Hanique
Pulles & Hanique Meesterglasblazers. (4)
Beschrijving | Het (destijds moderne) nieuwe bedrijfspand aan de Visserstraat. Tegenwoordig werkt het bedrijf als toeleverancier van optische componenten voor de high-tech industrie. |
---|---|
Geplaatst op | 19-02-2006 |
Reacties
Naam: Ben Brekelmans
Links van bovenstaand pand zat Latour Groothandel in kruidenierswaren. Daar tegenover van der Velden met zijn oud papier. Naast Latour zat Van der Jagt (azijnen, zuurwaren e.d.) en daarnaast Schrameyer (gereedschappenfabriek). Tegenover Schrameyer zat de garage van het V&D-wagenpark en daarnaast een bananengroothandel waar je een knaak kon verdienen met het sjouwen van boomtrossen bananen. Van de vrachtwagen naar de cellen waar die trossen ter rijping werden opgehangen. Zwaar en smerig werk omdat die trossen vaak vol vreemd ongedierte zaten.
Naam: Ben Brekelmans
Huub, je hebt gelijk, denk ik. Of het 1951 was, weet ik niet.Toen was ik nog wel erg piep. Ik weet wel dat Snep er later naast is gebouwd. En waar nu Verouden zit, was toen de ingang naar het binnenterrein van kolenhandel Jan van der Kaa. Het ouw-papierkeetje zoals we het toen noemde, had altijd zijn los- en laaddeuren wagenwijd openstaan, zodat je met je bolderkar vol oude Woensels Belang's enz. zò op de bascule kon rijden. 3 ct/kg Huub! En daarna snoep kopen bij Nellie van Gennip. Het staat me bij dat die keet ooit behoorlijk in brand heeft gestaan maar dat ze daarna weer gewoon zijn doorgestart. Of zit ik ernaast?
Naam: Huub de Mul
Nee Ben, je zit er niet naast maar eerst nog dit: Weet je dat er een oud mannetje was die met een grote jute zak zelfs het veld afstroopte voor oud papier. Je moest hem voor zijn. Hij reed ook rond met de bakfiets en haalde lompen op. Broekspijp in de sok om niet tussen de ketting te komen.
De brand bij van de Velden hebben we met zo'n beetje de hele jeugd uit de Spinnerstraat gezien. Natuurlijk hield de politie ons weer op afstand. Nog sensationeler waren de branden van de leerhopen aan de Brouwerstraat. Daar ging je op af als er opnieuw grote zwarte rookwolken boven de Weverstraat te zien waren.
Het afval dat daar opgeslagen lag was erg verleidelijk en zoeken tussen de balen naar stukjes leer deden we dus vaak. In ons taalgebruik gezegd: we gingen schoepen!
Naam: Ben Brekelmans
Leer schoepen bij de leerhoop, jaja. Als-t-ie tenminste niet in de fik stond. Maar voor het juiste begrip: het waren wel afvalresten waar wij dan weer o.a. polsbanden van fabriceerden. Soms stukken huid met de koeienharen er nog op.
Prachtige jeugd, mooie herinneringen. Jij heette toen nog Hubrecht en ik Benny, weet je nog? Heel leuk dat we elkaar hier op deze digitale hangplek weer treffen!
Naam: Hans Vervoort
Ik heb ze pas nog wegggegooid leertjes voor bretels ze lagen er toen met duizenden. Wij passeerden de leerhoop iedere dag als we door de Brouwerstraat van school naar huis fietsten. Toen heb ik er een handje vol van meegenomen je weet maar nooit of je ze kon gebruiken. Uiteindelijk nooit gebruikt.
Naam: Ben Brekelmans
Klopt Nico, de Hotax is daar tegenover ingetrokken na vertrek van de V&D-garage. Mickey Finn, de band met Paul v/d Honert, repeteerde daar regelmatig, eind '60's. Mansveld rechts? Ikke nie weten. Links zat in ieder geval ook die bananengroothandel waarover ik het hierboven heb.
Naam: Nico van Valen
Ik wist het niet zeker meer, ik werkte bij Schrameijer (Visserstraat 1) van 1968 tot 1974 daarna is het bedrijf verhuisd naar Rapenland in de Raedeckerstraat, en Mansveld (elektrotechniek) ook. Het zat daar in die garageboxen. Waar ook later de schoenmaker zat.
Ik heb er laatst nog een foto genomen zie foto 11140 en foto 11139
Naam: Giovanni van Helvoirt
De Fa. Mansveld is nogal eens verhuisd. In 1962 startte Toon Mansveld het bedrijf in de schuur achter zijn woonhuis aan de Cyclamenstraat. Van daaruit vertrok Jan naar de Winkelstraat, waar ze een winkel uitbaatten in witgoed en lampen met daarnaast een werkplaats. In 1966 werd de winkel verkocht en betrok Jan Mansveld een pand in de Visserstraat. Van de Visserstraat verhuisde het bedrijf naar de Gen. Dibbetslaan, de Raedekkerstraat en de Dillenburgstraat. In 1987 betrekt Mansveld een nieuw pand aan de Freddy van Riemsdijkweg op Eindhoven Airport. Zoon Ruud Mansveld is, nadat hij in 1985 in dienst kwam bij het bedrijf, nu al weer 9 jaar algemeen directeur.