EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2769

Bijdrager:

Jaar:

1946

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Akkerstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Gestel, Nutsschool Akkerstraat / De Trinoom

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Nutsschool aan de Akkerstraat. (1)

Beschrijving

Een klassefoto van 1946/1947 van de Nutsschool aan de Akkerstraat 30. Vijfde van rechtsonder is de inzender van deze foto.


Geplaatst op

01-02-2006

Reacties:

Datum: 01-02-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Hier heeft Pieter Verdonk van Eindhoven-eertijds ook op gezeten.


Datum: 01-02-2006
Naam: Diny Nagel-Grave  

47 kinderen in de klas! Bij ons op school was dat ook zo. Wat waren de onderwijzers vroeger toch goed. Moet je nou eens om komen, dan lopen ze gillend weg. En leren de kinderen op de lagere school heden ten dage nou écht zoveel meer als wij vroeger? Alle veranderingen (in het onderwijs) bleken vaak nog geen verbeteringen te zijn .


Datum: 22-02-2007
Naam: Nerissa Groeneveld  
img

Het meisje met donker haar en vlechtjes, dat helemaal rechts staat, een beetje ontevreden, en met een donker rokje aan, is Nerissa Groeneveld (95% zeker); de onderwijzeres is geloof ik juffrouw Oomens, de zuster van het hoofd der school, Piet Oomens. Is Ap ten Hartog Jaap, en woonde hij in de Guido Gezellestraat?


Datum: 22-02-2007
Naam: Ap ten Hartog  
img

Nerissa, ik ben niet Jaap, ik woonde in de Laagstraat (Gestel). De naam van de juffrouw is niet Oomens. Kan niet op de naam komen, ik zat van 1946 tot 1952 op school. Hoofd van de school was meester Rients. De andere foto van de Akkerstraat zegt mij niets.


Datum: 22-02-2007
Naam: Nerissa Groeneveld  
img

Ap, ik hoop dat de naam van de juffrouw weer bij je terugkomt, of dat iemand anders haar herkent. Blij dat je de andere bovenmeester nog weet, maar ik geloof dat zijn naam Rienks is, met een k, niet Rients. 't Was meen ik een Fries, en toen ik er was liep het tegen 't einde van zijn loopbaan. Lang, met wit haar en een witte snor, op een blozend gelaat. Droeg vaak een bruin pak met pofbroek. Heel vriendelijk. Piet Oomens heeft het toen van hem overgenomen (welk jaar weet ik niet). Hij was kleiner en slanker, met donker steil achterover gekamd haar en een bril op. Droeg vaak een donkerblauw pak. Andere leerkrachten waren mej. De Gilde en mijnheer Provoost. Gymleraar was mijnheer Caroll.


Datum: 23-02-2007
Naam: Ap ten Hartog  
img

De gymleraar was Knol of Krol. Een lange man. Van mijn oude klasgenoten zie ik niemand meer. Ik vertelde dat ik tot 1952 daar op school ben geweest, maar dat moet zijn 1949.


Datum: 23-02-2007
Naam: Hans van Eck  
img

De juffrouw is wel degelijk juffrouw Oomens.


Datum: 23-02-2007
Naam: Nerissa Groeneveld  
img

Ik denk dat de spelling toch Caroll was (oorspronkelijk Engels of Iers?), hoewel onze uitspraak er Krol van heeft gemaakt. Een aardige man. Ja, hij was inderdaad groot van postuur. Droeg ook vaak een pofbroek (bruin), die waren toen nog in de mode. Als er iemand jarig was maakte hij altijd 't zelfde grapje: Gefeliciflapstaart zei hij dan, en er werd steeds weer hartelijk om gelachen. Als we in de rij stonden of rondliepen, moest de grootste voorop en liep 't verder af tot de kleinste. We deden bokspringen, touw of paalklimmen, oefeningen in de ringen, en gingen de wandrekken op en af. Het ging er altijd vrolijk aan toe. Wat Diny over de grote klassen zei - ja, dat was toen een heel andere tijd, he? Tijdens de lessen werd 't praten niet aangemoedigd, tenzij je aan de beurt was. De klassen waren misschien zo groot wegens een tekort aan leerkrachten. Zou 't? Zoet met je armen overelkaar zitten, komt dat nu nog voor? De kinderen hadden dacht ik toen veel meer respect voor Meneer of Juf. Tegenwoordig is de hele focus weg van 't bord, maar meer op leerlingeninitiatief. Dit past meer bij onze tijd, maar kan 't lesgeven ook veel moeilijker maken. Vroeger dacht niemand eraan de schoolbanken eens lekker in een kringetje te zetten. Ik ben tot 1950 op de school geweest. Ben later als jonge onderwijzeres daar even op bezoek geweest, en ben door mijn collega's heel hartelijk ontvangen (Piet Oomens was toen hoofd). Ik woon nu in Melbourne, Australië.


Datum: 23-02-2007
Naam: Ap ten Hartog  
img

Nerissa, een paar namen: tweede rechts onder Paul Rademaker(s). Tweede rij onder: eerste geknield ?, Hamaker(s), derde geknield Gerda van Es(ch). Derde rij links Max Sloots. Vierde rij: tweede van links Nabbe(n), vierde persoon Antoon van Eck (overleden).
De schooljuf tikte nogal graag met een liniaal op je vingers. Misschien weet jij ook nog namen?


Datum: 27-04-2007
Naam: Greetje de Bruin  
img

Te gek, om van hier uit Spanje opeens mezelf te zien op een lagereschoolfoto die ik niet eens ken. Ik ben Greetje de Bruin, derde meisje van links op de tweede rij van beneden af gezien. Deze foto moet in 1948 gemaakt zijn aangezien dit waarschijnlijk de eerste klas van de lagere school was en ik ben nl. in 1942 geboren. Van het meisje rechts en de twee meisjes links van mij en de drie meisjes direct achter mij, kan ik me de gezichten herinneren, maar helaas niet hun namen. Ik ben kort na deze foto naar Rotterdam verhuisd en ben zodoende maar korte tijd met deze kinderen samen geweest. Ik las uit een van de commentaren, dat de tweede jongen rechts onder Paul Rademakers is. Ik kan mij zijn naam heel goed herinneren en hij had een vriendje in deze klas, Kees Reinsma. Weet iemand of hij ook op deze foto staat?


Datum: 23-08-2007
Naam: Tom Oversteegen  
img

Ik ben in 1934 op deze school gekomen en heb nog een groepsfoto van alle klassen. Ik zat geloof ik in de derde klas op deze foto. Foto moet nog wat opgeknapt worden, zal ik zo spoedig mogelijk doen. Hier komen een paar namen van leerlingen in die tijd; Dik Jolen, Henk Singer? Dientje Goubits (door de Duitsers vermoord), Tillie Van Hattem, meester Stout, meester "'t Ventje" (echte naam weet ik niet meer, juf 't Hart. Als iemand contact op neemt met me kunnen we nog wel meer namen vinden. O ja, Kees van Manen.


Datum: 12-09-2007
Naam: Greetje Pieksma-van Essen  
img

Ik ben Greetje van Essen, en heb via via deze klassenfoto gekregen. Ik heb zelf ook op de Nutsschool in de Akkerstraat gezeten. Vanaf de kleuterschool t/m het 6e jaar. Ik ben geboren in 1938. Het meisje derde geknield van rechts lijkt mij mijn zusje Gerda van Essen. Zij is van 1941. Ik heb de foto doorgemaild en haar gevraagd of zij nog meer mensen herkent op de foto.
De gymleraar heette inderdaad Carol (met één l), hem herinner ik me heel goed. Ook meneer Rienks en de leraar Oomens, die we in de 5e en 6e klas hadden. Strenge man! Als ik meer informatie krijg meld ik me weer.


Datum: 12-09-2007
Naam: Ap ten Hartog  
img

Greetje, ik dacht dat het Van Esch was. Ik kan mij je zus wel weer voor de geest halen, een vrolijk persoon. Het schooljaar 1946 weet ik niet zeker, vraag dit eens aan Gerda. Hoop dat zij meer namen weet.


Datum: 16-09-2007
Naam: Nerissa Groeneveld  
img

Herinnert zich iemand David Horowits nog? Hij zat bij mij in de 1e of 2de klas (1942 of 1943). Hij was klein, tenger, met donker blond krulhaar en grote donkere ogen. Ik was er een beetje verliefd op (van een afstand), ik vond hem zo knap. Hij speelde nooit mee en leek wat bedroefd. Ik moet er nu aan denken door Tom, die Dientje Goubits noemt en haar onvoorstelbare lot. Ik hoop zo, dat dit David ook niet is overkomen, maar hij verdween wel tamelijk plotseling zonder uitleg. Hoe kon dat ook?


Datum: 01-10-2007
Naam: Greetje Pieksma-van Essen  
img

Hallo! In aansluiting op mijn eerdere reactie hier nog een: ik heb mijn zus Gerda van Essen nog eens gevraagd en zij bevestigt dat zij het ontegenzeglijk is op deze foto. Het moet de 1e klas zijn geweest in het jaar 1947 of 1948. De juffrouw die bij deze klas staat is mej. Staats. Eerdaags komt Gerda een keer bij mij en wellicht dat ze zich dan nog meer namen herinnert.


Datum: 21-11-2007
Naam: Jan De Weeger  
img

Ik herinner mij ook nog juffrouw Matron (Indische afkomst). Ook juffrouw Van Garderen. In mijn klas zaten toen, wat ik me kan herinneren o.a. Ines Faber, Kiki Ledeboer, Sago v.d. Ham, Jackie Slager, Tineke v.d. Velden, Femmy Ogtrop etc.


Datum: 21-11-2007
Naam: Greetje de Bruin  
img

Hallo Greetje Pieksma-van Essen. Ik kom nog weer een keer terug op het schooljaar van deze foto. Dit moet 1948 zijn geweest. Ik heb nl. alleen maar de eerste klas van deze school meegemaakt, ik ben in maart 1942 geboren op deze foto (eerste klas) was ik dus 6 jaar oud.


Datum: 22-11-2007
Naam: Petri van Gelder  
img

Jan de Weeger: het zal best zijn dat je Femmy Ogtrop hebt gekend, maar in 1945 zat zij bij mij in de 1e klas van het Catharinalyceum. Wij hadden een meisjesclubje genaamd: Hebe en kwamen 1x per week samen bij haar thuis in de H. Verrieststraat of G. Gezellestraat.


Datum: 09-08-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

De juf rechts tegen de muur is niemand minder dan juffrouw Staats. Greetje Pieksma heeft gelijk. Eigenlijk was ze nog geen juf, ze moest haar diploma nog halen, maar vanwege het grote tekort aan onderwijzers werd haar toch een klas toegewezen. In mijn tijd, vanaf 1946, hadden we een juf Van Hees (1ste klas) juf Beekink (2de klas) later in dezelfde klas juf Coevorden, verder de juffen Warnaar en De Gilde die de derde en vierde deden. De heer Carol, droeg inderdaad altijd een plusfour, daar hadden we overigens een ander woord voor. Het grapje dat door Nerissa aangehaald wordt herinner ik mij een beetje anders. Als je de klassen rondging met twee uitverkoren klasgenoten, dan pakte hij steevast het hem toegestoken trommeltje en zei, O,is dat allemaal voor mij en pakte het uit je hand. Ik zie hem in gedachten nog fietsen met zijn regenjas onder de snelbinder.


Datum: 23-05-2011
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ik heb de commentaren nog eens gelezen en ik kan wat kleine aanvullingen geven. De famile Rademaker (zonder s) woonde in de Edenstraat en had verschillende kinderen op deze school, bij mij in de klas zat Marianne. De volledige naam van de jongen op de bovenste rij 2de van links, is Arnold Nabbe (zonder n). het hoofd heette inderdaad Rienks, voorletters S.J. Een bijzondere man die ondanks zijn vriendelijke uiterlijk en karakter toch gezag uitstraalde. Tom Oversteegen meldt juf 't Hart en de heer Stout, later gingen die naar de Nutsschool in de Schoenmakerstraat, waar ik naar toe gestuurd werd omdat ik een (te) lastig ventje was. De heer Stout heb ik twee jaar gehad, 4e en 5e klas, een fantastische man met heel veel hart voor zijn leerlingen.


Datum: 23-05-2011
Naam: Paul van der Cingel  
img

Voor Greetje de Bruin. Het vriendje van Paul Rademaker was waarschijnlijk Kees Reisma. Ik kende hem goed want hij woonde bij mij om de hoek en we hadden veel contact. Ik heb goed gezocht maar hem niet gevonden op de foto. Hij was iets jonger dan ik en zat daarom 1 of 2 klassen lager. Nou begin ik toch te twijfelen aan de naam Rademaker, het was misschien toch met een s. De Haagse Hopjes waren van Rademaker, zonder s, maar ja, het is meer dan 60 jaar geleden. Sommige andere gezichten herken ik wel, maar namen heb ik er niet bij.


Datum: 23-05-2011
Naam: Greetje de Bruin  
img

Ja hoor, je hebt gelijk het vriendje van Paul Rademaker, zónder s geloof ik, en (hij woonde in de van Edenstraat ) was inderdaad Kees Reisma. Leuk hoor die contacten (een paar jaartjes later). Zat jij ook bij ons in de klas? Paul en ik waren toen "verliefd" op elkaar en hij kwam met zijn fietsje achter mij aan en zei: elke keer als mijn fietsband je raakt is dat een kusje voor jouw hahaha. Ongeveer 60 jaar geleden dus niemand hoeft meer jaloers te worden (smile). Ik hoop dat we allemaal nog leven!


Datum: 24-05-2011
Naam: Paul van der Cingel  
img

Het zou best kunnen dat we 1 of meer jaren klasgenoten zijn geweest. Ik had juf Van Hees in de 1e klas, juf Bekink/Coevorden in de 2e (juf Bekink ging terug naar Indonesië halverwege het schooljaar) 3 en 4 juf De Gilde. Ik kan me nog herinneren dat de 3e klas gesplitst werd, een deel ging naar juf Warnaar en het andere deel, met mij, naar De Gilde.In diezelfde tijd kwam juf Staats als kwekeling bij juf Warnaar en werd al heel spoedig alleen voor een klas gezet vanwege het tekort aan onderwijzers. Na de 4e ben ik naar de nutsschool in de Schoenmakerstraat.(zie de reden in een commentaar hierboven)gegaan. Volgens mijn moeder was ik verliefd op Hettie v.d. Sluis, maar daar wist ik niks van. We liepen vanaf de Kleine Berg waar we alletwee woonden soms samen naar school, echt waar, meer is er niet gebeurd.


Datum: 24-05-2011
Naam: Greetje de Bruin  
img

Ik ben alleen maar in de éérste klas op die school geweest, want wij verhuisden naar Rotterdam. Ik woonde óók op de Kleine Berg en ik was zeer bevriend met Mieke en Dea v.d. Schoot en Klaartje Raasveld, wiens ouders een café hadden op de Kleine Berg. Alle drie de meisjes woonden een paar deuren bij mij vandaan. Ik woonde naast de groenteman. Hij heette Sjaak en ik mocht vaak mee met zijn paard en wagen om de groenten naar het ziekenhuis de brengen, dat vond ik altijd geweldig!


Datum: 12-01-2014
Naam: Gerritjan Starre  
img

Ik heb direct na de oorlog op deze school gezeten, in de tijd van meester Rienks. Ik zat onder meer in een klas van juffrouw Warnaars. In die klas zaten ook Wim Huiskes en Paul van der Cingel. Ik zal foto plaatsen.


Datum: 15-01-2014
Naam: Paul vander Cingel  
img

Hé, wat leuk Gerritjan jou hier tegen te komen. Ik herinner me nog goed de filmpjes die je vader draaide toen je nog in de Botstraat woonde en onze vriendschap met Johan Bronk uit de Laagstraat. De laatste keer dat ik je zag was in de verlengde Petrus Dondersstraat, om de hoek bij mijn oma. Ik zag je naam een keer bij Air Liquide.


Datum: 19-11-2021
Naam: Woutje de Boer  
img

Nog een paar namen: bovenste rij, 3e van links Frits Koopman, 10e Peter Ouborg. 3e rij van boven: 5e v.l. Monika Busgen, 9e Gerda?. Onderste rij: 1e v.l. Felix Gradstein, 3e Woutje de Boer, 4e Jan de Wal, 8e Paul Rademaker. Hans Meulenbelt, Hans Hoestra, Jolanda Ebeling Koning, Kees Reisma, Gérard Brakel, Rene van Dijk en Joop Schot moeten er ook bij zijn, maar herken ik niet meer.


Datum: 20-11-2021
Naam: Woutje de Boer  
img

Nog wat namen van kinderen die op de foto kunnen staan: Piet den Boer, Gerard Brakel, Wiepkje Hamaker, Rietje Hartman, Gerrie Bakker, Wim Kneepkens, Ineke ?, "de Kiep", zoon van poelier aan de Hoogstraat, Marwou van Bracht (Katje), Hans Broeksma (niet Hoekstra). Iemand die ze herkent?