EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

27919

Bijdrager:

Jaar:

2011

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

532 De Tempel

Straat:

Leuvenlaan

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Overige Scholen / Onderwijs

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De school Speciaal Onderwijs Eindhoven

Beschrijving

De school Speciaal Onderwijs Eindhoven, de locatie gelegen aan de Leuvenlaan, gezien vanaf Mechelenlaan.


Geplaatst op

11-04-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 09-01-2012
Naam: MarieLouise van der Zanden-van Gisbergen  
img

Als kind zat ik op deze school. Het gebouw dateert uit begin jaren '70. Bij de nieuwbouw werd de school 'De Speleman' gedoopt, een school voor basisonderwijs.
Momenteel werk ik in hetzelfde gebouw, als leerkracht. Deze school maakt nu onderdeel uit van 'De Taalbrug' en er wordt inderdaad speciaal onderwijs gegeven, aan kinderen met ernstige spraak-, taal-, en communicatieproblemen. Andere vestigingen van De Taalbrug bevinden zich aan de Toledolaan te Eindhoven en aan de Garnizoenweg te Venlo-Blerick.


Datum: 23-01-2020
Naam: AMGB (Louis) de Wit  
img

De school is ongeveer 1969 gestart in tien noodlokalen en het adres was Mechelenlaan. Aan de Baarle Hertoglaan stond al een andere stenen RK school (hoofd: dhr. Bakker) van de toenmalige Sint Josephvereniging. School Mechelenlaan had als hoofd dhr. C.A.M. Dongelmans (hij was als onderwijzer begonnen aan de Strijpse jongensschool en is daarna hoofd geworden van de jongensschool bij de Judas Taddeuskerk). De bouw ervan is in 1971 begonnen en is in 1972 meen ik opgeleverd. Het adres wordt dan Leuvenlaan 23. Pas enkele jaren later wordt de naam 'De Speleman' ingevoerd, ik meen op voorstel van dhr. Reijs (volgens hem was dat een figuur uit een Vlaams boek). Een groot schilderij werd bij de nieuwe naam in de hal onthuld. Het was een 14-klassige school en de lokalen voor de eerste klassen waren uitgebouwd: het waren speel-leerlokalen: daar konden de leerlingetjes nog af en toe de kleuterschooltijd tot leven verwekken. De school had een professionele handenarbeidzaal en een zeer ruim gymnastieklokaal. Al heel snel vroeg gymnastiekverenging Sparta toestemming om van de zaal 's avonds gebruik van te maken. Maar ook andere verenigingen kwamen er, zoals een taekwondogroep, die landelijk hoge ogen scoorde. Rond 1985 kwamen de twee katholieke scholen samen in dit gebouw: de aantallen leerlingen liepen terug. Dhr. Bakker is Dongelmans opgevolgd. In die tijd ben ik deels van school vertrokken om op het voortgezet onderwijs economie te gaan geven. Andere leerkrachten zijn naar andere basisscholen verhuisd om hun taak daar weer op te nemen. In 1985 veranderde lagere school door de samenvoeging met de kleuterschool in basisschool.