Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1921
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Tabaksindustrie |Verdenza / DC Denkers
Onderwerp 2: Gedrukte en Geschreven Media |Briefhoofden / Facturen / Rekeningen |Tabaksindustrie
Verdenza, de geschiedenis. (5)
Reacties
Naam: Hennie de Groot
Het is zund, mar 't geldt nie vur 't Pollingstraotje. Die nummering begint nie vanaf de hogstraot, nee, mar vanaf de Mecklenburgstraot. En da zal ok wel zen vur de st. Lambertusstraot. En ja ik wit wel da de Mecklenburgstraot vruuger de laagstraot waar. Dus de keuze?? Zal wel wir 'ne ambtenaar op mondeggemerrege hebbe gemakt.En as ik zu nou be ons in de straot lop, zijn be ons op vaartbroek de hoisnummers oneeve an oew linkerhaand en oploewpend naor noord/noord-ost.
Naam: Hennie de Groot
Hans heb je dat gezien met de foto's van 't Pollingstraotje? Voor 1920 begon de huisnummering vanaf de hoogstraat. Jouw familie die eerst op 38 woonde woont na de omnummering ineens op 6. Dus het blijkt dat de gemeente Gestel vanaf de Hoogstraat de huisnummers toewees en later de gemeente Eindhoven vanaf de Mecklenburgstraat.
Naam: Maarten Meulensteen
Er is in eindhoven een regel, uitgaande wegen vanuit het centrum gezien hebben links oneven nummers en rechts even nummers oplopend naar buiten. alle zijstraten naar links, beginnen weer met links oneven en rechts even oplopend. Echter gaat dat niet overal op. In oud Woensel (Edisonstraat b.v.) en in Tongelre maakje het nog anders mee, maar dit ligt aan waar vroeger het gemeente huis stond.
Naam: Hans van Melis
Onzin het VROEGERE gemeentehuis heeft er niets mee te maken. Er zijn in Eindhoven drie regels. Regel 3 is: de gemeenteraad kan van regel 1 en van regel 2 afwijken. In Maart 2006 dacht ik hetzelfde vanuit het centrum. Die linkerzijstraten klopt gedeeltelijk in Woensel. Maar zeker niet in Stratum, daar is het andersom.
Naam: Ad Pluijm
Voor zover ik het weet heeft elke gemeente zijn eigen regels, maar op de Hoogstraat zijn de oneven nummers links. Ik heb een cafe gehad op de Hoogstraat 109 de Halte Hoogstraat geheten (de ouwe Pelikaan) naast Galvano, ook een ouwe baas van me. Voor het verhuren van mijn zaal (opgeknapt in 1986) moest ik een nooduitgang hebben, die heb ik gekregen van de directie met als regel dat als ik eruit ging moest hij weer meteen dicht gemetseld worden. Hij zit er nog in omdat zij ook gingen verkassen.
Naam: Giovanni van Helvoirt
Ad, was jouw nooduitgang van het café dan niet naast de ingang van sportschool Rijntjes, achter in die gang rechts naast jouw café? In '77 - '78 kwam ik daar een aantal keren per week.
En ik had het vanavond nog over jou met ons Pa, jullie zouden vroeger een groentezaak gehad hebben op de hoek met de Palingstraat.
Naam: Ton Trienekens
Voor nog meer dwalingen in de nummering van de Eindhovens huizen moet je voor de aardigheid maar eens in de Achtse Barrier gaan kijken. In bijvoorbeeld de Champagnehof, waar wij jarenlang gewoond hebben (trouwens Ad Pluijm ook) lopen de huisnummers even en oneven langs elkaar op. Wij woonden op nummer 26 en onze buren hadden 25 en 27. Nog een voorbeeld van huisnummer dwaling Evreuxlaan nr 1 zou je verwachten is het buurhuis van nr 3 (logisch toch) Ga er maar eens kijken en verbaas je over het feit dat de buurman nummer 51 heeft. Hoezo nummering van Noord naar Zuid of van Oost naar West het lijkt erop dat de ambtenaren bij het vaststellen van de huisnummers in de Achtse Barrier de richting werkelijk kwijt waren.