EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

3052

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Sport

Onderwerp 2.:

Wielrennen

Onderwerp 3.:

Wilhelmina / Het Zuiden

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Wielerclub Wilhelmina - Het Zuiden

Beschrijving

Met o.a Toon Klei en Willem Eijkemans.


Geplaatst op

18-02-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 29-12-0007
Naam: Wil van Hout  
img

Ter algemene verduidelijking: Fr. Melchorst (naam misschien niet goed geschreven) woonde in de Zoutmanstraat. Hierin heb ik mij vergist op d.d. 18 Mei 2007.


Datum: 18-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Tijdens een algemene leden vergadering in 1971 werd besloten de wielervereniging op te heffen in verband met het feit dat de vereniging zonder voorzitter kwam te zitten. De heer Wijdenis, de toenmalige voorzitter, was voorgoed afgehaakt. Daar niemand van de leden voorzitter wou zijn, heb ik toen besloten, op de valreep, het voorzitterschap op mij te nemen. In de dagen er na heb ik iemand gevonden die mij op wilde volgen. Zodoende, ben ik ook een week of zo voorzitter geweest. Mijn jongste zoon is in dat jaar Ned.Kampioen geworden door Bertje Oosterbos op de meet te kloppen. Helaas ken ik van de foto niemand.


Datum: 18-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Wielerclub Wilhelmina- het Zuiden. Iedereen zal denken dat het één club is, echter zijn het twee rivalerende clubs. Het Zuiden werd jaren lang voorgezeten door de melkboer Mies v.d. Heyden, die op de Boschdijk hoek Peperstraat woonde. Wilhelmina is de club geweest van renners als Cees/Sjaak Koot uit de Ruiterstraat (schildersbedrijf), zijn zoon Hans. Van Erp renners, zoals Peter Winnen en Hans Koot, ploegenkampioen van Nederland. Kwam uit Valkenswaard. En in vroegere tijden; Sjef Jansen en Wijdenis, koppelgenoten. Het was zo'n hecht koppel, dat Cor met de zuster van Sjef trouwde. Beide clubs hebben grote renners gekend! Teveel om op te noemen. Helaas weet ik niet zoveel van Het Zuiden, alhoewel ik met de zoon van de Ven samen een jeugdopleiding heb gevolgd bij de K.N.W.U.


Datum: 12-09-2006
Naam: Frans Otten  
img

Sjef Jansen moet zijn Thjeu Jansen.
Hans Koot Eindhoven moet zijn Klaas Koot Valkenswaard


Datum: 16-01-2007
Naam: Hans Verheijen  
img

Wil dat de naam Thjeu Jansen moet zijn ben ik mee je eens. Het is de vader van Jacky Jansen. Zowel Hans en Klaas Koot hebben in de van Erp ploeg gereden. Klaas komt wel uit Valkenswaard. Het is overigens geen familie van elkaar. Ik heb met Klaas in dienst gelegen in Bergen op Zoom. In die tijd reden Frans Otten en ik nog.


Datum: 16-01-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Frans Otten. De zoon van de Kastelein uit de Lijmbeekstraat. De naamgenoot van de Frans Otten van Philips. Het waren 2 handen op 1 buik dat zal Frans de kasteleinszoon zeker beamen. Frans Otten van Philips was er geweldig trots op dat zijn naamgenoot zo goed kon fietsen. Vertel er eens iets van Frans?


Datum: 15-03-2007
Naam: Frans van den Broek jr  
img

Als ik mij niet vergis dan zit rechts onder op de foto Juul Fransen (ome Juul), getrouwd met Miet van den Broek, zus van Frans van den Broek (oud-wielrenner).


Datum: 10-04-2007
Naam: Wim Nouwen  
img

Als kleine jongen weet ik nog dat wielerclub het Zuiden eind veertiger- en begin van de vijftiger jaren de Ronde van de IJzeren Man organiseerde. Dat was altijd kort na de Tour de France. De grote namen van toen zoals Wout Wagtmans, Wim van Est, Gerrit Voorting, Henk Faanhof, Hein (Tarzan)van Breemen, Jan Nolten, Sjefke Jansen en de plaatselijke helden Harry Schoenmakers en Hansje Dekkers waren vaste deelnemers.
Daar Het Zuiden ons café Hoogenkamp aan de Aalsterweg als thuisbasis had, werden de prijzen (o.a tubes en waardebonnen van de plaatselijke middenstand) in het café uitgereikt maar het startgeld werd aan onze keukentafel door Kees Pellenaars per renner uitbetaald. Het café zat stampvol met Nederlandse wielerliefhebbers van vooral uit de buurt van Sint Willebrord (Het Heike) en Belgen. De romantiek van de oude wielrensport droop er van af.
N.B. de meest leuke premie vond ik de 10 ijsjes van de op het parcours aanwezige ijscoman. Moet je nou eens om komen.


Datum: 10-04-2007
Naam: Wil van Hout  
img

De naam, den Dielis van Wilhelmina, mag in dit rijtje niet ontbreken. Er is niemand in Eindhoven die zoveel van de wielersport wist als hij. Hij bepaalde ook dat de uitbetaling van het startgeld inherent was aan het aantal ronden die de coureur reed. Het was n.l. voorheen de gewoonte startgeld op te strijken en na 3 ronden lek en naar huis. Ze hadden immers de tour gereden! Hij heeft ook enorm veel gedaan voor de jeugd, zoals fietsen gratis ter beschikking stellen. Bergen met geld heeft hij er in gestopt. Hij woonde in een klein huisje aan de Locomotiefstraat, dat regelmatig tot de nok toe vol zat met wielrenners, die de hele avond aan z'n lip hingen, luisterend naar zijn sterke verhalen. Ik denk dan ook dat hij op deze foto staat, maar helaas niet door mij herkend. Ook mogen we niet vergeten aandacht aan nog een bijzondere man te besteden, en wel de melkboer v.d. Ven van de Boschdijk hoek Peperstraat. Hij heeft in zijn eentje het Zuiden jaren leiding gegeven met zijn uitermate prachtig taalgebruik. Ook een wielerliefhebber in hart en nieren. Het zijn toch figuren die de wielersport, door diepe dalen, op het huidige peil gebracht hebben.


Datum: 11-04-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Heb ik een mailtje gekregen waarin ik werd geattendeerd op het feit dat ik de naam van de melkboer verkeerd had. En dat is natuurlijk helemaal juist, het moet zijn Mies v.d. Heijden. Het was een slip of the pen wat er op duidt dat ik een beetje zorgvuldiger met namen om moet gaan. Mijn excuus.


Datum: 11-04-2007
Naam: Wim Nouwen  
img

Inderdaad Wil. Wim Dielessen was in zijn tijd ook een bekende naam. Ik weet me te herinneren, dat hij uit Beek en Donk kwam. Uit de overlevering van mijn vader (toenmalig eigenaar van Cafe Hoogenkamp) de volgende anecdote:
Wim viel al snel na de start van de Tour de France uit doordat hij te laat binnenkwam. Toen mijn vader naar de reden vroeg, zei Wim die voor het eerst in het buitenland was Cor ut waar er zo schon da ik vergaat te fietsen Zou hij symbool staan voor het woord Wielertoerist?


Datum: 18-05-2007
Naam: Jack Docters  
img

Volgens mij vergeten jullie nog een belangrijke renner de heer Gigold, hij reed meerdere malen mee en reed ondanks dat de omroeper riep: wil de heer Gigold afstappen u ligt 3 ronden achter steeds maar door.


Datum: 18-05-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Er was nog een renner die een pluim verdient! Hij woonde in de Schoolstraat en als hij op de rollen reed was hij huizen ver te horen. Hij had n.l. de ziekte van Gilles de la Tourette. Iedereen die hem gekend heeft zal beamen dat het een enorme doorzetter was. Enkele dagen per week trainde hij met Frans Duvigneau ook een begenadigd wielrenner uit de Hemelrijken, die had er een zware dobber aan. En de andere dagen op de rollen achter op de plaats.


Datum: 18-05-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Gigold is zeker niet vergeten lees de herinneringen bij foto 6073


Datum: 18-05-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Er was nog een renner die een pluim verdient! Hij woonde in de Schoolstraat en als hij op de rollen reed was hij huizen ver te horen. Hij had n.l. de ziekte van Gilles de la Tourette. Iedereen die hem gekend heeft zal beamen dat het een enorme doorzetter was. Enkele dagen per week trainde hij met Frans Duvigneau ook een begenadigd wielrenner uit de Hemelrijken, die had er een zware dobber aan. En de andere dagen op de rollen achter op de plaats.


Datum: 07-11-2007
Naam: Jan Wolfs  
img

Ben lid geweest van W.C. het Zuiden van 1950 tot 54. Hier enkele namen van leden uit die tijd: Frans van den Broek, Joop Savelsberg, Theu Jansen, * Harry Schoenmakers [een paar keer kampioen der onafhankelen van Nederland geweest], Jan Plantaz winnaar 6-daagse van Antwerpen met Gerrit Schulte en Peter Post, Toon en Wim van Elderen, *Jaap Kersten, allemaal beroepsrenners. Amateurs: Tini Verbeek, Manfred Krikke, Toon Zebrechts, Rien en Wim van Griensven, Sjaac Cauwenberg, Harry de Haas, Cor Boers, Piet van Eerd, Gerrit Snelle, Wim Schenkelaars, Frans Filopinie, Theu Zonnemans, Jan Wolfs, Frans Ettro, Piet van der Linde uit Tilburg *Hebben deel genomen aan de Ronde van Frankrijk


Datum: 27-02-2008
Naam: Ad van der Wouw  
img

In de vijftiger jaren was Piet van de Wouw, die ook de bevrijdingsfakkel uit Bayeux haalde, jarenlang voorzitter van "HET ZUIDEN", maar ook is hij dit van "WILHELMINA" geweest, ik dacht afwisselend met Cor Wijdenes. De reden van de wisselingen zijn mij niet bekend. Ook organiseerde hij de ronde van de IJZEREN MAN. Daarbij is hij later in de vijftiger jaren nog oprichter en voorzitter van Eindhovense Rolschaats Club (E.R.C.) aan de insulindelaan tegenover het slachthuis geweest. Voor de ronde van de IJZEREN MAN kreeg hij veel steun van toenmalig burgemeester KOLFSCHOTEN. En in de beginjaren zestig had hij al een plan klaar liggen voor een grote wielerwedstrijd midden door het centrum van Eindhoven. Ook gratis toegankelijk voor publiek. Dit werd toen hoofdzakelijk om "verkeerstechnische" aspecten door de politie afgewezen.


Datum: 28-02-2008
Naam: Hennie Peels  
img

Die renner uit de Schoolstraat was dat misschien Frans Melchors. Ik heb nog een foto uit de krant van 1958 of 1958. Hij was toen 46 jaar. Tesamen met Jan van Meyl(57 jaar) ook een bekend wielerfiguur uit het Eindhoven van die tijd.


Datum: 28-02-2008
Naam: Hans Verheijen  
img

Dat klop Hennie Frans Melchors reed meerderen keren tegen Jan van Meijl Eindhoven -Maastricht -Eindhoven. Frans kwam ook altijd bij mijn schoonvader Frans Duvigneau. Ik heb hier mooie herineringen aan het waren dikke vrienden.


Datum: 29-02-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Ter algemene verduidelijking: Fr. Melchorst (naam misschien niet goed geschreven) woonde in de Zoutmanstraat. Hierin heb ik mij vergist op d.d. 18 Mei 2007.


Datum: 26-03-2008
Naam: Jan Wolfs  
img

Na de oorlog en tot in 1953-54 was er een beroepsrenner Kees Koot lid van W C Wilhelmina. De familie Koot had een schildersbedrijf. Een vriend van mij, Piet Vermeltfoort vertelde mij dat Kees eind 2007 was overleden, hij was 83 jaar. Manfred Krikke organiseerde in 1947 al wielerwedstrijdjes voor jongens die niet oud genoeg waren voor een KNWU licentie. Wij fietsten dan tussen het stadswandelpark en de Dommel. Mr Frans Otten zorgde voor prijzen. Manfred was toen al een organisator bij het wielrennen.