Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1929
Locatie 1.:Woensel |412 Hemelrijken |Boschdijk
Locatie 2.: Woensel |412 Hemelrijken |Hemelrijken
Onderwerp.: Horeca |Cafés |Woensel, Riche
Café Bar Riche. (1)
Beschrijving | De 250e foto op deze site toont de hoek Boschdijk-Hemelrijken. De klinkerwegen, telefoonpalen, auto's en het prachtige trapgeveltje zouden zo het decor kunnen zijn van een nieuwe tv-serie. Maar helaas bestaat er niets meer van. Zelfs Café Bar Riche op de hoek heeft het loodje gelegd. Van deze foto vernemen we graag meer bijzonderheden, waaronder een schatting van het jaartal. De volgende foto is van dezelfde plaats, maar recenter. |
---|---|
Geplaatst op | 19-05-2005 |
Reacties
Naam: Luc van Antwerpen
Gezien de bovengrondse leidingen, straatlantaarns en de afgebeelde automobielen schat ik de dertiger jaren. In ieder geval voor de 2e wereldoorlog. In het begin van de oorlog liepen mijn moeder en vader precies voorlangs dit geveltje in de richting van hun vriend Jan Hegge die een kapperszaak had op de Boschdijk, een eindje verder. Het hoekpandje was toen een danstent. Er liep een Duitse Feldwebel naar buiten, die terwijl hij zijn dienstpet op aan het zetten was, met zijn schouder tegen mijn vader. Mijn vader sprak toen de memorabele woorden: ''Ken de nie uitkijken verrekte rot Mof''. Terwijl mijn ouders hun weg vervolgde, werd mijn vader staande gehouden door deze ''Mof'' die met getrokken Luger aan mijn vader vroeg: '' Was haben sie so eben gesagt, was sol ''Rotmof'' bedeute'', waarop mijn vader antwoorde:''Dat weet ik niet, dat zeggen ze hier allemaal''. Na mijn vader een tijdje nijdig aan te hebben gekeken onder bedreiging met de Luger richting mijn vaders hoofd, mochten ze doorlopen. ''Mijn geluk was, dat het aan het beging van de oorlog gebeurde, later wisten ze heel goed wat ''RotMof'' betekende''vertelde mijn vader. Bizar om dit pand nu eens te zien. Overigens, het stond er nog toen ik aan de overzijde naar de St Johan Bergmansschool ging, in 1960. Er was in de oorlog (volgens mijn vader) en voor zover ik het me kan herinneren een aflopend stenen trapje als je de deur uit kwam lopen. Om die reden had de RotMof ook wat ''vaart'' toen hij tegen m'n vader opliep.
Naam: Hans van Melis
Ik had al naar het exacte jaartal, namelijk 1929, verwezen maar hier dan de complete tekst: De splitsing Boschdijk Hemelrijken. Het moet 1929 zijn de sigarenzaak van H.C. Rooijmans is al gebouwd, nr 183 is weer in zijn oude staat hersteld en de winkel van J. van Hapert is nog in aanbouw.
Later komt hier de Woenselse Apotheek.
Naam: Wil van Hout
Of je nu links van de weg liep, of je liep rechts, het maakte niets uit.Je moest aan de kant en de straat op. Ze liepen je gewoon onderste boven als je niet vlug aan de kant ging. Met jonge mensjes hadden ze soms nog wel enige passie. Maar toch heb ik als 13 jarige jongen eens een schop onder mijn achterste gekregen van zo'n veld-webel. Zo een met een groot stuk ijzer aan een ketting op zijn borst, in de vorm van een banaan. Ik had hem per ongeluk aangestoten met een ijsje in mijn hand en denk dat er iets op zijn uniform gekomen was.
Naam: Bruno Donders
Ik herinner mij de kruidenierswinkel van de Vorst nog goed, met de bakken suiker en andere grutterswaren achter de toonbank, die dan in bruine builen werden afgewogen en afgeleverd. Naast het pand was een pad dat wij het "broertje van de vorstse pad" noemden en waar we soms gingen spelen (zonder toelating wegens "te ver van huis"). Aan de rechterkant langs het pad was een ligusterheg waar "Broertje van de Vorst " ooit met een windbuks een mus doodschoot (toen vonden we dat geweldig).
Naam: Frans van der Vorst
Bruno. Ik herinner mij nog steeds als de dag van vandaag die omgeving. Ik heb zelf vanaf mijn 2 jaar gewoond op no 175. Willem van der Vorst was mijn vader en het loodgietersbedrijf was van Sjef en van mij. Achter in dat pad woonde, zoals wij hem noemden, Willie Kalk. Hij had een stukadoorsbedrijf en wat verder daar achter woonde joodje Jessen, een eierboer. In 1942 stond mijn gezicht vol met wratten en joodje had deze voor een cent van mij gekocht. De dag daarop had ik geen enkele wrat meer! Enkele dagen daarna is joodje opgepakt door de Duitsers en heb hem nooit meer gezien. Ik kan de naam Donders wel vaag herinneren maar Bruno niet.
Naam: Eric Kemperman
Vergelijk met foto 21072. Deze foto is duidelijk van eerdere datum (geen vluchtheuvels), en zal ergens in de jaren '30 zijn genomen. Nog geen oorlogsschade te zien. Ook de (weinige) auto's zijn erg vooroorlogs.
Misschien biedt de steiger rechts een aanknopingspunt voor de datering?
<<< Eric, zie de reactie van Hans van Melis dd. 22-09-2006 (red.) >>>