EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

29617

Bijdrager:

Jaar:

1965

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

233 Sintenbuurt

Straat:

Heezerweg

Onderwerp 1.:

Muziek & Zang

Onderwerp 2.:

Koren / Zangverenigingen

Onderwerp 3.:

Tivolikoor

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tivolikoor

Beschrijving

Deze foto van het Tivolikoor zal in de zestiger jaren van de vorige eeuw zijn gemaakt en staat op blz.35 van het boekje "Vijftig jaar Tivoli 'n halve eeuw Kerkgeschedenis in Geldrop en Eindhoven" dat in september 1979 werd uitgebracht.


Geplaatst op

28-10-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 29-10-2011
Naam: Peter Markus  
img

Zesde van links, bovenaan, is dat misschien Peter van Moorsel, de latere dirigent?


Datum: 24-03-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Het jaartal 1965 kan niet kloppen. De simpele reden is dat achterin Paul Smit staat. Paul is van 1943, net als ik, en kan dus onmogelijk nog op 21- of 22-jarige leeftijd bij de jongens hebben gestaan. Een nog niet gemuteerde jongensstem van zo'n 18 jaar kwam nog wel eens voor, als je niet te hard gegroeid was, maar was redelijk zeldzaam.. Ed van Kruijsdijk, die ik goed gekend heb, zit er dus, wat de datering betreft, naast.


Datum: 26-03-2014
Naam: Lenie Streun Thans  
img

Peter van Moorsel staat in dezelfde rij als Pater Smulders, de derde jongen naar rechts met bril. De foto is beslist niet van 1965.


Datum: 26-03-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Ik ga proberen uit te zoeken van welk jaar deze foto moet dateren. Uiterst rechts staat pater rector Hermans. Mogelijk dat ik via zijn "ambtstermijn " wat dichter bij de werkelijkheid kom. Verder ben ik bezig nog wat namen te verzamelen, mede dank zij de grote versie. Ik kom er nog op terug.


Datum: 26-03-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Deze foto van het Tivolikoor kan inderdaad niet van 1965 zijn.. De aanwezigheid van pater rector Hermans bewijst dat, aangezien zijn termijn als rector eindigde op 26 augustus 1961. Zo staat het in het boekje "Vijftig jaar Tivoli" De foto zou dus nog wel in 1961 gemaakt kunnen zijn. Maar waarschijnlijk is hij van een eerder jaar, gegeven nogmaals het feit dat mijn oude schoolvriendje Paul Smit er nog bij staat. Paul zou dan hier 17 of 18 jaar oud zijn geweest. Dat lijkt me niet aannemelijk.
Deze foto staat inderdaad in het boekje "Vijftig jaar Tivoli", maar een jaartal wordt er niet bij vermeld.


Datum: 26-03-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Ter verificatie van leeftijden zijn er twee foto's waarop Paul Smit en ik staan. De eerste dateert van 1947 van kleuterschool St Bernadette (foto 29664) en de tweede is van 1950 van de eerste klas lagere school aan de Thijmstraat (foto 21840)..


Datum: 26-03-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Ondanks het feit dat ik destijds fanatiek lid was van het koor sta ik niet op deze foto. De enige reden kan zijn dat ik met de kweekschool op werkweek was in Lunteren. Dat was in juni 1960. Het is dus redelijk veilig om 1960 als jaartal te nemen. Dan zou Paul Smit zo'n 16 à 17 jaar zijn geweest, afhankelijk van zijn geboortedatum. Ik ben van 5 juni 1943 en was daardoor inmiddels 17. Ik zou bovendien niet meer bij de jongens hebben gestaan, aangezien mijn stem al lang en breed gemuteerd was door een snelle lichaamsgroei.


Datum: 27-03-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Als toegezegd heb ik mijn geheugen op de proef gesteld en kan ik toch nog redelijk wat namen reproduceren.. Dat was in die zin wat lastig doordat vooral de mannen niet in hun normale opstelling stonden, maar toch.
Uiterst links: pater Smulders, links achter pater Smulders staat Cas Fedder, daarnaast Jan van Kruijsdijk. De achterste rij v.l.n.r.: Jan v.d. Widenberg, Ad(je) v. Lieshout, Joop Boerrigter,, ?, Jos Merkx, Daniël Janssen,, ?, Michel Tournoy, Kees Sanderse, Simon van der Geest (pal onder de lamp), ?, Jan Steenman, ?,?,?,Theo Sanderse, Harrie v. Engelen, ?.
Voorlaatste rij v.l.n.r.:?, Jacbos, André Clavaux, Ooms, Harry Heijnen, van Hout, Martien Delhaes, Huub Breg, Ties Tournoy, Andries Ekas, Schrurs, ?,?, Jan Boom, ?, Leo Spoor.
Voorste rij mannen v.l.n.r.: ?, ?, Jan Vermeulen, Huub Sarbach, Guus Kauffeld , Wil Verhoeven, ?, Piet Schienmakers, van Hoek, ?, Wiebe Ekas, ?,?,?, Richard Kroes.
Voor Richard Kroes,, Jan (Muk) Vialle, Koos v.d. Berge (jeugdleider).
Voor Jan Vialle en Koos van den Berge staat Antoon Constant, daarnaast Marinus Vennix en voor Marinus Vennix staat rector Hermans. Tot zover de mannen. De jongens komen nog, want dat is nog een kleine puzzel..


Datum: 28-03-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Enkele kleine correcties van namen die ik inderhaast verkeerd heb weergegeven:
Huub Sarbach moet zijn Louis Sarbach en Piet Schienmakers moet zijn Piet Schoenmakers.
De namen van een aantal jongens volgen nog.


Datum: 28-03-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Een aantal namen van de jongens. Van de jongens ken ik niet zoveel namen meer als van de mannen. Dat heeft te maken met het generatieverschil tussen de wat oudere jongens en de "kleintjes". :Leeftijdgenoten of bijna leeftijdgenoten kon ik nog wel terughalen, maar bij de jongere jongens was dat veel lastiger. daarbij komt dat het inmiddels meer dan 50 jaar geleden is. Maar toch. Hier komen er wat:
Achterste rij v.l.n.r.: ?,?,?, Kees Adriaanse (met bril),Paul Smit, Ton Bloemers, ?,?, Teun van de Kruisdijk,
Voorlaatste rij v.l.n.r.: Hennie Nijhof (met blonde kuif), Peter van Moorsel, Willie Pero, ?, Jos Sanders, ... Kalb, Fred Gündlach, Wal Gündlach, ?, Peter van Meegen.
Middelste rij v.l.n.r: ?,?,?,?, Willie Ekas, Cor Jacobs, Peter Heijnen, ?, Theo Koenen, ?,?,?, Sjef Engelen.
De tweede rij van voren geen resultaat.
De voorste rij: 12 e van links oftewel 8ste van rechts: Pierre Bottenberg


Datum: 28-03-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Bij dit soort foto's is het altijd een vraag wie van deze mensen nog in leven zijn. Voor de mannen geldt dat natuurlijk in bijzondere mate. Voor de jongens geldt dat de leeftijden nu variëren van pakweg 60 tot in de zeventig. Ik blijf het een merkwaardige vaststelling vinden, omdat je zelf midden in deze groep hebt gestaan.