EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

28666

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Frederik van Eedenplein

Onderwerp 1.:

Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen

Onderwerp 2.:

Kermis

Onderwerp 3.:

Overige Kermissen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Luna Park Frederik van Eedenplein

Beschrijving

Was dit wellicht ter ere van het 100-jarig bestaan van de harmonie Musis Sacrum (1948)?


Geplaatst op

06-07-2011

Reacties:

Datum: 07-07-2011
Naam: Ad Pluijm  
img

Luna park? Ik ben er geweest, maar mijn ouders noemden het vlaamse kermis. Kan dat kloppen? Wij hadden wel kennissen in België wonen.


Datum: 07-07-2011
Naam: Sjef van Eijk  
img

Op de boog in het midden van de foto staan de woorden Luna Park. Volgens wikipedia werd deze naam voor het eerst gebruikt in 1903 voor een amusementspark op Coney Island in de VS en had te maken met een 'ritje naar de maan' in dit park. Uit mijn eigen jeugd herinner ik me vaag een Luna Park ergens in de Limbeek, op een terrein waar ook wel ooit een circus stond. Het was in ieder geval niet op de normale kermistijd.


Datum: 08-07-2011
Naam: Frank Zuylen  
img

Er valt een puzzelstukje op zijn plaats. Ik herinner me dat ik als kind eens op een avond mee naar de kermis mocht op het Frederik van Eedenplein. Welk jaar dat is geweest eet ik niet, maar het kan heel goed 1948 geweest zijn.


Datum: 08-07-2011
Naam: Ben Dankers  

Ik heb het idee dat Sjef wel eens gelijk kan hebben. Het van Eedenplein was veel eerder bestraat en als de foto is genomen met de rug naar de Eedenstraat, dan zouden de torens van de Catharinakerk en mogelijk zelfs de Paterskerk er op kunnen staan. Het gebouw rechts op de foto heeft iets weg van de scholen destijds aan het Hemelrijken. Ik denk ook dat de "belangrijke man" met slipjas en anjer weleens een van onze oud-burgemeesters zou kunnen zijn, maar wie?


Datum: 09-07-2011
Naam: Sjef van Eijk  
img

Deze foto zat in een map met allerlei foto's van de harmonie Musis Sacrum, onder andere van hun 100-jarig bestaan in 1948. Ik heb de foto eens flink uitvergroot en kwam er achter dat op de kiosk een spandoek of bord is aangebracht met daarop de tekst '100 jaar Musis Sacrum'. Kijkend naar de diashow horend bij foto 28664, waarop een openingsceremonie op het Frederik van Eedenplein te zien is, vermoed ik dat het de opening van onder andere dit Luna Park was. De heer met de 'hoge zijje' staat ook op foto 3 van de diashow, links van de heer Van Doorne. Het Luna Park uit mijn herinnering is van begin jaren zestig en hoorde dacht ik bij de herdenking van de bevrijding.


Datum: 10-07-2011
Naam: Frank Zuylen  
img

Dit is het Frederik van Eedenplein, geen twijfel mogelijk. De foto is genomen vanaf de triomfpoort die voor deze gelegenheid was opgericht. De fotograaf staat met de rug naar de Zwembadweg. In 1948 was een groot gedeelte van het plein nog onverhard. Dat is op de luchtfoto uit 1952, van het circus Mikkenie op het plein, nog goed te zien. De daken rechts op de achtergrond zijn van de woningen aan de Edenstraat. De kap het dichtstbij is het huis van de familie Pessers, Edenstraat 29. Het lange dak rechts daarvan, met nog net zichtbaar een stukje topgevel, is van de huisnummers 90 (familie Kersten), 92 (gebroeders de Bruin) en 94 (familie van den Broeck, onze buren). Ik heb ook de andere foto's bij de diashow van foto 28664 bestudeerd en daarop is de triomfpoort te zien, evenals een sfeerbeeld van het Lunapark bij avond.


Datum: 04-09-2016
Naam: Jack Werlotte  
img

Lunapark is de naam van een kermisattractie, waarmee L. Janvier van 1950 tot 1960 de kermissen bezocht. Janvier was ook de eigenaar van de stoomcarrousel die nu al jaren in de Efteling staat. De boog op de foto is de ingang van het Lunapark. De attractie is ook wel bekend als Cakewalk of Sjimmie-Walkthrough.


Datum: 20-09-2018
Naam: paul van der Cingel  
img

Ik herinner me de naam Lunapark ook, maar heb toen nooit het idee gehad dat het iets anders was dan een kermis. Janvier stond ook op het Wilhelminaplein in de kermisweek. Er was idd nog maar een gedeelte van het plein bestraat, ongeveer vanaf de ingang van het park, t.o. de ingang van het kerkhof tot ongeveer het midden van de huizen aan de Edenstraat, circus en kermis stonden op het onbestrate deel.