Bijdrager Peter Vermeulen
Locatie 1.:Strijp |616 Strijp S |Philips Complex Strijp 1/S*
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Philips |Complex Strijp 1 / S
Philips Complex Strijp S
Beschrijving | |
---|---|
Geplaatst op | 08-09-2011 |
Reacties
Naam: Gerard Nachbar
Op het Veemgebouw links staat de zendinrichting van Philips-TV, dus het moet om begin jaren '50 gaan. Aan de horizon zie ik iets dat hoogspanningsmasten zouden kunnen zijn. Peter, misschien brengt een vergroting uitsluitsel? Het zou dan gaan om een hoogspanningsverbinding tussen het PNEM-verdeelstation Woensel II (bij spoorlijn en RPI; heet nu Eindhoven-Noord) via Roermond naar de PLEM-centrale in Lutterade, bij de Staatsmijn Maurits bij Geleen. Heel weinigen weten dat de oerversie van deze verbinding al in 1943 operationeel was: midden in de oorlog!! De Duitsers hadden er belang bij dat de mijnen bleven draaien, bijvoorbeeld op een centrale in Geertruidenberg of Zuid-Holland. PS. Ik bedoel dus niet het lijntje 2x3 tussen het verdeelstation Woensel I aan de Boschdijk en Helmond, dat uit de jaren 1919-1921 stamt.
Naam: Peter Vermeulen
Op verzoek van Gerard is de grote versie toegevoegd.
Naam: Gerard Nachbar
In de vergroting zie je naast antennes op de daken van complex S ook hoogspanningsmasten. In de vergroting van foto 27441, een luchtfoto van noordelijk Woensel (Barrier) zijn 9 hoogspanningsmasten geheel of gedeeltelijk zichtbaar. Ook van Eindhoven zijn oude topografische kaarten 1 op 25000 online en zeer gedetailleerd zichtbaar. Zo ook het tracé van die hoogspanningslijn, dat nagenoeg gelijk is aan het huidige tracé door Woensel tussen de verdeelstations Eindhoven-Noord en Eindhoven-Oost (Tongelre). Ga naar www.watwaswaar.nl, kies bij WAT "Topografische kaarten (1.875)" en klik op vakjes met delen van Eindhoven. Vooral de bladen 51D en 51G zijn interessant. De oudste versies van deze kaarten dateren van 1953. De gedetailleerdheid en de betrouwbaarheid van deze ambtelijke kaarten zijn zeer groot.
Naam: Tini van Rooij
Gerard, als ik jou goed begrijp was er sprake van 3 tracés: De huidige lijn waarvan op bovenstaande foto en op foto 27441 dus de masten te zien zijn, een lijntje naar Helmond, dit heb ik teruggevonden op de topografische kaart van 1937 en op foto 24847 en een lijn naar Limburg. Van die laatste lijn kan ik niets terugvinden. Wel meen ik me te herinneren dat er vroeger een hoogspanningslijn de Woenselsestraat kruiste. Die kruising lag veel dichter bij het centrum dan de huidige lijn op de Bisschop Bekkerslaan, in mijn herinnering zelfs een flink stuk zuidelijk van de Vlokhovense kerk. Kun jij dat bevestigen?
Naam: Gerard Nachbar
Tini, laat ik beginnen met de situatie NU, anno 2011. Daarvan bestaat ook een kaart. Zie hiervoor geodata.rivm.nl/netkaart.html. Op deze kaart kun je inzoomen tot het niveau van de dorpspomp. Wat ik vermoed is dat de oerversie van 1943, tussenversies en de huidige versie tussen Eindhoven-Noord en Eindhoven-Oost ruwweg hetzelfde verloop hadden/hebben. Er kan een 200 meter verschil zijn, bijvoorbeeld als een nieuwere versie naast de bestaande wordt gebouwd, waarna de oude versie wordt gesloopt. Verder sluiten we uit dat je het niet hebt over die joekels van hoogspanningsmasten van het 380 kV-koppelnet , want die staan oostelijk en noordelijk van Woensel, zie bovengenoemde netkaart. Blijft over de oorspronkelijke lijn vanuit het station Woensel I, zie foto 24847, richting Helmond. Die kruiste inderdaad de Woenselsestraat veel zuidelijker. Ik weet niet van welk jaar jouw herinneringen dateren, maar ik schat dat een en ander rond 1955 is gesloopt. Ga ik voor je uitzoeken. Het tracé staat ook op kaarten van Eindhoven uit 1931 die ik bezit. Op WatWasWaar.nl kun je het tracé op de eerste naoorlogse kaarten volgen van Woensel II naar Lutterade.
Naam: Gerard Nachbar
Heb het even uitgezocht. (Bläsing, Mensen en spanningen.) Al in 1949 is de 50 kV-lijn tussen Woensel I en Helmond gesloopt. Dat kon omdat in 1948 een [ondergrondse] kabel naar Helmond is aangelegd. De lijn kruiste de Boschdijk, Woenselschestraat, Kronehoefstraat (is een foto van Martien Coppens van) en de Eckartscheweg.