EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

30

Bijdrager:

Jaar:

1900

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stratumseind

Onderwerp 1.:

Bruggen / Tunnels / Viaducten

Onderwerp 2.:

Overige Bruggen

Onderwerp 3.:

Vestebrug, Stadsgracht

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Stratumseind, Brug over de Stadsgracht (1)

Beschrijving

Het Stratumseind op een zomerse dag rond het jaar 1900, gezien richting Stratum.
==== De oude titel bij deze foto was: "Stratumseind, Brug over Dommel, 1900." Deze is inmiddels gecorrigeerd, doch een aantal opmerkingen slaat nog op de oude titel. (Red.) ====


Geplaatst op

08-04-2005

Reacties:

Datum: 29-06-2005
Naam: René Willaert  
img

Het brugje dat jij noemt is niet de brug over de Dommel maar over de toenmalige Oude Stadsgracht. Kijkend naar de afmetingen en plaats van het Kantongerecht. Ik neem aan dat na deze foto de Stadsgracht is gedempt, maar wel haar naam heeft gehouden.


Datum: 06-07-2005
Naam: Pim Bense  
img

Het brugje op de voorgrond is inderdaad het brugje over de Oude Stadsgracht, maar het grote gebouw (3e van links) is niet de latere Krabbedans; de foto kijkt namelijk uit over het tweede deel van het Stratumseind, richting de zgn. tweede brug over het Stratumseind aan het molenwater. Het pand op de foto staat ter hoogte van de Molenstraat.


Datum: 08-07-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Foto 638 is in de andere richting genomen vanaf de zijkant van dit café. Daarop zie je de Catharinakerk, en hier niet. Dus da's duidelijk


Datum: 14-08-2006
Naam: Erie Coolen  
img

Pim, het grote gebouw (3e van links) is volgens mij het gebouw waar het alom bekende Chinese restaurant Pom Lai jarenlang heeft gezeten. De brug over de Dommel ligt aan het eind van die rij huizen.


Datum: 18-03-2007
Naam: Jan Toirkens  
img

En wat hier de Stadgracht wordt genoemd, heette in de volksmond 'Het Molenwater', althans volgens mijn vader, geboren in 1912, die hier vlakbij woonde aan de Begijnhof. Ik had met hem langdurige discussies over het feit of dat Molenwater een tak van de Dommel was nabij de Plekhoek.


Datum: 09-10-2007
Naam: Jo Linsen  
img

Wat was de naam van het café op de hoek? Rond 1926 was op het Stratumseind een café De Roskam. Zijn hier foto's van?


Datum: 20-06-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Café de Roskam zat in die tijd op de Hoogstraat - hoek Botstraat. Het is na de sloop wel diverse keren verhuisd en zit nu op de Schootsestraat.


Datum: 06-12-2008
Naam: Ad Matheeuwsen  
img

En naast het pand van Lamers zat de viswinkel van Koelewijn.


Datum: 06-12-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Mij is alleen de viswinkel van Van Breukelen bekend. Nooit geweten dat Koelewijn er heeft gezeten.


Datum: 19-01-2009
Naam: Ada Kuijvenhoven-de Kraker  
img

De viswinkel van Koelewijn zat op de Heezerweg, en niet op het Stratumseind, naast de groentewinkel van Mulder. Die viswinkel van Koelewijn op de Heezerweg is de winkel waar Peter Koelewijn van "Kom van dat dak af" geboren is, schuin tegenover de Heistraat. Ik woonde zelf op de Heezerweg en kan het me heel goed herinneren. In hetzelfde stukje zat de "Knoop", die garen en band e.d. verkocht.


Datum: 07-06-2009
Naam: Harm Gijselhart  
img

Maar is deze foto dan vanaf de achterzijde genomen? Stratumseind lijkt me namelijk veel te smal om een foto van deze afstand te maken.


Datum: 09-06-2009
Naam: Ad Pluijm  
img

Als je de brug en de eerste twee panden links weglaat komt slagerij Peels Weijtens (nu de Kram) en sta je op het pleintje, waar rechts groenteman Sanders zat.


Datum: 10-06-2009
Naam: Truus van Rooij-Sanders  
img

Het café staat precies op de plek waar later de groentezaak van mijn vader stond. Vroeger stroomde de Dommel ook langs ons huis. Vandaar dat bruggetje.


Datum: 12-06-2010
Naam: Piet Alderliesten ( nu Pierre )  
img

Die houten brugleuningen waren ook in het Stadswandelpark. Toch heel iets aparts. Dat zie je nu niet meer. Verderop bij de Dommel kon je heel mooie gekleurde stenen vinden. De mooiste combinaties. Steen met een glasstructuur. Erg bijzonder. Nu zou je ze verkopen. Toen vond je het normaal want er waren er genoeg.


Datum: 13-06-2010
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Vanwege die brugleuning verwijs ik graag naar foto 7480. Het is wat Pierre zegt, 'iets aparts'.