EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

27373

Bijdrager:

Jaar:

2011

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

731 Genderbeemd

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Afwateringskanaal

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De opgeknapte Gender

Beschrijving

De Gender ter hoogte van de Beemdstraat en het Afwateringskanaal is opgeknapt.
Op deze foto zien we knotwilgen tussen de Gender en het Afwateringskanaal evenwijdig aan de Kasteellaan.
Voor meer foto's over deze opknapbeurt klik hier.


Geplaatst op

24-02-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 25-02-2011
Naam: Huub Jacobs  
img

Het water waar je hier op kijkt is het afwateringskanaal. Rechts daarvan, achter de knotwilgen loopt de Gender.


Datum: 25-02-2011
Naam: Ad Thijssen  
img

Beste Huub Jacobs, dit was ook mijn probleem. Waar is de Gender gebleven? Naar mijn mening gaat hij in een duiker onder het kanaal door, ongeveer 50 meter voor de brug over de Beemdstraat, waarna hij verder gaat richting Engelsbergen. En daarna verdwijnt hij onder de stad om daarna in de Dommel over te gaan. Ik begrijp het verhaal niet dat de Gender in het afwateringskanaal verdwijnt. Er staat nergens waar hij weer boven(water )komt. Volgens mij is het toch bij het brugje als je vanaf de Beemdstraat tegenover Paradigit het park inrijdt.
We hebben vroeger in dat stukje veel plezier beleefd met het vangen van stekelbaarsjes, laukes, salamanders en veel ander soort waterbewoners. Mooie tijd was dat. Maar dan spreek ik ook van de jaren 1950-1955. Groetjes, Ad Thijssen


Datum: 26-02-2011
Naam: Jan Alemans  
img

Beste mensen, Voor een gedeelte heeft iedereen gelijk, even uitleggen:
De Gender bestaat nog steeds, dat is wel bewezen door deze foto's. Wat niet te zien is hier op deze foto's is dat er een overstort is aan het eind van deze rij knotwilgen. In de bocht van de Gender, bij deze overstort, ligt een rioolbuis die weer uitkomt in de Gender zoals hij op deze foto te zien is (ongeveer 4 meter lang) dus kan me goed indeken als je die niet ziet, dat men zegt dat de Gender in het kanaal uitkomt.
Een eind verderop ligt inderdaad een duiker onder het afwaterings kanaal (zie foto 8001) door waarna hij, zo ongeveer evenwijdig aan de Beemdstraat, richting Engelsbergen gaat waar hij vanaf de Willem de Rijkelaan overkluist is tot hij waarschijnlijk in de buurt van de Paterskerk in de Dommel uitkomt of ergens in de oude stadsgracht? De juiste plaats waar hij onder de stad ligt is niet helemaal duidelijk, wel gedeeltes zoals onder het 18 septemberplein waar hij voor de fietsenkelder is verlegd.
As het waar is wat ik in een bericht van de gemeente heb gelezen zal de Gender binnenkort (klaar ongeveer 2015 als het doorgaat ) weer open door de stad stromen en zal dan gaan fungeren als natuurlijke waterafvoer van (schoon) hemelwater. zie: ( )


Datum: 26-02-2011
Naam: Jan Alemans  
img

Nog een kleine aanvulling op het voorgaande.
Op foto 95 kunt u de oude ligging van de Gender goed zien, ook waar de Gender uitkwam in de Stadsgracht (ik dacht dat hij daar zo heet), tegenover waar nu het oude Philips lichtmuseum gevestigd is. Dan loopt hij een klein beetje naar linksboven om daar weer rechtsaf te slaan richting Steenweg en hoe hij dan loopt via de binnenstad ( zie ook kaart 425b en 426. Op andere foto's, bv 223 1076 ,1408 , 1751 , 17018 en 23643 kan je zien wat er aan gedaan is om de Gender onder de grond verder te laten lopen.