Bijdrager Nico van Otterdijk
Jaar: 1935
Locatie 1.:Strijp |614 Schouwbroek |Strijpsestraat
Onderwerp.: Overige Groepen |Zoekplaatjes
Reacties
Naam: Redactie EiB
Ferry (en andere zoekers !), grote versie toegevoegd. Benieuwd wat je er van kunt maken.
Naam: Redactie
Bauke Hüsken wees ons er op dat deze foto voorkomt in een van de fotoboeken van Karel Vermeeren. Even nakijken levert het volgende op: de foto staat in het boek "Eindhoven Verleden Tijd" van Karel Vermeeren, pag. 96. Volgens de begeleidende tekst is dit de oude jongensschool aan de Strijpsestraat die in 1932 werd verhuurd aan de Eindhovense Kunst-, Teken- en Schilderschool. Deze moest op hun beurt dit gebouw in 1936 verlaten ten behoeve van de doorbraak van de Tjalkstraat. Bauke, nog bedankt voor de tip.
Naam: Jan Toirkens
De combinatie met de tekenschool daar ligt dus voor de hand met Karel Vermeeren als tekenleraar (later). Opvallender is dat hij in Strijp daar ook op die zelfde school onderwijzer is geweest. Vandaar waarschijnlijk dat deze foto in zijn fotoboeken voorkwam. Volgens mij is inderdaad de vraag dus opgelost.
Naam: Kees van der Hoeven
De tekst van Jan Toirkens dat "Karel Vermeeren stond als onderwijzer aan deze St. Josephschool in de jaren 1931-1942" klopt niet met het feit dat het tot 1931 de Jongensschool was en daarna Kunstteeken- en Schildersschool.
Als Vermeeren tot 1942 les gaf aan de Josephschool in Strijp, dan is dat wellicht aan de St Trudostraat 10-10A (foto 11637) geweest.
Strijpsestraat 91 is de locatie tussen het huidige Strijpsestraat 163 (toen 89A) en Strijpsestraat 179 (toen 93). Het schoolgebouw lag wat van de weg af, ongeveer op de plaats waar nu de huizen Tjalkstraat 1-3 liggen.
Naam: Jan Toirkens
Helaas voor dhr. K. van der Hoeven, ik heb de informatie dat hij, Karel Vermeeren, zowel onderwijzer als tekenleraar was aan de Strijpsestraat. Komt uit de eerste hand van een van zijn zoons. Van origine was hij dus onderwijzer. Dat liep bijna naadloos over in het geven van extra tekenlessen etc. in de avond. Hij was er de oprichter van als het dan de Kunst-teken- en schildersschool werd. Hoe lang hij na 1931 nog voor onderwijzer speelde en waar, blijft dan nog even een open vraag. Hij was in ieder geval wel onderwijzer, ook aan die oude school aan de Strijpsestraat, dat werd me uitdrukkelijk meegedeeld. Overigens, Karel Vermeeren was ver weg familie van mij, we hadden gemeenschappelijke overgrootouders.
Naam: Kees van der Hoeven
Sorry Jan, ik bedoelde alleen te zeggen dat Vermeeren niet aan *deze Josephschool* les gaf van 1931-1942. Oké, in 1931 was het hier misschien nog wel Josephschool waar hij les gaf. Van 1932-1936 heeft hij hier ook les gegeven, dat bestrijd ik niet, maar dat was toen de Kunstteeken- en Schilderschool, geen Josephschool meer. Van 1937-1942 bestond dit gebouw niet meer en dan al helemaal geen les van Vermeeren hier.