Bijdrager Anne Troost
Locatie 1.:Stratum |214 Tuindorp |Gasthuisstraat
Onderwerp.: Panorama - Stadsoverzichten |Stratum
De Wilgenhof
Reacties
Naam: Peter Weijtens
Klopt, Fanny. Voor de school staand, in de Gasthuisstraat was links de Montessori-school en rechts de Fröbelschool, met zuster Wyberta (klein en dik) en zuster Vincent (lang en mager als een lat). Waarom ging de een naar de Montessori- en de ander naar de Fröbelschool? Had dit misschien te maken met standsverschil?
Na een jaar gebracht en opgehaald te worden door moeder, deden we het daarna op eigen houtje! Wat een watjes tegenwoordig! Halen en brengen tot op het V.O.! Vooral bij regen; auto's op de stoep van de school. Wat een helden waren wij!
Naam: Vic van Lijf
Het jaartal is ruwweg te bepalen door het feit dat de gashouder er nog staat. Dus tussen 1945 en ? Is Montessori sjieker dan Fröbel? Dan zat ik verkeerd. Achter de 7e populier van de 2e rij, ons huis tot aan ons trouwen. Mijn vrouw woonde links van de 1e boom, dus een van de vele tuindorphuwelijken.
Naam: Peter Weijtens
Fanny, ja, ik heb in de Rozemarijnstraat gewoond, naast het NSU-huis van M. Prinssen. Woon tegenwoordig er niet ver vandaan, nl. op de Heezerweg. Dan ben jij volgens mij het zusje van Bob, Martien en Frank. Jullie woonden tegenover het NSU-huis. Ben jarenlang bevriend geweest met de jongste zoon van hun kinderrijke gezin, Alouis (Wies).
Naam: Gijs Dijsselbloem
Toen wij in de zesde klas zaten, deden wij onze plechtige communie. Voor deze gebeurtenis kregen wij verdiepingsdagen waarin wij geestelijke voorlichting kregen van pastoor Sicking. Drie dagen lang gingen wij vanuit de Tuinstraat (St Jorisschool) naar de kapel van het bejaardenhuis in de Gasthuisstraat, waar we (jongens rechts en meisjes links) stichtelijk werden toegesproken en ze ons de hemel in probeerden te bidden. Of dat laatste geholpen heeft moeten we maar afwachten. Dit was de enige keer dat wij op de meisjesschool kwamen, want dat was normaal verboden gebied.
Naam: Petri van Gelder
Ook ik heb op de lagere school in de Gasthuisstraat gezeten tot m'n 12e (1944) en herinner me nog goed dat grenzend aan onze speelplaats de twee gescheiden speelplaatsjes waren van de kleuterschooltjes; er was inderdaad standsverschil: het fröbelschooltje was gratis en voor de Montessorischool moest betaald worden. Deze kinderen hadden dan ook duurder speelgoed tot hun beschikking, stepjes met rubber bandjes, poppenwagentjes en ander luxe speelgoed terwijl op het fröbelschooltje alles zeer sobertjes was.
En de oude mannetjes zaten achter de ramen van hun grote zaal de spelende kinderen te bekijken terwijl ze de aardappelen schilden of een pijpje rookten.