EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

2937

Bijdrager:

Jaar:

1999

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

624 Drents Dorp

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Strijp

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Drents Dorp vanuit de lucht. (5)

Beschrijving

Nou ja, niet echt vanuit de lucht maar vanuit de lucht boven de kaart. Vroeger vóór 1920 was alles boven de Meidoornstraat Woensel. Dat stukje groen aan de Halvemaanstraat ligt dus in Woensel. Wij claimen dus een Kwartmaanstraat.
Nu mijn vragen:
1. Wat is die groene vlek boven de Zutphenstraat?
2. Wat is de officiële betekenis van de afkorting L.E.W.?  Wij in Woensel zeiden Lomp En Woest. Niet waar Wil?


Geplaatst op

13-02-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 14-02-2006
Naam: Diny Nagel-Grave  

Wat de groene vlek boven de Zutphenstraat is weet ik niet, maar dat was vroeger volgens mij een speelveld bij de speeltuin Eindhoven West.

Volgens mij betekend LEW: Legato Eindhoven West. Legato was geloof ik, de voetbalclub van Oostenrijkers die daar woonden. Ik kan het mis hebben maar zo is het mij altijd verteld.Een oom van mij, hij was een Oostenrijker heeft hier voor de oorlog nog gevoetbald.


Datum: 14-02-2006
Naam: Willem Verstegen. Best  
img

De officiele betekenis van de afkorting LEW is: SV. Ligato Eindhoven West. Zie LEW site.


Datum: 14-02-2006
Naam: Diny Nagel-Grave  

De kerk links die op de afbeelding wordt bedoeld was naar mijn idee geen echt kerkgebouw, maar een gebouwtje wat voor bijeenkomsten van de Jehova werd gebruikt. De Christelijk Gereformeerde kerk op de hoek van de Plaggenstraat/Beukenlaan was wel een echt kerkgebouw. Wat hadden we vroeger toch veel kerken in Eindhoven nietwaar.


Datum: 19-02-2006
Naam: W.F.G. Van der Elst  
img

Het kerkje links in de Plaggenstraat was oorspronkelijk een magazijn van de kruidenierszaak Kanters op Plaggenstraat 46, zij hadden ook een manufacturen winkel op nummer 48. Dit magazijntje werd later verhuurd als feestzaal. De hele buurt vierde er hun bruiloften en partijen. Ik heb daar mijn eerste voetbalwedstrijd op TV gezien (PSV-Eindhoven), toegang 10 cent!. Het gebouwtje werd later ook gebruikt door de Kajotters in de jaren '50 en '60.
Later nadat de familie Kanters vertrokken was, werd het de Koninkrijkszaal van de Jehova Getuigen, omstreeks midden jaren 60? Het gebouwtje zelf dateert van rond 1950.


Datum: 23-11-2006
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Diny bedoelt de kerk in de Venstraat, neem ik aan. Daar staat ook nu nog de Maranathakerk, ik geloof dat die van de Pinkstergemeente of zoiets is. Ook op de hoek Apeldoornstraat-Elburglaan staat een kerkgebouwtje (De Bron genaamd), daar zit ook één of andere protestantse afsplitsing. Ik weet niet welke, voor mij als katholiek is dat allemaal één pot nat. Niet verkeerd bedoeld overigens hoor.
De groene vlek boven de Zutphenstraat moet het grasveld van de Lochemstraat zijn, rondom speeltuin De Willem. Het oranje gedeelte rechts daarvan is dan de Palletpool en de 2 nog resterende houten huizen (aan de Lochemstraat).
Overigens liggen aan de linkerzijde van de Apeldoornstraat ook 2 oranje vlekken. Hebben daar vroeger ook ooit huizen gestaan of zo? Nu staat er in ieder geval niks meer.


Datum: 08-04-2007
Naam: Walter Van der Elst  
img

De speeltuin van SEW, Speeltuinvereniging Eindhoven West was in de jaren 50 gelegen tussen de Lochemstraat, Apeldoornstraat en Elburglaan.
Hier werd later op de hoek Elburglaan/ Apeldoornstraat het buurthuis van BEW gebouwd (voorheen hoek Halvemaanstraat/ Needestraat), midden/eind jaren 60 werd dit gebouw overgenomen door de Vergadering van Gelovigen (kerkje van Prijt, voorheen aan de Iepenlaan)


Datum: 08-04-2007
Naam: Jo Stöver  
img

Vraag 1: wat is die groene vlek boven de Zutphenstraat? Antwoord: achter de speeltuin, ingang Apeldoorstraat, was een voetbalveld waar wij, toen ik naar de St. Franciscusschool ging, veel voetbalden, vooral 's woensdagsmiddags als we vrij waren.


Datum: 08-04-2007
Naam: Ap ten Hartog  
img

De groene vlek boven de Zutphenstraat is een voetbalveld geweest. Deze hoorde bij de speeltuin. In een van de houten huizen in de Lochemstraat woonde een fam. de Heer.


Datum: 08-04-2007
Naam: Ap ten Hartog  
img

Even mijn hersens laten kraken, in het andere huis woonde de fam.Versantvoord(t). Deze man woonde vroeger in de Laagstraat (Gestel), hij was gehuwd met een vrouwtje uit Indië.


Datum: 08-04-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Ap, ik herinner me nog dat de fam Versantvoort aan de Halvemaanstraat woonde, vrijwel direct rechts als je van onder het viaduct kwam. Jazeker, hij een grote vent, zij een Indonesische vrouw die heerlijk kon koken. Ik maakte in mijn schooltijd muziek met hun zoon Gerrie. Hebben wij het over dezelfde familie?


Datum: 08-04-2007
Naam: Ap ten Hartog  
img

Ben, Versantvoort werkte bij de Philipsgarage op strijp III, hij zat daar op een kantoor.


Datum: 08-04-2007
Naam: Rene van de Westelaken  
img

Volgens mij hadden ze ook een Doortje Versantvoort.


Datum: 08-04-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Klopt, dan hebben we het over dezelfde, Ap. Die is dus later aan de Halvemaanstraat gaan wonen. Ik kwam daar rond 1962/1963 over de vloer met mijn Plechtige communie-gitaar.


Datum: 19-12-2011
Naam: Paul van der Cingel  
img

Het kerkje hoek Plaggenstraat waar Diny het over heeft, was inderdaad van de Gereformeerden, de dominee in die tijd, kort na de oorlog was ds Nederlof. Protestanten zochten vaak een niet-katholieke huisarts. Mijn ouders waren niet zo streng in de protestantse leer, maar voor de gereformeerde dominee kon het er mee door, liever een flauwe protestantse arts dan een katholieke, zo ging dat in die tijd. al moeten we de verschillen niet overdrijven, over het algemeen respecteerde men het geloof van de ander.