Fotonr.: 278
Bijdrager Kees Stravers
Jaar: 1966
Locatie 1.:Strijp |622 Het Ven |Noord-Brabantlaan
Onderwerp.: Gebouwen |Overige Gebouwen |Evoluon

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Het Evoluon (3)

Beschrijving Op 24 september 1966 werd door Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins der Nederlanden het licht ontstoken ten teken dat het Evoluon te Eindhoven officieel was geopend. Op de foto zien we Prof. Dr. J.F. Schouten, Prins Bernard, en Ir. Frits Philips tijdens een rondleiding na de opening.
Geplaatst op 16-05-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 05-10-2006
Naam: Dick Coolhoven img

Ter gelegenheid van de opening werd vanuit het park rondom het evoluon een wedstrijd gehouden met ca 10 ballonnen met manden eronder waar mensen inzaten. Ze werden gevuld met waterstofgas (van Philips gasfabriek op de Hurk). Er zou ook een hetelucht ballon meedoen maar dat vond de brandweer niet goed. In de ballon die het eerst opsteeg vloog als passagier de heer Frits Philips mee. De waterstof gasballonnen worden tegenwoordig haast niet meer gebruikt. Alles gaat met hete lucht.


Datum: 05-10-2006
Naam: Hans van Melis img

Als de brandweer al bezwaar had tegen hete lucht, zullen ze Waterstof (H2) na de ramp met de Hindenburg in 1937, zeker niet toegelaten hebben. Ik denk dat ze het inerte Helium (He) gebruikt hebben.


Datum: 06-10-2006
Naam: Dick Coolhoven img

De brandweer had geen bezwaar tegen de hete lucht maar wel de manier waarop die werd opgewekt nl met een grote OPEN vlam. Als er helium was gebruikt zou de brandweer juist geen bezwaar tegen de hetelucht ballon hebben gehad. Maar helium is erg duur en op de PHILIPS gastankwagen stond ook dat er waterstofgas in zat. Ik hielp destijds bij de ballonoplating maar moest mijn brommer al bij de zeelsterstraat afzetten en de rest lopen wegens het explosiegevaar van het waterstofgas.


Datum: 06-10-2006
Naam: Hans van Melis img

Het gevaar was al heel lang bekend, daarom had ik verwacht dat ze Helium gebruikt zouden hebben. Maar voor het prijsverschil lieten ze iedereen een groot risico lopen.


Datum: 07-10-2006
Naam: Dick Coolhoven img

Wat betreft het verhoogd risico heb je gelijk Hans, maar het is betrekkelijk. Het eventueel lekkende waterstofgas stijgt zeer snel op dus alleen vlak bij de ballon bestaat er brandgevaar. Verder is het soortelijk gewicht van waterstofgas de helft van helium. De met waterstof gevulde ballon kan dus meer meenemen. Weerballonnen die elke dag op vele plaatsen worden opgelaten zijn gevuld met waterstofgas. Voorzichtigheid met (open) vuur blijft altijd geboden.


Datum: 16-08-2008
Naam: Nico Broekmans img

Links naast prins Bernhard staat Prof. dr. Jan Schouten die, als directeur van het Instituut voor Perceptie Onderzoek, betrokken was bij veel projecten van het Evoluon.